Erjavec je na novinarski konferenci dejal, da morda le ne bo minister samo še nekaj dni. Po njegovi besedah se namreč takšne stvari hitro spreminjajo. Foto: MMC RTV SLO
Erjavec je na novinarski konferenci dejal, da morda le ne bo minister samo še nekaj dni. Po njegovi besedah se namreč takšne stvari hitro spreminjajo. Foto: MMC RTV SLO

Minister bom še nekaj dni, ali pa tudi dalj, saj veste, te procedure se lahko tudi elegantno podaljšajo. Bomo videli. Imam vedno še kakšno presenečenje pripravljeno v žepu.

Karl Erjavec

Erjavec je ob opravičilu notarki Eriki Braniselj, ki je pripravila notarski zapis o odsvojitvi poslovnega deleža v družbi Energetika projekt, ki jo je njegovo ministrstvo prodalo brez sklepa vlade, povedal, da se Branisljevi opravičuje v skladu z navodili, ki jih je prejel od odvetniške družbe, ki jo zastopa. Notarka je proti njemu napovedala tožbo, ker naj bi blatil njeno dobro ime.

Notarkino grožnjo preusmeril na časnik Dnevnik
Sicer pa je Erjavec dejal, da pričakuje povabilo na pogovor z direktorjem časopisa Dnevnik, ki je prvi objavil zgodbo o prodaji državnega deleža v podjetju brez sklepa vlade, "da razčistiva vse te zadeve," sicer bo tudi on uporabil enake metode, kot jih je notarka proti njemu. Na vprašanje, ali se ne bi raje pogovoril z odgovornim urednikom, je Erjavec dejal: "Mislim, da glede odškodnin odgovorni urednik nima kakšne velike besede in bo treba to rešiti kar z direktorjem."

Dnevnik: Sestanek ni potreben
Na vabilo so se že odzvali v Dnevniku, kjer v sporočilu za javnost sporočajo, da časopisna hiša in njene edicije delujejo skladno z zakonom o medijih. "Vsebino časnika Dnevnik ustvarja uredništvo, ki ima za to vso novinarsko avtonomijo, kar mu zagotavlja tudi uprava časopisne družbe," poudarjajo in poziv za sestanek ministra Erjavca s predsednikom uprave časopisne družbe Brankom Pavlinom ocenjujejo za nepotreben.

DNS: Erjavec naj ravna v skladu s kulturo v demokratični državi
Na Erjavčev poziv za sestanek s predsednikom uprave Dnevnika pa so se odzvali tudi v Društvu novinarjev Slovenije (DNS). Po njihovem mnenju politiki s tovrstnimi izjavami širijo vtis, da gre za dopustna in sprejemljiva ravnanja. "Tovrstna dejanja so bila nekdaj razumljena kot eksces, danes pa se uveljavljajo kot normalna zlasti v sferi politike," so poudarili in pozvali ministra Erjavca, naj prekine s svojimi dejanji in ravna v skladu s kulturo, ki velja v normalni demokratični državi.

Slab začetek, dober konec?
Za svojo prihodnost se ne boji, saj je izobražen, dobro pa se po njegovih besedah živi tudi od odškodnin. Prepričan je, da se bo leto zanj končalo zelo dobro, saj se je začelo tako slabo, da slabše ne gre več.

Elegantne rešitve, zdrav razum in afera Patria
V zvezi s svojo razrešitvijo je dejal, da sta se s premierje Borutom Pahorjem večkrat pogovarjala in se strinjala, da je prav, da se to elegantno reši, "ker nenazadnje saj ni nobenega očitka več za mojo razrešitev.".

Generalni sekretar DeSUS-a Ljubo Jasnič je dejal, da se izvršni odbor stranke v četrtek, kot je bilo sprva napovedano, ne bo sestal. Seja, na kateri naj bi obravanavli tudi kandidata za novega okolijskega ministra je prestavljena za nedoločen čas, saj se stranki po Jasničevih besedah ne mudi,"saj tudi predsednik vlade dela počasi".

Dotaknil se je tudi obtožb o nevestnem delu povezanem z afero Patria. Dejal je, da obtožni predlog ne pomeni tudi kazenskega postopka in dodal: "Saj noben zdrav razum ne more razumeti, da iz afere Patria na koncu je izplen nevestno delo v službi."

"Revizija Zanoškarja ni slučajnost"
Revizija poslovanja Slovenjgraške občine, ki jo vodi DeSUS-ov poslanec Matjaž Zanoškar je za Erjavca sporna predvsem z vidika razlogov zanjo. Zavrnil je trditve predsednika Računskega sodišča, da je časovni sovpad revizije in Zanoškarjeve morebitne kandidature za okolijskega ministra slučajnost in da se ravizije vršijo v skladu z delovnim načrtom Računskega sodišča. "Mene ne bo nihče prepričal, da računsko sodišče zlasti predsednik dela na podlagi strokovnih kriterijev. Dela politično in mislim, da na takšen način predstavlja takšno delovanje hudo nevarnost za pravno državo," je prepričan Kar Erjavec.

Minister bom še nekaj dni, ali pa tudi dalj, saj veste, te procedure se lahko tudi elegantno podaljšajo. Bomo videli. Imam vedno še kakšno presenečenje pripravljeno v žepu.

Karl Erjavec