Kocka je padla - razrešitev Erjavca je že v DZ-ju. Foto: EPA
Kocka je padla - razrešitev Erjavca je že v DZ-ju. Foto: EPA

Ocenjujem, da so dejanski učinki sprejetih ukrepov ministrstva za okolje in prostor na področju zbiranja in ravnanja z zbranimi komunalnimi odpadki nezadostni, zlasti ker gre za področje, ki ima neposreden vpliv na zdravje državljank in državljanov RS, zato predlagam, da se postopek razrešitve Karla Viktorja Erjavca, ministra za okolje in prostor, v skladu s poslovnikom DZ-ja opravi čim prej.

Borut Pahor

Za nas je najpomembnejše, da se spodbudi zavedanje o pomenu varovanja okolja in pomembnosti ukrepov, ki so potrebni tudi na področju ločenega zbiranja odpadkov. Slovenija je na tem področju v primerjavi z drugimi evropskimi državami pri repu.

Igor Šoltes, predsednik Računskega sodišča
Melita Župevc
Melita Župevc (SD) se o podpori Matjažu Zanoškarju ni želela izreči. Foto: DZ
Smeti
Premier Borut Pahor ni zadovoljen z ukrepi, ki jih je na področju zbiranja in odlaganja odpadkov sprejemalo ministrstvo za okolje. Foto: MMC RTV SLO
Računsko sodišče
Računsko sodišče od poslancev pričakuje vsebinsko razpravo o razrešitvi ministra za okolje. Foto: MMC RTV SLO

Gospod Erjavec je naredil precej napak, že prej kot obrambni minister, na ministrstvu za okolje in prostor pa še več.

Zmago Jelinčič, SNS

Mislim, da bi bilo veliko bolje za gospoda Zanoškarja in za vse nas, če bi ostal to, kar je, to pa je župan v Slovenj Gradcu in poslanec v državnem zboru. V morebitno kandidaturo je bil najbrž na neki način enostavno prisiljen zaradi strankarske discipline.

Cveta Zalokar Oražem, Zares
Erjavčeva usoda v roke poslancev

Minister za okolje in prvak stranke upokojencev Karl Erjavec je ob tem poudaril, da bo DeSUS vztrajal, da bo novi okolijski minister prišel iz njihovih vrst.

MINISTER KARL ERJAVEC NAPOVEDAL OPRAVIČILO NOTARKI ERIKI BRANISELJ
Medtem ko je premier Borut Pahor predlagal razrešitev, pa je minister Karl Erjavec za torek, 20. januarja, napovedal izjavo za javnost, v kateri se bo opravičil notarki Eriki Braniselj, ki je pripravila notarski zapis o odsvojitvi poslovnega deleža v družbi Energetika projekt d. o. o., komunalno podjetje.


Kresalova brez besed, Golobič ni presenečen
Več od tega odhajajoči minister pred in po kolegiju koalicije ni želel povedati, saj "nima več kaj komentirati, ker je premier njegovo razrešitev napovedal že pred časom". Prav tako nezgovorna je bila prva dama LDS-a Katarina Kresal, medtem ko je predsednik Zaresa Gregor Golobič zatrdil, da je postopek razrešitve običajen, saj novega ministrskega imena formalno ni mogoče predlagati, dokler to mesto ni izpraznjeno. Ali bo Zares podprl za zdaj edinega javno znanega kandidata za Erjavčevega naslednika Matjaža Zanoškarja, ni znal povedati.

Zares in SD za razrešitev, Zanoškar brez njihove podpore?
Bolj povedno pa se je oglasila vodja poslanske skupine Zaresa Cveta Zalokar Oražem, ki je pojasnila, da bodo njihovi poslanci podprli razrešitev, medtem ko kandidatu za minstra Zanoškarju niso naklonjeni, ker čeprav gre za dobrega župana in poslanca, verjamejo, da mora vodja resorja za okolje in prostor postati nekdo, ki je dober menedžer, ima primerne izkušnje in je predvsem manj strankarsko in politično izpostavljena osebnost, kot je Zanoškar.

Za razrešitev bodo glasovali tudi poslanci SD-ja, je napovedala Melita Župevc, pri čemer pa se o podpori Zanoškarju ni želela izreči, saj bodo menda o njej odločali šele na podlagi formalnega predloga - ko bo ta pač vložen.

SNS in DeSUS podpirata Pahorjevo potezo
Podporo razrešitvi so napovedali še v SNS-u, saj menijo, da je Erjavec kot minister naredil precej napak - ne le zdaj kot minister za okolje, temveč tudi prej, ko je še vodil ministrstvo za

obrambo. Prvak stranke in vodja poslanske skupine SNS-a Zmago Jelinčič zatrjuje, da bi se moral na okolijskem ministrstvu lotiti reorganizacije in selekcije kadrov, pa ni storil ne enega ne drugega. "Vsaj pol bi jih moral postaviti na cesto," zatrjuje prvi mož nacionalne stranke in dodaja, da so v SNS-u pripravljeni podpreti Zanoškarja.

Kaj pa pravijo v DeSUS-u? "S potezo Boruta Pahorja se strinjamo, tako kot se z njo strinja Karl Erjavec," pravi vodja poslancev stranke upokojencev Joško Godec.

V SLS-u napovedali podporo Predlogu, v SDS-u še brez odločitve
Razrešitvi so očitno naklonjeni tudi v SLS-u. Razrešitev ministrov je v pristojnosti predsednika vlade, zato ni nobenega razloga, da razrešitve ne bi podprli, je stališče poslanske skupine predstavil njen vodja Jakob Presečnik. Na vprašanje, ali bi podprli Zanoškarja za ministra za okolje, je tako kot večina njegovih kolegov odgovoril, da o tem še niso razpravljali.
V SDS-u pa na drugi strani še niso sprejeli niti odločitve o tem, ali bodo podprli predlog predsednika vlade ali ne, ker med jutranjo sejo poslanske skupine predlog še ni bil na mizi, je dejal vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko. Prav tako še ne vedo, kako bi glasovali o podpori Zanoškarju.

Pahor nanizal očitke Računskega sodišča
Premier Borut Pahor je v obrazložitvi predloga za razrešitev ministra za okolje Erjavca, ki ga je že vložil v parlament, zapisal, da se je za razrešitev odločil na podlagi poziva Računskega sodišča, ki je nezadovoljno z izvedenimi ukrepi ministrstva za okolje, ker ni odpravilo nesmotrnosti v revizijskem poročilu o ravnanju z ločeno zbranimi komunalnimi odpadki.

Predlog za razrešitev Karla Erjavca si lahko v celoti preberete tukaj.

Pahor je ponovil vse očitke Računskega sodišča (preberete si jih lahko na povezavah, priloženih v okvirčku), hkrati pa dodal, da je ne glede na ugotovitve omenjenega sodišča ureditev ustreznega ravnanja z odpadki ena od prednostnih nalog vseh članic EU-ja, pri čemer si morajo vse države prizadevati za zmanjšanje odlaganja odpadkov in ponovno uporabo teh.

ODZIV PREDSEDNIKA RAČUNSKEGA SODIŠČA IGORJA ŠOLTESA
Premier je s tem, ko je DZ-ju predlagal razrešitev ministra za okolje Karla Erjavca, upošteval poziv Računskega sodišča RS v zvezi z nezadovoljivo izvedenimi ukrepi ministrstva pri ločenem zbiranju odpadkov. "Upam, da bo razprava, ki bo temu sledila, tudi vsebinska," je povedal predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes.


Pahor: Razrešitev naj se izvede čim prej
Spomnil je tudi na to, da se je v Sloveniji leta 2008 nabralo 453 kilogramov komunalnih odpadkov na prebivalca, kar je manj kot 522 kilogramov, to pa je številka, ki predstavlja povprečje Unije, in več kot 386 klogramov, kolikor se jih povprečno nabere na prebivalca v novih članicah Unije. Premierju se zdi sporno, da pri nas kar 80 odstotkov odpadkov konča na odlagališčih, medtem ko v celotni Uniji ta delež znaša 49 odstotkov. To pomeni, da se pri nas reciklira le malo odpadkov, medtem ko se jih v Uniji tretjina, sežge pa 18 odstotkov.

"Ocenjujem, da so dejanski učinki sprejetih ukrepov ministrstva za okolje in prostor na področju zbiranja in ravnanja z zbranimi komunalnimi odpadki nezadostni, zlasti ker gre za področje, ki ima neposreden vpliv na zdravje državljank in državljanov RS, zato predlagam, da se postopek razrešitve Karla Viktorja Erjavca, ministra za okolje in prostor, v skladu s poslovnikom DZ-ja opravi čim prej," je sklenil.

Poslanci o Erjavčevi usodi naslednji teden
V DZ-ju so predlog premierja že prejeli, o njem pa bodo poslanci odločali prihodnji teden. Predsednik DZ-ja Pavel Gantar bo namreč predlagal razširitev dnevnega reda že sklicane redne januarske seje DZ-ja, ki se začne v ponedeljek.

Kateri dan januarskega zasedanja bodo poslanci obravnavali kadrovske zadeve, še ni določeno, bo pa predlog za Erjavčevo razrešitev posebna točka dnevnega reda.

Če bo razrešitev uspela, bo to že druga rekonstrukcija vlade
Erjavca sicer lahko razreši DZ na javnem glasovanju z večino opredeljenih glasov, takoj nato pa lahko predsednik vlade poslancem predlaga novega kandidata za ministra. Predsednik vlade mora ministra predlagati v desetih dneh, vodenje ministrstva pa lahko začasno prepusti drugemu ministru ali pa ga vodi sam.

Če bo parlament Pahorjev predlog podprl, bo to že druga rekonstrukcija vlade v prvem letu mandata. Oktobra lani je namreč zaradi osebnih razlogov odstopila ministrica brez resorja, odgovorna za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Zlata Ploštajner, ki je tudi spadala v kvoto ministrov iz vrst DeSUS-a. Na predlog te stranke je državni zbor nato za njenega naslednika imenoval Henrika Gjerkeša.

Ustavna obtožba zoper premierja?
Lahko se sicer zgodi tudi, da DZ Erjavca ne bo razrešil, kar bi pomenilo, da ta ostane na ministrskem položaju. Erjavec je, kot je znano, že prejšnji teden omenjal možnost ustavne obtožbe zoper premierja, če ta hkrati s predlogom za njegovo razrešitev ne vloži tudi ustavne presoje Zakona o Računskem sodišču.


Vrnimo se k največkrat omenjenemu kandidatu za ministra za okolje Matjažu Zanoškarju, poslancu, ki bi ob morebitnem prevzemu funkcije Erjavcu omogočil prihod v državni zbor. Kandidature še vedno ni uradno potrdil, v poslanski skupini DeSUS-a pa so dejali, da kandidata še iščejo.

Jasnič: Kandidat bo izbran v četrtek
Generalni sekretar DeSUS-a Ljubo Jasnič je na sestanku stranke, ki se ga je udeležil tudi predsednik vlade, povedal, da bo seja izvršnega odbora stranke, na kateri bodo dokončno obravnavali kandidata za okolijskega ministra, verjetno v četrtek. Neuradno naj bi se izvršni odbor sestal v četrtek dopoldne na sedežu DeSUS-a.

Ocenjujem, da so dejanski učinki sprejetih ukrepov ministrstva za okolje in prostor na področju zbiranja in ravnanja z zbranimi komunalnimi odpadki nezadostni, zlasti ker gre za področje, ki ima neposreden vpliv na zdravje državljank in državljanov RS, zato predlagam, da se postopek razrešitve Karla Viktorja Erjavca, ministra za okolje in prostor, v skladu s poslovnikom DZ-ja opravi čim prej.

Borut Pahor

Za nas je najpomembnejše, da se spodbudi zavedanje o pomenu varovanja okolja in pomembnosti ukrepov, ki so potrebni tudi na področju ločenega zbiranja odpadkov. Slovenija je na tem področju v primerjavi z drugimi evropskimi državami pri repu.

Igor Šoltes, predsednik Računskega sodišča

Gospod Erjavec je naredil precej napak, že prej kot obrambni minister, na ministrstvu za okolje in prostor pa še več.

Zmago Jelinčič, SNS

Mislim, da bi bilo veliko bolje za gospoda Zanoškarja in za vse nas, če bi ostal to, kar je, to pa je župan v Slovenj Gradcu in poslanec v državnem zboru. V morebitno kandidaturo je bil najbrž na neki način enostavno prisiljen zaradi strankarske discipline.

Cveta Zalokar Oražem, Zares
Erjavčeva usoda v roke poslancev