Na vratih sejne sobe, v kateri se je v ponedeljek dopoldne več kot dve uri odvijala burna razprava izvršnega odbora DeSUS-a, pa je še vedno nalepljen plakat iz
Na vratih sejne sobe, v kateri se je v ponedeljek dopoldne več kot dve uri odvijala burna razprava izvršnega odbora DeSUS-a, pa je še vedno nalepljen plakat iz "srečnih časov" - Valentinčič Veselova in Karl Erjavec z ramo ob rami. Foto: MMC RTV SLO

Če želimo biti kredibilen partner v vladi in stranka, ki deluje na daljši rok, potem verjetno enostavno ni možnosti, da bi na dveh vodilnih mestih bila človeka, ki na ta način ne moreta sodelovati.

podpredsednik stranke DeSUS Tomaž Gantar
Meta Vesel Valentinčič, DeSUS
Meta Vesel Valentinčič je bila pred kratkim izvoljena za predsednico sveta stranke DeSUS. Strankin predsednik Karl Erjavec pa je dan po podpisu koalicijske pogodbe postavil ultimat - ali ona ali jaz. Foto: MMC RTV SLO

Od naše stranke pričakujem, da bo v koalicijski pogodbi in delovanju po tem vendarle sledila tistemu, kar mi pravimo, da je naš program, in kar smo obljubili ljudem, ki so nas volili.

predsednica sveta stranke DeSUS Meta Vesel Valentinč
Meta Vesel Valentinčič in Tomaž Gantar, DeSUS
Vodenje stranke DeSUS je zaradi Erjavčevega ultimata začasno prevzel podpredsednik Tomaž Gantar. Foto: MMC RTV SLO
Težave v DeSUS-u

Izvršni odbor DeSUS-a je z 8 glasovi za in 5 proti sklenil, da predlaga razrešitev pred kratkim izvoljene predsednice sveta stranke, Mete Vesel Valentinčič.

"Menimo, da je za delo v vladi in za delo stranke najpomembnejša enotnost v vodenju stranke. Ta enotnost tudi po kongresu nekako ni bila izkazana, v prvi vrsti pa je vodstvo stranke tisto, kjer mora vladati dovolj veliko zaupanje. In tega zaupanja enostavno ni", je začasni vodja DeSUS-a Tomaž Gantar začel pojasnjevati, zakaj se je izvršni odbor odločil za tako potezo.

Karl Erjavec se je namreč odločil, da do odhoda vseh, ki so na kongresu stranke odkrito nastopali proti njemu, ne bo opravljal nalog predsednika DeSUS-a. To delo je nato začasno prevzel Tomaž Gantar, ki Erjavca podpira. Erjavec je napovedal tudi, da bo iz stranke, če ta ne bo zamenjala predsednice sveta stranke, Mete Vesel Valentinčič, izstopil, enako pa so napovedali tudi poslanci DeSUS-a v državnem zboru.

Težka razprava in precej tesen izid
"Poleg tega je DeSUS včeraj podpisal tudi koalicijsko pogodbo o vstopu v vlado. Čaka nas izredno zahtevno delo, in zato želimo tudi mi imeti nedvomno podporo znotraj stranke, ta stranka mora biti enotna", je nadaljeval Gantar. "Razprava je bila težka in končni sklep izvršnega odbora stranke je, da ta predlaga svetu stranke razrešitev in imenovanje novega predsednika sveta stranke. Ocenjujemo, da je v teh razmerah to edina možna rešitev", je opisal odločitev glede Mete Valentinčič Vesel.

Za predlog svetu o razrešitvi je glasovalo 8 članov izvršnega odbora, pet pa jih je temu nasprotovalo.

Gantar: Nekdo se mora umakniti
Dodal je, da so bile volitve predsednika sveta sicer povsem zakonite in legitimne, "toda mislim, da mora biti vsakemu razumljivo, da v kolikor obstajajo večja trenja znotraj vodstva, se nekdo mora umakniti".

"Mesto predsednika sveta pač ne more biti, kot si nekateri predstavljajo, nagrada za drugo mesto na kongresu,"

je prepričan Gantar, ki tako kot Erjavec edini izhod iz zapleta vidi v tem, da "se tisti, ki so se trudili, da stranka ne bi bila enotna, umaknejo".

Razdor so po njegovem mnenju povzročili tisti, ki so se trudili, da bi bil sklican izredni kongres stranke. Škodo bi lahko popravili tako, da svet stranke ponovi glasovanje o predsednici sveta Vesel Valentinčičevi ali pa da poišče drugačno rešitev. Ta je v rokah sveta stranke, je dejal Gantar, ki je sicer podpredsednik stranke in tudi DeSUS-ov kandidat za ministra za zdravje.

Vesel Valentinčičeva problematizira koalicijsko pogodbo
Meta Vesel Valentinčič pa je po seji izvršnega odbora stranke, na kateri Karla Erjavca ni bilo, dejala, da so "nekateri razpravljavci danes pozabili, da ima stranka v imenu prvo besedo demokratično". Dodala je, da je po svoji izvolitvi na mesto predsednice sveta stranke Erjavcu predlagala, da sedeta za isto mizo in se pogovorita o sodelovanju, saj sama v to stranko verjame. "Odgovora žal nisem dobila," je povedala.

Vesel Valentinčičeva sicer še meni, da morda "ni problem samo v njej", ampak tudi nekje drugje. Namignila je na novo koalicijsko pogodbo: "Razumem, da je treba v koaliciji pogosto popustiti - popolnoma mi je jasno, kaj pomeni beseda pogajanje, vendar mora stranka neko svojo usmeritev kljub vsemu zadržati. Jaz današnje razprave in sklepa sploh ne morem razumeti drugače, kot da je problem še kje, ne samo v meni. Mogoče se bo problem pokazal v koalicijski pogodbi", je povedala Vesel Valentinčičeva, ki je prepričana, da je v tej pogodbi upokojencem namenjenega premalo oz. skoraj nič prostora. "Tisti trenutek, ko sem videla, kaj piše na področju pokojninske zakonodaje, dragi moji - nič o zamrznitvah in nič o 143. členu," je pojasnila.

Na njeno izjavo se je odzval Gantar, ki je dejal, da je prav problematiziranje koalicijske pogodbe tisto, kar je izvršni odbor dodatno prepričalo o odločitvi, ki so jo sprejeli.

Ostaja v stranki
Vesel Valentinčičeva je napovedala, da bo sejo sveta sklicala do konca marca, na njej pa bo po predlogu izvršnega odbora predlagala glasovanje o svoji razrešitvi. Sama pa ne bo odstopila, saj pravi, da ima podporo v stranki pa tudi zunaj nje. Tudi po morebitni razrešitvi z mesta predsednice sveta namerava ostati v stranki, saj pravi, da verjame vanjo.

Na volitvah za predsednika stranke premagal Meto Vesel Valentinčič
Meta Vesel Valentinčič je bila Erjavčeva protikandidatka na nedavnem volilnem kongresu DeSUS-a. Kot je znano, je Erjavec ostal predsednik (dobil je 114 glasov od 127), medtem ko je Vesel Valentinčičevo podprlo 62 delegatov. Za mesto predsednika se je potegoval tudi Ljubo Jasnič, ki je prejel 39 glasov. Jasnič je po volilnem porazu odstopil z vseh funkcij v stranki, a ostal njen član.

Meto Vesel Valentinčič so za predsednico sveta stranke izvolili na tajnem glasovanju na torkovi ustanovni seji sveta stranke. Nova predsednica je tudi predsednica Mestne organizacije DeSUS-a Ljubljana, bila pa je tudi kandidatka za županjo Ljubljane. Zaposlena je v ljubljanskem kliničnem centru kot pomočnica generalnega direktorja za kadrovska in pravna vprašanja.

DeSUS spet v vladi
DeSUS je sicer tako kot drugi koalicijski partnerji podpisal koalicijsko pogodbo za sodelovanje v vladi Alenke Bratušek. Erjavec naj bi se vrnil na zunanje ministrstvo, DeSUS pa bo iz svoje kvote prispeval še novega/starega ministra za zdravje Tomaža Gantarja.

Če želimo biti kredibilen partner v vladi in stranka, ki deluje na daljši rok, potem verjetno enostavno ni možnosti, da bi na dveh vodilnih mestih bila človeka, ki na ta način ne moreta sodelovati.

podpredsednik stranke DeSUS Tomaž Gantar

Od naše stranke pričakujem, da bo v koalicijski pogodbi in delovanju po tem vendarle sledila tistemu, kar mi pravimo, da je naš program, in kar smo obljubili ljudem, ki so nas volili.

predsednica sveta stranke DeSUS Meta Vesel Valentinč
Težave v DeSUS-u