Dolenjski odbor DeSUS-a sta zmotila tako ravnanje Ivana Simčiča kot Erjavčev odziv ob razkritju zgodbe o ponarejenem spričevalu. Foto: BoBo
Dolenjski odbor DeSUS-a sta zmotila tako ravnanje Ivana Simčiča kot Erjavčev odziv ob razkritju zgodbe o ponarejenem spričevalu. Foto: BoBo
DeSUS se trese

Erjavec bo pogovor opravil v najkrajšem mogočem času, je po poročanju Dejana Rata za radijski Dnevnik dejal predsednik DeSUS-a. Podpredsednik stranke Valter Drozg pa je po poročanju Nataše Markovič za TV Dnevnik dejal, da je na odboru padla odločitev, da Simčiča izključijo iz stranke, vendar pa naj bi bil poslanec po junijskem roku zamenjan z novim DeSUS-ovim kandidatom.

Stranka za zdaj pristaja na predloge varčevanja glede regresa in rekreacijskega dodatka za upokojence.

Kongresa ne bo
Pobudo dolenjsko-belokranjsko-posavskega odbora stranke za sklic izrednega kongresa stranke, na katerem bi zamenjali Erjavca, so za zdaj podprli le v gorenjskem odboru. V odboru DeSUS-a za severno Primorsko pa so v torek zahtevali, da za obdobje, ko je Erjavec zunanji minister, imenujejo njegovega namestnika, ki bi stranko vodil z vsemi pooblastili. Hkrati so predlagali, da redni kongres stranke skličejo takoj na začetku prihodnjega leta. Na seji izvršnega odbora pa je padla odločitev, da kongresa ne bo.

Dolenjski odbor predsedniku stranke med drugim očita neprimerno obnašanje ob vstopanju v zdajšnjo vladno koalicijo in sestavljanju vlade ter ravnanje ob aferi poslanca Simčiča.

Fišer odgovoril DeSUS-u
Medtem pa so z vrhovnega državnega tožilstva sporočili, da so DeSUS-u posredovali odgovor glede srednješolskega spričevala poslanca Ivana Simčiča - kot je znano, je stranka upokojencev 12. marca generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja zaprosila za pojasnila o Simčičevem srednješolskem spričevalu, saj je okrožno državno tožilstvo potrdilo, da je spričevalo poslanca ponarejeno, kar so ugotovili že leta 2007 v predkazenskem postopku, a je primer zastaral. Da je Simčič uporabljal neverodostojno spričevalo srednje šole, je ugotovila tudi protikorupcijska komisija. Fišer je v odgovoru stranki med drugim potrdil besede tožilstva.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša je v času, ko je DeSUS zaprosil za pojasnilo, tudi dejal, da želijo, da jim Fišer predstavi domnevo tožilca, da je Simčič spričevalo pridobil na nezakonit način. Zanima jih, kako je tožilstvo to ugotovilo in ali je v tem postopku sodeloval kakšen sodni izvedenec, ki to lahko ugotavlja. Jurša je napovedal, da bodo v stranki ustrezno ukrepali, ko bodo prejeli pojasnila s tožilstva.

DeSUS se trese