Kmalu naj bi bilo znano, kaj bo s pogodbo s finskim podjetjem Patrio. Foto: EPA
Kmalu naj bi bilo znano, kaj bo s pogodbo s finskim podjetjem Patrio. Foto: EPA

Sklep o nadaljnjem procesiranju zadeve so ministri sprejeli soglasno, Borut Pahor pa enotnost ministrov pričakuje tudi pri sprejetju dokončnega sklepa. po neuradnih podatkih naj bi ministri na mizi imeli več možnosti, najbolj verjetno pa naj bi bilo reprogramiranje pogodbe z možnostjo prekinitve.

Premier Pahor je po seji vlade povedal, da v ponedeljek odhaja na delovni obisk v Washington. Srečal se bo s pomembnimi predstavniki političnega življenja na Kapitolu in poslovnih skupnosti. Imel bo predavanje na Univerzi Georgetown, odšel pa bo tudi na obisk v Belo hišo. Na obisk ga je povabil ameriški podpredsednik Joe Biden. Kot pravi, ob obiskih delovne narave ni v navadi, da bi bil predsednik vlade sprejet pri predsedniku ZDA Baracku Obami, a te možnosti Pahor ne izključuje.

Prekinitev zahtevajo predvsem v Zaresu
Prejšnji petek po koalicijskem posvetu je vodja poslanske skupine SD Dušan Kumer napovedal, da bo vlada danes odločala o prihodnosti pogodbe s finsko Patrio. Kot je znano, so predsedniki koalicijskih stranke na kolegiju premierja Boruta Pahorja 18. januarja sklenili, da mora vlada pogodbo obravnavati do začetka februarja in sprejeti tudi konkretno odločitev.

Vlada je potrdila uredbo o financiranju visokošolskih zavodov, ki po besedah ministra za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorja Golobiča zagotavlja večjo stabilnost visokošolskih ustanov. Ti bodo zdaj dobili delež javnih sredstev, s katerimi bodo suvereno razpolagali, kriterij za dodeljevanje sredstev pa ne bo več število študentov, kot je veljajo v prekelosti, ampak v ospredje vstopajo kriteriji kakovosti, mednarodna in socialna komponenta, pa tudi učinkovitost izvajanja študija. Financiranje bo razdeljeno na dva stebra, fiksnega, za katerega bodo visokošolski zavodi približno vedeli, koliko denarja bodo prejeli, in razvojni steber. Za ta sredstva pa bodo konkurirali na podlagi razpisov.

Prekinitev pogodbe s Patrio že nekaj časa zahtevajo v Zares, kjer menijo, da je šlo za negospodaren in nepotreben nakup. Na drugi strani sta obrambna ministrica Ljubica Jelušič in premier Borut Pahor do zdaj že večkrat poudarila, da za zdaj še ni izpolnjenih dovolj pogojev, da bi lahko država pogodbo prekinila, ne da bi jo na drugi strani doletela odškodninska tožba Patrie. Proti prekinitvi pogodbe so tudi v stranki nekdanjega obrambnega ministra Karla Erjavca, DeSUS-u.

Govoriti o prekinitvi pogodbe je "lahkotno in politično oportuno"
Pred tedni je ministrica za obrambo Ljubica Jelušič v MMC-jevi klepetalnici o pozivih k prekinitvi pogodbe med drugim dejala: "Če gledamo zelo na splošno in brez odgovornosti, potem je govoriti o prekinitvi pogodbe zelo lahkotno in politično oportuno." "Še vedno imamo opravka z veljavno pogodbo, ki določa, kaj so lahko podlage za njeno prekinitev oziroma razdrtje," je opomnila in dodala: "Če pa moraš za to prevzeti odškodninsko odgovornost in zraven ni nikogar od tistih, ki znajo veliko govoriti, nič konkretnega pa dokazati, potem pa ravnaš skladno z zakonom."

Ministrica je še pojasnila, da je v pogodbi natančno določen vrstni red prihoda osemkolesnih vozil. Obenem so bila predpisana tudi pravila, ki jih morajo ta vozila izpolnjevati. "Če vozila ustrezajo predpisanemu, jih mora prevzemna komisija prevzeti, ministrstvo za obrambo pa plačati. Vse drugo bi v tem trenutku pomenilo kršitev veljavne pogodbe," je še povedala.