V Sloveniji trenutno manjka družbeno odgovornega ravnanja, je prepričan Erniša. Foto: BoBo
V Sloveniji trenutno manjka družbeno odgovornega ravnanja, je prepričan Erniša. Foto: BoBo

V Moravskih Toplicah bo danes prekmurska slovesnost pred dnevom reformacije. Evangeličanska cerkev in soboška podružnica Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar bosta prekmursko slovesnost ob dnevu reformacije pripravili drevi ob 18. uri v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah. Slavnostni govornik bo Ludvik Sočič, ki bo predstavil pomembno osebnost slovenskega protestantizma, duhovnika in pisatelja Janoša Kardoša, v kulturnem programu pa bodo nastopili zbor Cantate in učenci orgelske šole.
Erniša: Potrebna je osebna odgovornost
Danes je treba z vso osebno integriteto in resnično predanostjo pristopiti k vsemu, kar delamo, tako v odnosu do Boga kot sočloveka, da se ne skrivamo za nobeno ustanovo, pač pa prevzamemo odgovornost za vse, kar govorimo in počnemo, je pred slovesnostjo povedal škof Evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša.
"To je načelo protestantizma, in če danes pogledamo v svet, vidimo, da najbolje funkcionirajo, tako socialno kot gospodarsko, tiste države, ki so v večini protestantske in se točno ve, kaj je naloga Cerkve, kaj je naloga države in kaj vsakega posameznika, ki tudi družbeno odgovorno ravna. To je treba izpostaviti, družbeno odgovorno ravnati in mislim, da nam to v sedanjem trenutku v Sloveniji manjka," je izjavil.
Predstavitev knjige Protestanti(sti)ka
V sklopu praznovanja dneva reformacije je Marko Kerševan v četrtek v spominskem domu Štefana Küzmiča v Puconcih predstavil knjigo Protestanti(sti)ka in ob tem dejal, da protestantizem tudi danes goji zavest o drugačnosti krščanstva, med njegovimi načeli so delavnost, raziskovanje sveta in spoštovanje človeka, v praksi pa omogoča možnost sobivanja.

Apače svojo slovesnost že pripravile
Občina Gornja Radgona, evangeličanska cerkvena občina Apače in Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar so slovesnost ob dnevu reformacije v Gornji Radgoni pripravili že 19. oktobra. Slavnostni govornik Božidar Debeljak je govoril o reformaciji kot o družbenem pojavu ter etiki in vrednotah tega obdobja in jih primerjal z današnjimi. Liberalni kapitalizem, ki ga imamo danes, je po njegovih besedah zelo oddaljen od etičnih načel protestantizma, ki je imel v mislih medsebojno spoštovanje ljudi, razvoj in omogočanje boljšega življenja, danes pa je osnovno vodilo pohlep.

Dan reformacije sicer praznujemo 31. oktobra. Na ta dan leta 1517 je nemški duhovnik Martin Luter na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, ki so govorile o prenovi Cerkve.