V prvih treh dneh je bilo v Mariboru opravljenih 17 e-prijav rojstev. Foto: EPA
V prvih treh dneh je bilo v Mariboru opravljenih 17 e-prijav rojstev. Foto: EPA

Ta vključuje določitev enotne matične številke občana v centralnem registru prebivalstva in prijavo rojstva v matični register ter prijavo prebivališča za novorojenčka v register stalnega prebivalstva.

Projekt postopnega uvajanja storitve v preostalih 13 slovenskih porodnišnic - mariborski se bosta v kratkem pridružili tudi Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna in Splošna bolnišnica Novo mesto - olajšuje upravne postopke za porodnišnice, državne enote in starše, ki jim je s tem prihranjena pot na upravno enoto.

Skrajšan bo tudi čas pridobitve zdravstvene izkaznice in določitve davčne številke ter drugih dokumentov za novorojenčka. Z uvedbo elektronske prijave rojstev bosta izboljšani kakovost in ažurnost podatkov za zdravstvene statistike in analitike, upravne notranje zadeve, centre za socialno delo, zavod za zdravstveno zavarovanje, davčno upravo in statistični urad. Zaradi krajšega postopka prijave in hitreje dostopnih podatkov naj bi novost prinesla prihranke na vseh omenjenih področjih in na preostalih področjih javne uprave in e-uprave, kjer so podatki o novorojenčku potrebni čim prej po rojstvu, sporočajo na ministrstvih za zdravje, notranje zadeve in javno upravo, ki pri projektu sodelujejo.

Zagotavljajo tudi, da je storitev varna, saj je vstop vanjo mogoč le z digitalnim kvalificiranim potrdilom.