Simčičev odstop po preteku šestih mesecev od nastopa poslanskega mandata bi bil po ocenah Erjavca korekten tudi zato, ker ga je ves čas branil pred javnostjo in
Simčičev odstop po preteku šestih mesecev od nastopa poslanskega mandata bi bil po ocenah Erjavca korekten tudi zato, ker ga je ves čas branil pred javnostjo in "utrpel tudi nekaj osebne škode". Foto: MMC RTV SLO

"Dejstvo pa je, da je v omenjeni zadevi težko dokazati, kaj je s spričevalom, saj gre za zelo staro zadevo, ki se je dogajala pred 20 leti. Tudi poslanec sam težko dokaže status spričeval."

Karl Erjavec

Predsednik DeSUS-a in Simčič sta se sestala v prostorih poslanske skupine. Po besedah Erjavca sta imela "kar temeljit pogovor" in sta pregledala vse okoliščine dogajanja v zadnjih dveh mesecih. O vseh nadaljnjih odločitvah stranke o Simčiču bo v torek odločal izvršni odbor stranke, do seje odbora pa Erjavec od poslanca pričakuje odgovor oziroma njegovo odločitev.

Erjavec je še pred pogovorom s Simčičem dejal, da računa na korektno odločitev njihovega poslanca. Ta bi bila, kot je dejal po srečanju, da poslanec odstopi in prepusti poslansko mesto naslednjemu kandidatu DeSUS-a iz poslančeve volilne enote. Kot je dejal Erjavec, je DeSUS na volitvah dobil šest poslanskih mandatov, stranka pa ni kriva, da se je "zgodilo to, kar se je".

"Težko je dokazati, kaj je s spričevalom"
Simčičev odstop po preteku šestih mesecev od nastopa poslanskega mandata bi bil po ocenah Erjavca korekten tudi zato, ker ga je ves čas branil pred javnostjo in "utrpel tudi nekaj osebne škode". "Dejstvo pa je, da je v omenjeni zadevi težko dokazati, kaj je s spričevalom, saj gre za zelo staro zadevo, ki se je dogajala pred 20 leti. Tudi poslanec sam težko dokaže status spričevala," ugotavlja prvak DeSUS.

Dodaja še, da je pričakoval, da se bo Simčič bolj "temeljito ubranil pred očitki" in v primernem času ustrezno dokazal, da je spričevalo verodostojno. "Glede na to, da se to ni zgodilo, mu jaz ne morem verjeti le na besedo," je poudaril predsednik DeSUS-a. Na vprašanje, kaj lahko stranka sploh naredi, saj Simčiča ne more v nič prisiliti, pa odgovarja, da je "vsak odgovoren zase".

Simčič je bil po pogovoru s predsednikom stranke redkobeseden. Dejal je le, da sta se pogovorila, svojo odločitev pa da bo verjetno sporočil v sredo.

Sodelovanje z Vogrinom?
Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je že v petek poudaril, da bo o Simčičevi usodi sicer odločala stranka, vendar da Simčič sam ve, da ima le dve možnosti: ali junija odstopi s funkcije poslanca ali pa zapusti poslansko skupino in ostane samostojni poslanec. S tako odločitvijo bi se pridružil poslancu Ivanu Vogrinu, ki je na začetku aprila zaradi očitkov o dolgovih zapustil poslansko skupino Liste Virant.

Vogrin sicer zagotavlja, da Simčiča ni vabil k sodelovanju. Po njegovih besedah sta se sicer pogovarjala, vendar o nadaljnjih možnostih nista posebej govorila, "pa tudi, če bi, to ni stvar, ki bi jo pojasnjeval javnosti".

"Dejstvo pa je, da je v omenjeni zadevi težko dokazati, kaj je s spričevalom, saj gre za zelo staro zadevo, ki se je dogajala pred 20 leti. Tudi poslanec sam težko dokaže status spričeval."

Karl Erjavec