Na odprtju je bila slovenska skupnost v Avstraliji zaradi Omana ogorčena, stranka SDS pa je zahtevala odpoklic veleposlanika Balažica. Foto: BoBo
Na odprtju je bila slovenska skupnost v Avstraliji zaradi Omana ogorčena, stranka SDS pa je zahtevala odpoklic veleposlanika Balažica. Foto: BoBo
Balažic pojasnjeval zaplet z Omanom
Pri nadzoru nad Balažicem niso ugotovili nepravilnosti

Parlamentarni odbor za zunanjo politiko je znova obravnaval vprašanje, kako se je na uradnem dogodku slovenskega veleposlaništva v Avstraliji znašel obsojeni pedofil Nicholas Oman. Zunanji minister Karl Erjavec je predstavil poročilo izrednega nadzora, sam je opravil pogovor z veleposlanikom v Avstraliji Milanom Balažicem, ki je tudi prišel na današnjo sejo.

Erjavec je zatrdil, da Nicholas Oman ni dobil nobenega povabila na sprejem. Na seznamu povabljenih je bilo sprva tudi njegovo ime, a ga je veleposlanik nato odstranil in z veleposlaništva mu niso poslali vabila.

Nadzor je pokazal, da je bila prireditev javna, prijavljena policiji in tako nikomur ni bilo mogoče preprečiti udeležbe. Veleposlanik je vse povabil na pogostitev in prišel je tudi Oman, je poročilo povzel minister.

Balažic trdi, da Omana ne pozna
Glede sporne fotografije, na kateri sta za mizo Balažic in Oman, pa je Erjavec pojasnil, da je veleposlanik pri tisti mizi samo čakal na govor na pogostitvi. To je na seji OZP-ja potrdil tudi Balažic, ki je povedal, da na pogostitvi po prireditvi mize niso bile postavljene v skladu s protokolom.

Člani OZP-ja so veleposlaniku zastavili le vprašanje, ali se je res večkrat sešel z Omanom, kot poročajo nekateri mediji, in kdaj sta se srečala. Balažic je pojasnil, da je Oman prišel na veleposlaništvo po potni list zase, hčer Patricio in sina Aleksandra. Zatrdil je še, da Nicholasa Omana osebno ne pozna.

Opozicijski poslanci kritični
Predvsem poslanci iz vrst opozicije so bili do poročila kritični. Sonja Ramšak (SDS) ga je označila za "pravljico za lahko noč", Danijel Krivec (SDS) pa je menil, da poročilo temelji na domnevah. Erjavec je dejal, da ga motijo dvomi o izjavah, ki so jih dale priče, Slovenci v Avstraliji.

Zunanji minister je še povedal, da je po zapletu z odprtjem konzulata v Melbournu opozoril vsa diplomatsko-konzularna predstavništva, naj pazijo pri seznamih povabljenih na prireditve.

Balažic pojasnjeval zaplet z Omanom
Pri nadzoru nad Balažicem niso ugotovili nepravilnosti