Predsednik Državljanske liste in parlamenta Gregor Virant je bil ob ugotovitvah iz poročila protikorupcijske komisije najbolj kritičen. Foto: BoBo
Predsednik Državljanske liste in parlamenta Gregor Virant je bil ob ugotovitvah iz poročila protikorupcijske komisije najbolj kritičen. Foto: BoBo

SDS poziva DL, naj se neha sprenevedati. Če želijo zamenjati vlado, naj vložijo konstruktivno nezaupnico. Veselimo se razprave.

SDS na Twitterju
DL zahteva Janšev odstop

DL v primeru glasovanja o zaupnici glasov poslancev ne bo prispeval. Strankin organ je med drugim ugotovil, da ugotovitve protikorupcijske komisije terjajo takojšen umik Janše in Zorana Jankovića. Pričakujejo, da bo v razumnem roku predlagan nov mandatar, s tem pa naj bi se država izognila politični krizi. Koalicijskemu partnerju SDS in njegovemu predsedniku Janezu Janši so postavili rok: 10 dni, sicer zapuščajo koalicijo. In še: DL ob morebitnem glasovanju o zaupnici Janezu Janši glasov poslank in poslancev ne bo prispeval.

Podrobneje: Zoran Janković in Janez Janša bi morala zaradi poročila KPK-ja odstopiti, so bili soglasni v svetu DL-ja. Zato so predsednika vlade Janšo pozvali, naj v desetih dneh odstopi ali pa naj da v DZ predlog za glasovanje o zaupnici. Predsednik DL-ja Gregor Virant je povedal, da DL ostaja zvest koalicijski partner, saj bi vlada morala nadaljevati svoje delo in nujne reforme. Od SDS-a pričakuje, da bo po odstopu dal predlog za novega zaupanja vrednega mandatarja. S tem bi po njegovih besedah preprečili politično krizo in nadaljevanje reform.

"Če v 10 dneh ne bo sprejet odstop predsednika vlade, DL ne bo več član koalicije Janeza Janše," je povedal Virant in dodal, da želijo sodelovati v koaliciji, vendar "ne pod tem predsednikom vlade", je opozoril Virant. Ob tem se v DL-ju zavedajo, da bi v primeru neodstopa nastala politična kriza. Vendar bi bil za njo odgovoren Janez Janša in SDS oziroma izvor problema.

Glede morebitnih predčasnih volitev pa je Virant povedal, da so mogoča opcija, vendar bi pomenile nekajmesečni zastoj pri sprejemanju nujnih rešitev v Sloveniji. "Če so predčasne volitve cena, da se prečisti slovenska politika, ta cena ni previsoka, čeprav bo nekajmesečni zastoj," je še dejal Virant. SDS pa naj ne bi imel težav z iskanjem novega mandatarja, saj bi po njegovem mnenju lahko med 22.000 člani našel primernega kandidata.

Sprejete sklepe DL-ja je podprl tudi finančni minister Janez Šušteršič, ki je med drugim povedal, da so obtožbe iz poročila KPK-ja obremenilne in otežujoče tudi za delo koalicije, zato so našli predloge, ki pomenijo najhitrejši mogoč način reševanja krize.

Da sta nadaljevanje reform in obstanek koalicije izjemnega pomena, je menil tudi pravosodni minister Senko Pličanič. Ugotovitve KPK-ja so po njegovem mnenju kljub dvomom takšne, da bi se morala tako Janša kot Janković umakniti z vseh javnih funkcij. "Lahko pa v pravnem sporu in drugih postopkih dokažeta svojo nedolžnost in želim, da bi to dokazala," je povedal Pličanič in dodal, da bi bila njuna legitimnost tako še večja.

Polna podpora SDS-a Janši
S pismom podpre Janezu Janši so se odzvali vidni člani SDS-a, Zvone Černač, Vinko Gorenak, Andrej Vizjak in Žiga Turk. Zapisali so, da je svet stranke Janši "kot predsedniku stranke in vlade" izrazil polno podporo. "Podpiramo predsednika vlade Janeza Janšo in zavračamo vse špekulacije glede drugega mandatarja, ki naj bi ga predlagala SDS. Iz tega razloga je desetdnevno čakanje nepotrebno in škodljivo. Tisti, ki meni, da potrebujemo drugo vlado, naj prevzame polno odgovornost in naj čim prej v državni zbor vloži konstruktivno nezaupnico," so še zapisali v SDS-u.

Erjavec: Čim manj prask
Prvaka DeSUS-a Karla Erjavca poziv DL premieru Janezu Janši k odstopu ni presenetil, kaj se bo zgodilo s koalicijo, pa da je težko napovedati. Ocenjuje, da se lahko zgodijo predčasne volitve, ki po Erjavčevih besedah ne bi bile katastrofa, medtem ko se mu zdi koalicija z drugim mandatarjem malo verjetna. Tudi za tehnično vlado ni interesa, pravi. DeSUS bo na ponedeljkovem izvršnem odboru preučil politični položaj in preučil, katera možnost je najboljša za Slovenijo. "Želeli bi, da ta politična kriza mine s čim manjšimi praskami, saj smo v občutljivem obdobju," je dejal Erjavec.

Lukšič: Podaljševanje agonije
Današnji potezi DL in Zorana Jankovića oziroma PS ne prispevata k reševanju politične krize, ampak le podaljšujeta agonijo, je za STA dejal predsednik SD Igor Lukšič. Kot pravi, se po eni strani razmere razčiščujejo, kar zadeva položaj posameznih strank in voditeljev, po drugi strani pa se "zadeva stopnjuje", ker nihče ne potegne poteze. Ultimat DL-ja po besedah Lukšiča pomeni, da je na razplet treba čakati še deset dni in šele potem se bo videlo, ali bo DL ukrepala ali ne.

Kar zadeva PS, pa imamo po njegovem mnenju opravka "s popolnim nerazumevanjem situacije" ne le predsednika stranke in župana Zorana Jankovića, "ampak imamo tu cel kongres stranke, ki ne razume situacije, niti ne razume njihovega poslanstva". Kongres PS je namreč danes sprejel predlog Zorana Jankovića, da do naslednjega volilnega kongresa, ki bo še letos, zamrzne funkcijo predsednika stranke. "Ni vprašanje, kaj si kdo želi, ampak kaj Slovenija potrebuje," je povedal Lukšič in dodal, da je po javnomnenjskih raziskavah in meritvah sodeč nasprotovanje med voljo ljudi in vladno politiko izrazito veliko. Zadnje poročilo Komisije za preprečevanje korupcije je "samo pika na i v vsej tej zgodbi", meni.

Odločitev o odstopu z mesta predsednika stranke in premiera je Janševa odločitev, a ima za sabo podporo stranke. Odstopi sicer lahko vsak trenutek, ampak takrat, ko je bil trenutek za to, da bi skrajšal agonijo, se za odstop ni odločil, poudarja Lukšič. Po njegovih besedah mora biti na čelu vlade nekdo, ki gre na volitve ter dobi zelo visoko podporo za svoj program in sestavo ekipe. Na čelu strank pa morajo biti "ljudje, ki se hočejo iti kredibilno politiko", je dejal Lukšič, ki si za partnerje v politiki želi ljudi, ki jim je "res več do Slovenije kot do lastnih žepov".

Ponovil je, da za SD tehnična vlada pomeni le zamenjavo konjev, medtem ko jezdeci ostajajo isti. Velika večina v DZ in precejšnji del vlade po besedah Lukšiča ne uživajo zaupanja javnosti, zato ne morejo ostati na oblasti. Kot pravi, je potrebna neka nova parlamentarna večina, ki bo znala izbrati kredibilno vlado, da bo šla lahko Slovenija ven iz recesije. "Če se to ne bo zgodilo, bomo bredli po blatu in kot država šli samo še bolj navzdol," je dodal.

V SD se sicer z nobeno od strank ne pogovarjajo o možnih političnih scenarijih. Večina v parlamentu se je namreč odločila za program, ki zanje ni dober, ki se je pokazal kot zelo slab in ga ljudje tudi ne podpirajo. "Nimamo se s kom pogovarjati," je še povedal Lukšič.

SDS poziva DL, naj se neha sprenevedati. Če želijo zamenjati vlado, naj vložijo konstruktivno nezaupnico. Veselimo se razprave.

SDS na Twitterju
DL zahteva Janšev odstop