Dve pobudi in 'vreča' dvomov - Karl Erjavec pred ponedeljkovo klavzuro koalicije. Foto: MMC RTV SLO
Dve pobudi in 'vreča' dvomov - Karl Erjavec pred ponedeljkovo klavzuro koalicije. Foto: MMC RTV SLO

Erjavec o uspehu klavzure dvomi predvsem zaradi torkovega koalicijskega vrha, ki je po njegovem mnenju pokazal, da imajo stranke "precej različne poglede". Kljub vsemu pa prvak DeSUS-a optimistično dodaja, da bo "mogoče vendarle prišlo do presenečenja" in bodo na klavzuri "uspeli uskladiti poglede".

Seveda prvi mož DeSUS-a pričakuje tudi pogovor o položaju stranke v koaliciji, pri čemer pravi, da njihov položaj slabša stranka Zares, in dodaja, da zato "s takšnim bremenom ne morejo uspešno nadaljevati projektov, ki bi si jih zastavili".

Težava tudi zdravstvena reforma
Sicer koalicija ni "na okopih" le zaradi pokojninske reforme. Različna stališča, ne le med strankami, ampak tudi znotraj njih, se pojavljajo tudi v pogledih na zdravstveno reformo, je dejal Karl Erjavec in dodal, da se sam na klavzuro odpravlja z dvema pobudama. To sta pobuda o tretji razvojni osi in pobuda,povezana z vprašanjem davčne zakonodaje.

Obdavčiti "še nedotaknjene"
Glede tretje razvojne osi je Erjavec prepričan, da je treba k njej pristopiti s pomočjo tujih investitorjev, saj v državnem proračunu za ta projekt ni dovolj denarja. V povezavi s politiko pa je DeSUS prepričan, da je treba "povečati davke za tiste, ki so skozi tranzicijo postali premožni in se jih davčni vijak sploh ni dotaknil".

Prvak DeSUS-a bi tudi preverjal, kakšna je politična podpora koaliciji v državnem zboru, saj "ni dovolj, da se o prioritetah dogovorijo le predsedniki koalicijskih strank in ministri", ampak jih je treba spraviti tudi skozi parlamentarno proceduro.

Pobuda za koalicijsko klavzuro je prišla iz stranke LDS. Katarina Kresal, predsednica stranke, je napovedala pobudo treh osi razvoja, ki predvidevajo dvig gospodarstva, nadaljevanje pregona gospodarskega kriminala in zmanjšanje stroškov javne uprave. Erjavec meni, da je predlog kot smiseln. Klavzura bo v ponedeljek.