Foto: BoBo
Foto: BoBo

DZ mora še enega člana programskega sveta RTV Slovenija iz vrst civilne družbe imenovati, ker je maja potekel mandat osmim članom, DZ-ju pa jih je uspelo do zdaj imenovati sedem.

MVK je namreč 21. aprila odločal o osmih novih članih izmed 60 kandidatov, vendar so poslanci po dveh krogih glasovanja podporo namenili le sedmerici, za osmega pa glasov ni bilo. Zato je moral MVK objaviti nov razpis, tokrat le za enega člana.

Na nov razpis je prispelo sedem kandidatur, od katerih je na glasovanju na MVK-ju največ glasov dobil Oblak.

MVK je sklenil DZ-ju predlagati tudi nekatere spremembe pri sestavi preiskovalne komisije o domnevnem pranju denarja v NKBM-ju in domnevnem nezakonitem financiranju SDS-a. Po predlogu bi DZ-ja število članov komisije s sedmih razširil na osem, pri čemer bi za osmega člana imenoval Janija Möderndorferja, ki bi bil tudi podpredsednik komisije.

Möderndorfer je komisijo vodil od njene ustanovitve, vendar je vmes funkcijo izgubil, ker mu je ob menjavi vlade za krajši čas prenehal poslanski mandat. DZ je zato za novega predsednika konec maja imenoval Gregorja Periča (SMC).

MVK je odločal še o nekaterih drugih kadrovskih predlogih. DZ-ju je sklenil predlagati, naj za vrhovnega sodnika izvoli Primoža Gorkiča, za novo članico Slovenske nacionalne komisije za UNESCO pa poslanko SDS-a Alenko Jeraj, ki je na glasovanju dobila več glasov od protikandidata Marka Bandellija (SAB).