Izvršni odbor DeSUS je odločil: Odstop Janše ali odhod DeSUS-a iz koalicije. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič
Izvršni odbor DeSUS je odločil: Odstop Janše ali odhod DeSUS-a iz koalicije. Foto: MMC RTV SLO/Luka Lukič
SDS na Twitterju
Odziv SDS-a na Twitterju. Foto: Twitter
DeSUS vztraja: Janša naj gre
Stranke se odločajo, ali ostajajo v koaliciji

Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je že pred sejo izvršnega odbora vztrajal pri stališču, da mora Janez Janša odstopiti kot predsednik vlade. Po njegovem mnenju so predčasne volitve najboljša možnost, zlasti zato, ker "vemo, da imamo veliko nezadovoljstva med ljudmi". Po seji je Erjavec dodal še, da bi moral odstopiti tudi ljubljanski župan Zoran Janković.

Če DeSUS izstopi iz koalicije, bo z mesta zunanjega ministra odstopil tudi Erjavec. Sicer pa so po mnenju Erjavca najbolj realna rešitev iz nastale situacije predčasne volitve, saj je v tem sklicu parlamenta zelo malo možnosti, da bi prišli do drugačne koalicije in do novega mandatarja. Zato bodo, pojasnjuje Erjavec, pospešili aktivnosti, ki so povezane s pripravami na predčasne volitve.

Če Janša vendar odstopi, bo znova odločal izvršni odbor
Če Janša ne bo odstopil, bo tudi DeSUS po roku, ki ga je Janši dal DL, sprožil ustrezne postopke. "Bomo videli, kaj se bo do takrat zgodilo," je dodal prvak DeSUS-a. Če pa bi Janša vendarle odstopil, bi bila to sprememba okoliščin. O tem bodo razpravljali na izvršnem odboru stranke in ocenili, kakšne so možnosti, in ali bi lahko prispevali k temu, da kriza ne bi bila še težja.

Tehnična vlada super rešitev, a nima podpore
Za Erjavca je druga možnost, ki se omenja - tehnična vlada -, super rešitev, "če ima podporo v parlamentu". Ampak ker dve največji parlamentarni stranki tega ne podpirata, Erjavec maja pričakuje predčasne volitve. Podobno meni tudi Meta Vesel Valentinčič iz ljubljanskega odbora stranke, ki je dejala, da ne pričakuje tehnične vlade, ampak predčasne volitve.

Na vprašanje, ali se mu Janševa pot v Azerbajdžan ne zdi problematična, je Erjavec dejal, da sam kot zunanji minister ve, koliko priprav je potrebnih pred takšnim obiskom, poleg tega pa tujine ne zanimajo težave Slovenije. Pri tem poudarja, da lahko Janša odstopi tudi iz Azerbajdžana.

DeSUS vztraja: Janša naj gre
Stranke se odločajo, ali ostajajo v koaliciji