Erjavec bi namesto dviga DDV-ja raje uvedel krizni davek. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec bi namesto dviga DDV-ja raje uvedel krizni davek. Foto: MMC RTV SLO
DeSUS
DeSUS pokojninske reforme ne bo podprl, če se zamrznitev pokojnin ne odpravi. Foto: MMC RTV SLO

Predsednik DeSUS-a pojasnjuje, da plače v zadnjih 20 letih neprestano rastejo, pokojnine pa za njimi zaostajajo, zato v stranki menijo, da zamrznitev pokojnin v letih 2013 in 2014, kar predvidevajo zakon za uravnoteženje javnih financ in predloga proračunov za prihodnji dve leti, ni prava rešitev. Še več, zahtevajo, da se pokojnine tudi v prihodnjih dveh letih usklajujejo dvakrat na leto, kot to piše v koalicijski pogodbi.

Namesto dviga DDV-ja raje "krizni davek"
V DeSUS-u sicer pričakujejo dva popravka proračunov za prihodnji leti - že omenjeno odpravo zamrznitve pokojnin in spremembe pri dvigu DDV-ja. Erjavec pojasnjuje, da ne podpirajo dviga davka na dodano vrednost za časopise in športne objekte, saj bi bili finančni učinki zanemarljivi.

Boljša rešitev se Erjavcu zdi, če bi uvedli "nekakšen krizni davek za toliko časa, da premostimo težave". "To bi bila bolj poštena rešitev," je še dodal na tiskovni konferenci.

Načeloma je Erjavec prepričan, da je varčevanje edina možnost izhoda iz krize, kar velja tudi za javni sektor. Sam sicer zagovarja mehkejše načine varčevanja (predčasno upokojevanje in podobno), kakor bodo varčevali tudi na "njegovem" zunanjem ministrstvu. Poleg upokojevanja pa predvidevajo še zapiranje kakšnega predstavništva.

Če ne bo soglasja, bo Slovenija morala zaprositi za pomoč
Erjavec pri tem poudarja, da je tudi za varčevanje nujno potrebno soglasje - če se bosta slučajno zgodila "cesta" ali referendum, prvi mož DeSUS-a meni, da se Slovenija ne bo več mogla rešiti sama, saj se čas izteka. In če bomo morali zaprositi za finančno pomoč, bo to pomenilo, da bomo te reforme vseeno prisiljeni opraviti, a na precej trši način, še opozarja.

Zato na sindikate, delodajalce in vlado apelira, naj v prihodnjih dneh najdejo ustrezne rešitve, da znova pridemo v položaj, ko nam bodo finančni trgi znova zaupali in nam spet posojali denar, ki pa ga, še pravi, nujno potrebujemo. "Dnevi, ki prihajajo, bodo odločilni, zlasti glede tega, kakšna prihodnost nas čaka," je prepričan minister.

Pri tem dodaja še, da ima kot zunanji minister redne stike s svojimi kolegi v tujini, ki pa so "zelo zaskrbljeni" zaradi stanja, v katerem se je znašla Slovenija.