Porić je zadovoljen z delom župana Jankovića. Foto: RTV SLO
Porić je zadovoljen z delom župana Jankovića. Foto: RTV SLO
Zoran Jankovič
MOL, ki ga vodi Zoran Janković, ima v lasti okoli 6.300 kvadratnih metrov zemljišča, namenjenega gradnji džamije. Preostali delež pripada družbi Energoplan. Foto: RTV SLO

Za džamijo je predvidenih okoli 12.500 kvadratnih metrov zemljišča, kar je po besedah tajnika Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzeta Porića dovolj. Sredstva za gradnjo, ki naj bi se začela leta 2009, po njegovem ne bi smela biti problem: "Zbirali bomo denar predvsem od članov skupnosti." Koliko sredstev bodo potrebovali, še ni znano, vedo le, da naj bi kvadratni meter zemlje stal 402 evra.

Porić: Moramo kupiti to zemljišče
"Islamska skupnost mora kupiti to zemljišče, če želi nadaljevati projekt. Na žalost ne obstaja možnost, kot je na primer v drugih evropskih državah, da bi Islamska skupnost dobila brezplačno zemljišče za gradnjo sakralnega objekta ne glede na to, da se ukvarja s splošno koristnimi dejavnostmi," je pojasnil tajnik.

Ljubljanski župan je dejal, da MOL gradnje ne bo sofinanciral, ker bi bilo to nekorektno do drugih. Kot je dodal Janković, bo vloga ljubljanske občine pri tej stvari končana, ko skupnosti prodajo primerno zemljišče in ko sprejmejo ustrezne akte, da se džamija lahko gradi.

Podoba džamije še ni določena
Islamski kulturni center je sicer predvsem pomemben sakralni del objekta, v katerem bodo lahko ljudje izvrševali svoje verske potrebe, pravi Porić. Poleg džamije pa naj bi center vseboval še družabne prostore, učilnice za verouk, konferenčno dvorano, pisarne in podobno.

Podoba džamije še ni določena. Arhitekturni natečaj bo razpisan takoj, ko bo sklenjen nakup zemljišča in bodo sprejeti prostorski akti.