Slovenski veleposlanik v Avstraliji je Milan Balažic. Foto: BoBo
Slovenski veleposlanik v Avstraliji je Milan Balažic. Foto: BoBo
V SDS-u menijo, da je Balažic osramotil Slovence v Avstraliji. Foto: BoBo

Poslanska skupina SDS-a je sporočila, da je v sredo zahtevala tudi sklic nujne seje odbora DZ-ja za zunanjo politiko na to temo. V SDS-u menijo, da je udeležba Nicholasa Omana, sicer obsojenega pedofila, ki ga iščejo v več državah, na odprtju konzulata v Melbournu "škandalozna" in "lahko škodi ugledu slovenske skupnosti".

Člani v Avstraliji živeče slovenske skupnosti so ogorčeni nad Omanovo udeležbo na odprtju konzulata. Predvsem jih moti to, ker naj bi ga povabil veleposlanik Balažic. V SDS-u menijo, da je veleposlanik povabil tudi Omana, s tem pa "zlorabil svoj položaj, okrnil ugled Slovenije in osramotil Slovence v Avstraliji, zato od njega pričakujejo pojasnilo za sramotno in ponižujoče dejanje". Medtem na zunanjem ministrstvu (MZZ) odgovarjajo, da je bila na dogodek povabljena Omanova hči, ne pa on.

V SDS-u zatrjujejo, da naj bi Omana "nekateri že prej videvali obiskovati slovensko veleposlaništvo v Canberri, potem ko so uslužbenci že zapustili stavbo", zaradi česar bi Balažic "moral natančno vedeti, kdo je Oman". V stranki želijo na seji odbora videti tako ministra Karla Erjavca kot veleposlanika Balažica, prvemu pa bodo predlagali, da veleposlanika odpokliče. Odpoklic lahko sicer izvede vlada.

Erjavec je že odredil nadzor
Ob tem predlagajo tudi poziv MZZ-ju, "da opravi preiskavo v zvezi z dogodkom in poišče odgovornega za nastalo situacijo, s katero se ruši ugled avstralskim Slovencem". Erjavec je že dejal, da je takoj, ko je izvedel za zadevo, odredil izredni nadzor na veleposlaništvu, saj da želi pridobiti točno informacijo v zvezi s tem dogodkom.

"Gre za vprašanje, ali je gospod Nicholas Oman prejel vabilo od slovenskega veleposlaništva v Avstraliji ali ga ni prejel. Po mojih informacijah ni prejel takšnega vabila in ni bil povabljen. A ker je zadeva nejasna in ker se še vedno vztraja, da naj bi prejel vabilo, sem pač odredil izredni nadzor, tako da bo pregledana vsa dokumentacija," je v DZ-ju pojasnil Erjavec. Če se bo izkazalo, da je veleposlaništvo Omanu dejansko poslalo vabilo, je to nedvomno odgovornost veleposlanika Slovenije v Avstraliji Balažica. "Verjemite, da bom tudi ustrezno ukrepal," je zatrdil minister.

Erjavec je ob tem opozoril, da odprtje konzulata ni bil zaprt, ampak javni dogodek in zelo težko je nekomu preprečiti, da se takega dogodka udeleži.