Šušteršič se je predstavil odboru za finance. Foto: BoBo
Šušteršič se je predstavil odboru za finance. Foto: BoBo

Os med finančnim ministrom in predsednikom vlade bo trdna. Če ste pričakovali kakšen drug odgovor, pa me kot politika podcenjujete.

Janez Šušteršič Matevžu Frangežu
Brezposlenost
Šušteršič napoveduje ohranitev socialne države. Foto: BoBo

Janeza Šušteršiča. Njegovi glavni cilji so znižanje javne porabe, davčne razbremenitve in povrnitev kredibilnosti Sloveniji.

Zniževanje javne porabe je tako po njegovih besedah potrebno ne le glede na BDP, ampak tudi nominalno. Osnovni razlog za to je, da se ne moremo več zadolževati, kot smo se, saj bi v tem primeru delež dolga hitro dosegel 60 odstotkov BDP-ja "kar je nesprejemljivo". Kot je dejal, želi voditi politiko, ki bi javni dolg držala pod 50 odstotki BDP-ja.

Šušteršič: Država bo najprej varčevala pri sebi
Poudaril je, da se je v javnosti že pojavila številka, ki jo želijo prihraniti z rebalansom. Gre za 800 milijonov evrov, kar je po Šušteršičevih besedah mogoče in treba doseči. Ta številka je sicer lahko tudi, ko bo sledil rebalans, nižja ali pa tudi višja, saj je bilo pri izračunih, ki so bili opravljeni do zdaj, preveč neznank.

Poudaril je, da bodo pri varčevanju upoštevali več načel, eno prvih pa je, da bo država najprej varčevala pri sebi, poleg tega pa je napovedal večje upoštevanje učinkov izdatkov pri odločanju o njih in neposeganje v socialne transferje in plače v javnem sektorju, dokler bo veljal intervencijski zakon.

"Treba je spremeniti odnos do lastniških deležev države"
Med davčnimi razbremenitvami je med drugim napovedal socialno kapico, dvig davčne olajšave za vlaganje v raziskave in razvoj, davčne počitnice za nova podjetja in možnost pavšalne obdavčitve. Učinki teh in drugih potez bodo, kot pravi, pozitivni tako dolgoročno kot tudi kratkoročno.

O ugledu Slovenije kot partnerja za vlaganja je dejal, da se vsi zavedamo, kakšen je, in da tujci slovenske predloge za vlaganja sprejemajo s skepso, saj naj bi se Slovenci pred sklenitvijo poslov pogosto umaknili v zadnjem trenutku. Tako ravnanje se mora po njegovih besedah končati.

Pojasnil je, da je treba spremeniti odnos do lastniških deležev države v podjetjih in bankah ter postaviti jasna pravila in pogoje o tem vprašanju. Opozoril je, da se lahko zgodi, da bomo morda morali znova dokapitalizirati NLB, če ne bomo poiskali vlagateljev in če banka ne bo mogla prodati deležev v nekaterih podjetjih.

Denar za dokapitalizacijo Šušteršič "težko vidi" v proračunu ali v domačem zasebnem kapitalu, ne bi pa imel nič proti, če bi katera izmed bank prešla v domače zasebne roke.

Šušteršič: Ni moj namen, da bi uničeval socialno državo
Alenka Bratušek
(PS) je dejala, da se ne strinja s Šušteršičem, da je treba prodati državno premoženje za vsako ceno, ta pa ji je odgovoril, da tega ni rekel, da pa je včasih "bolje star avtomobil prodati za nižjo ceno in naj ga potem popravi tisti, ki ga kupi, če ga sam ne znam".

Na vprašanje Matevža Frangeža (SD) o socialni državi mu je Šušteršič odgovoril, da bo vlada z različnimi ukrepi javno porabo predvidoma do konca mandata znižala na 42 ali 43 odstotkov BDP-ja, pri čemer pa bodo po njegovem mnenju ohranili socialno državo. "Ni moj namen, da bi uničeval socialno državo ali kohezijo," je dodal.

Os med finančnim ministrom in predsednikom vlade bo trdna. Če ste pričakovali kakšen drug odgovor, pa me kot politika podcenjujete.

Janez Šušteršič Matevžu Frangežu