Brglez v odzivih na napade: Ne gre več za človeka. Foto: EPA
Brglez v odzivih na napade: Ne gre več za človeka. Foto: EPA
false
Francija je razglasila izredne razmere in tridnevno žalovanje. Foto: Reuters
Slovenski politični vrh obsodil napade
Pretreseni tudi Slovenci v Parizu
127 mrtvih v terorističnem napadu v Parizu

"Ponovni napadi na nedolžne prebivalce v Franciji narekujejo usklajeno mednarodno delovanje proti terorizmu," je v sporočilu za javnost zapisal premier Miro Cerar, ki je najostreje obsodil sinočnja "brutalna dejanja zoper nedolžna življenja v Parizu" in v imenu državljank in državljanov Slovenije izrazil najgloblje sožalje sorodnikom žrtev ter solidarnost z drugimi prebivalci prijateljske Francije.

.
"Ponovno zahrbtno delovanje skrajnežev zoper civilno prebivalstvo kot izjemna oblika ogrožanja varnosti nedvomno narekuje širše mednarodno usklajeno delovanje zoper organizatorje oziroma izvajalce teh grozljivih terorističnih dejanj," je poudaril in dodal, da pristojne operativne službe varnostnih sistemov v Sloveniji skupaj s partnerskimi službami drugih držav na operativni ravni medtem intenzivno preverjajo okoliščine in vpliv dogodkov na varnost v Sloveniji in preostalem EU-ju.

Oglasil se je tudi predsednik Borut Pahor, ki je na Twitterju zapisal, da izreka globoko sožalje in sočustvovanje francoskemu predsedniku Hollandu in francoskemu narodu. Ministrstvo za zunanje zadeve "najostreje obsoja sinočnje teroristične napade v Parizu, v katerih je umrlo toliko nedolžnih ljudi".

Brglez: Ne gre več za človeka
Predsednik DZ-ja Milan Brglez pa je napade v Parizu označil za "nagnusno in zavržno dejanje" in jih najostreje obsodil. "Ne, ne gre več za človeka. Kajti nekdo, ki je pripravljen za udejanjanje svojih ideoloških postulatov pokončati več kot 120 naključnih posameznikov, katerih krivda je bila le to, da so bili nedolžni, tega imena ni vreden," je poudaril.

"Gre za nekoga, ki nima ne vesti ne morale, kaj šele človečnosti v sebi. Edino, kar ga žene, je brezumna ideološka zaslepljenost, ki želi zasejati strah," je poudaril Brglez. Izrekel je sožalje, obenem pa izrazil prepričanje, da bodo iz teh dogodkov francoska in s tem evropska svoboda, enakost in bratstvo izšli še močnejši.

Erjavec: Ni razloga za paniko
Minister Karl Erjavec je izrazil solidarnost s Francijo, "s katero nas zavezuje skupni boj proti terorizmu". Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je Erjavec poudaril, da "gre za napad na naše skupne evropske demokratične vrednote, ki ponovno kaže na krhkost in relativnost pojma varnosti".

Po njegovih besedah za zdaj tudi ni razloga, da bi v Sloveniji ustvarjali paniko ali občutek izrednih razmer. Ob tem je ocenil, da Evropa po terorističnih napadih v Parizu, tako kot ZDA, ne bo več takšna, kot je bila. Kot pravi, gre za najbolj črn scenarij, da so očitno teroristi napovedali sveto vojno vsej Evropi, ki pa se mora zaščititi in najti celovito politiko boja proti terorizmu.

Po ministrovih besedah Slovenija tako ostaja zavezana koaliciji za boj proti terorizmu. Minister se tudi boji, da v prebežniških tokovih prihajajo v Evropo ljudje, ki nimajo dobrih namenov, in je treba storiti vse za to, da tistim, "ki vsem nam želijo slabo, to preprečimo". Dodal je, da se bo treba resno vprašati, kako zaščititi evropske državljane pred tovrstnimi grožnjami.

Kako se bo odzvala Slovenija, v tem trenutku še ni mogoče oceniti. Je pa država po njegovih zagotovilih v največji pripravljenosti, saj tolikšno število prebežnikov po njegovih besedah pomeni tudi varnostno vprašanje. "Tako kot je Hollande sprejel odločitev o strožjem nadzoru na francoski meji, bo treba sprejeti ukrepe za strožji nadzor nad schengensko mejo," še meni minister.

Pojasnil je, da ima Slovenija na voljo še dodatne scenarije, če bi razmere kazale, da jih je treba uporabiti. Za zdaj pa bo vlada nadaljevala izvajanje ukrepov, za katere je ocenila, da so potrebni.

Zdaj pa moramo vso pomoč nameniti Franciji, meni minister, kjer Slovenija lahko pomaga z obveščevalnimi podatki. V Franciji bo namreč poostren nadzor nad vsemi, ki bodo osumljeni, da delujejo v terorističnih celicah ali imajo z njimi stik, verjetno pa bo treba preverjati, kam se bodo ti ljudje umikali, je dejal minister. Zato je po njegovih besedah zunanja meja schengna izjemnega pomena.

Ministrica: Policija bo storila vse, da razmere v Sloveniji ostanejo dobre
Tako kot drugi je tudi vodja stranke SD Dejan Židan v pismu francoskemu predsedniku Francoisu Hollandu napad obsodil kot "zavržno in grozljivo teroristično dejanje proti nedolžnim civilnim žrtvam".
"Ne gre samo za napade v francoski prestolnici, gre za napade na celotno človeštvo, na vrednote demokracije, solidarnosti, enakosti, svobode in miru v Evropi. Zdaj je čas, ko moramo prav vsi v Evropski uniji pokazati, da se bomo skupaj borili za drugačno Evropo, za Evropo miru, demokracije in človekovih pravic," je zapisal. Hollandu in vsem družinam žrtev je izrekel sožalje.

"Gre za zavržna dejanja zoper civilno prebivalstvo, zato jih najostreje obsojam. Svojcem in celotnemu francoskemu narodu izrekam iskreno sožalje. Trenutno so razmere v Sloveniji dobre, policija in ostali pristojni organi bodo storili vse, da takšne tudi ostanejo," je po napadih v Parizu sporočila ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Janša in Novakova opozorila na varnostni vidik
Vodja največje opozicijske stranke SDS, Janez Janša, je na omrežju Twitter v angleščini zapisal, da se Evropa po teh napadih mora zbuditi."Stojimo skupaj. Nikoli se ne bomo uklonili. Nikoli se ne bomo zlomili. Naše misli in molitve so nocoj z vsemi v Parizu," je zapisal.

Tudi predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je v sporočilu za javnost izpostavila, da so dogodki v Parizu opomin, kako pomemben je varnostni vidik pri trenutni prebežniški krizi. "Od evropskih institucij pričakujemo, da bodo naredile vse za obranitev Evropske unije, medtem ko od svetovnih voditeljev pričakujemo, da se združijo v boju proti terorizmu. Vsem družinam, svojcem in znancem žrtev nagnusnih terorističnih dejanj v Parizu izrekamo globoko sožalje. Zgolj združena Evropa lahko kljubuje tistim, ki jo želijo destabilizirati," je sklenila.

Da gre za napad na vso Evropo in njene vrednote, je povedal tudi francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-Francois Mourier. Dodal je, da je treba biti v tem trenutku odločen in narediti vse za zavarovanje francoskih prebivalcev in ozemlja, hkrati pa izkazati solidarnost in sočutje.

Novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan je z "zaskrbljenostjo in žalostjo prejel poročila o terorističnih napadih v Parizu in številnih žrtvah. Ob tem odločno obsojam vsako obliko nasilja še posebej, ko gre za civiliste. Terorizem nikoli ne rešuje problemov, temveč rojeva nove oblike trpljenja. Zato je nasilje tako v Parizu, Siriji kot tudi drugih koncih sveta vedno nesprejemljivo in obžalovanja vredno. Ob teh tragičnih dogodkih v imenu Cerkve na Slovenskem, izražam svojcem žrtev ter francoskemu narodu svojo bližino in vabim vse, da se v molitvi spomnimo pokojnih in prosimo za mir."

Slovenski politični vrh obsodil napade
Pretreseni tudi Slovenci v Parizu
127 mrtvih v terorističnem napadu v Parizu