Bo o odloku o gradnji džamije razpisan referendum, ali ga bo sodišče zavrnilo? Foto: MMC RTV SLO
Bo o odloku o gradnji džamije razpisan referendum, ali ga bo sodišče zavrnilo? Foto: MMC RTV SLO
Nedžad Grabud
Arhitekturni načrt džamije bodo uredili arhitekti, pravi mufti. To je kot odgovor na Jarčeve podpise povedal tudi župan Janković. Foto: MMC RTV SLO

Pobudo volivcem za vložitev zahteve za razpis referenduma bo vložil prihodnji teden. Na potezi je zdaj župan Ljubljane Zoran Janković, ki mora določiti obrazec in rok za zbiranje podpisov. Jarc pravi, da bodo morali za razpis referenduma zbrati podpise petih odstotkov volilnih upravičencev v MOL-u, kar je po njegovi oceni od 10.000 do 11.000.

V islamski skupnosti Slovenije so za MMC dejali, da trenutnega dogajanja okoli gradnje džamije ne komentirajo, saj imajo svoje pravice, ki jih bodo uveljavili s pomočjo pristojnih organov. Mufti Nedžad Grabus pa je v MMC-jevi klepetalnici pred časom dejal, da bodo zgradili najlepšo džamijo v EU-ju, saj je tudi Ljubljana najlepše mesto na svetu.

Jarc bi spraševal o črtanju minareta
Referendumsko vprašanje se glasi: "Ali ste za to, da se v predlogu odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za dele območij urejanja BO 1/1 Lesnina, ŠT 1/1 območje ŽG in ŠO 1/1 Kurilnica (za islamski versko-kulturni center) v 11. členu črta besede 'in en minaret', v 13. členu v točki 3 pa tretja alineja, ki se glasi 'višina minareta je lahko največ 40 metrov'?"

"Najprej moramo videti, kakšno vprašanje je sploh pripravil gospod Jarc. Še vedno ne razumem, kaj zdaj želi," o Jarčevi pobudi pravi župan Jankovič. Dodal je, da je na seji mestnega sveta samo pet svetnikov glasovalo proti odloku, in sicer Jarc, Miha Jazbinšek (Zeleni Slovenije), Peter Sušnik, Boštjan Cizelj in Roman Kolar (vsi SDS), drugi opozicijski svetniki iz vrst SDS-a in NSi-ja pa so se vzdržali.

Janković dvomi, da je referendum mogoč
Janković tudi dvomi, da lahko referendum o gradnji džamije sploh izpeljejo, saj je ustavno sodišče enkrat že razsodilo, da o tem ni mogoče odločati na referendumu. Prepričan je, da bo ustavno sodišče tovrstno pobudo, če bo treba, še enkrat zavrnilo.

"Če pa govorimo o posameznih elementih džamije, se mi zdi, da je za vsa vprašanja prezgodaj, kajti na podlagi sprejetega odloka bo razpisan javni natečaj za izbor arhitekturne rešitve," je pojasnil župan. V odloku sicer piše, da je minaret visok do 40 metrov, vendar njegova dejanska višina še ni določena, lahko bo tudi nižji, je še dejal.

Posvetovalnega referenduma župan ne bo razpisal
Glede napovedi SDS-a, ki je napovedala zahtevo za posvetovalni referendum o izvedbenem prostorskem načrtu MOL-a, pa je župan Janković dejal, da posvetovalnega referenduma zagotovo ne bo razpisal, saj so imeli tako meščani kot četrtne skupnosti možnost dajanja pripomb in sooblikovanja akta. Po njegovem mnenju v SDS-u zahtevajo nekaj, kar ni skladno z zakonskimi določili.

A. S.