Erjavec: Slovenija je država, ki promovira mir. Foto: BoBo
Erjavec: Slovenija je država, ki promovira mir. Foto: BoBo

Poslušali smo zgodovinski govor, ko Erjavec v uri in pol ni niti enkrat omenil upokojencev.

Roman Jakič (PS)

V svoji predstavitvi pred parlamentarnim odborom za zunanjo politiko je Erjavec uvodoma poudaril, da se je Slovenija v dvajsetih letih izkazala kot uspešna in kredibilna država. S svojo lastno diplomatsko mrežo, z uspešnimi diplomati, ki so tudi pripomogli, da smo uspešno prišli v vse mednarodne povezave, ki so bile cilj slovenske države, zato radikalnih sprememb v zunanji politiki ne napoveduje, saj je prepričan, da bi lahko s tem škodoval verodostojnosti Slovenije. Zunanjo politiko pa vidi kot "zrcalo države".

Pojasnil je, da se slovenska uspešnost na zunanjepolitičnem parketu kaže tudi v predsedovanju OVSE-ju in Svetu Evrope, kjer je predsedoval svetu za obrambo.

"Slovenija mora izkoristiti svoj potencial"
Erjavec je zatrdil, da ne bo pustil, da se slovenska notranja politika vrine v zunanjo politiko, ampak da se bo zavzemal za to, da Slovenija v čim večji meri izkoristi svoj potencial. "Moja želja je, da izkoristimo ves potencial, da dosežemo čim večjo profesionalnost." Priložnosti vidi predvsem v gospodarskih povezavah z državami, ki so v dobri ekonomski kondiciji.

Izpostavil je Rusijo, Brazilijo, Indijo, Kitajsko, ZDA, Nemčijo, Turčijo in Francijo. Meni, da imamo priložnosti, da s svojimi idejami in proizvodi vstopimo na naštete trge. Slovenija mora po njegovih besedah pripraviti ocene, kako se spopasti z globalizacijo, "da uresničimo naše nacionalne interese, ker imamo potrebno znanje in človeški potencial, da to uresničimo".

"Slovenija je država, ki promovira mir"
Eden izmed Erjavčevih ciljev na čelu Mladike je vzdrževanje in izboljšanje odnosov s sosednjimi državami, predvsem s Hrvaško, s katero ima Slovenija še preveč odprtih vprašanj, ki jih je po njegovem mnenju treba zapreti. Poudaril je, da se bo v primeru izvolitve za ministra zavzel za čimprejšnje srečanje s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić, ker ji želi pojasniti stališče nove vlade in zunanjega ministrstva do odprtih vprašanj med državama.

Glede sodelovanj slovenskih vojakov na misijah v tujini je po medklicu iz občinstva, da miru ne moreš prinesti z orožjem, pojasnil, da so operacije, ki se jih udeležujejo naši vojaki, mirovne, kar je dolžnost mednarodnih mirovnih sil, sploh pod okriljem Združenih narodov. Dodal pa je, da so zgodbe, kot je afganistanska, kompleksne, kjer je treba tudi z orožjem doseči mir. Poudaril je, da je Slovenija država, ki promovira mir, vendar se je treba zavedati, da je tudi Slovenija nestabilna, če je nestabilen svet.

Ob tem je dodal: "Če smo del mednarodne skupnosti, ne moremo samo sprejemati bonitet in pravic, ampak moramo tudi kaj prispevati."

"Ne bomo pasivni opazovalci"
Poslancem je zatrdil, da ne bo zadovoljen, če bo Slovenija zgolj pasivni opazovalec v mednarodni politiki. Želi, da bi bili aktivni tvorci mednarodne politike z lastnimi stališči in strateško analitičnim pristopom. Dodal pa je, da morajo biti slovenska stališča tudi usklajena z EU-jem, sicer z njimi ne bomo uspešni.

Poudaril je, da podpira Srbijo pri kandidaturi za članstvo v EU-ju, pa tudi druge države Zahodnega Balkana, saj meni, da EU brez Zahodnega Balkana ni celoten in obratno. Ob tem je pojasnil, da se je treba zavedati, da je Evropska unija nastala kot odgovor na globalizacijo. "Če želimo biti kos globalnim izzivom, se moramo povezovati, EU vidim kot prostor, ki lahko zagotovi varnost in blagostanje," je zatrdil.

"Gospodarska diplomacija naj ostane na Mladiki"
Erjavec je dejal, da se zavzema za to, da se gospodarska diplomacija ohrani na zunanjem ministrstvu in se ne preseli pod ministrstvo za gospodarstvo, kot to predvideva koalicijska pogodba, zato bo predlagal, da se v tem delu spremeni. Pojasnil je, da bo po njegovem mnenju kot uspešen pogajalec z dobrimi argumenti to tudi dosegel.

Poslušali smo zgodovinski govor, ko Erjavec v uri in pol ni niti enkrat omenil upokojencev.

Roman Jakič (PS)