Zunanja ministrica Tanja Fajon je spregovorila tudi o slovenskih prizadevanjih za priznanje Palestine. Foto: BoBo
Zunanja ministrica Tanja Fajon je spregovorila tudi o slovenskih prizadevanjih za priznanje Palestine. Foto: BoBo

Kar se dogaja v Gazi, z največjim številom žrtev med civilnim prebivalstvom v tako kratkem času vojne, je kršitev mednarodnega humanitarnega prava in prava človekovih pravic, je o razmerah v Gazi v soboto objavljenem pogovoru za katarsko televizijo Al Džazira dejala Tanja Fajon. Enako velja za Rafo na jugu Gaze, kjer se po besedah ministrice dogajata prisilno razseljevanje in nadaljevanje obsežne vojaške operacije.

Fajon je ob tem izrazila veliko zaskrbljenost, da gre v Gazi za uporabo lakote kot vojnega orožja, kar je popolnoma nesprejemljivo. Ministrica je ob tem obsodila tudi napad palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, v katerem so bili ubiti civilisti, hkrati pa je tudi opozorila na smrt več kot 35.000 ljudi med sedemmesečno vojno v Gazi, med njimi številnih otrok.

Na vprašanje, ali meni, da Izrael v Gazi izvaja genocid, je Fajon odgovorila, da "vsekakor vidimo znake genocida", vendar pa morajo o tem odločati sodišča.

Fajon je poudarila pomen nadaljevanja pogajanj za prekinitev ognja v Gazi in izpustitev talcev, ki so se doslej v egiptovski prestolnici Kairo končala brez preboja. Hkrati pa je treba podpreti reformo palestinskih oblasti v Ramali, da bi lahko nekega dne prevzeli tudi nadzor nad območjem Gaze, kjer ima oblast zdaj Hamas, je dodala.

Slovenija kot nestalna članica Varnostnega sveta že od začetka poziva mednarodno skupnost in vse akterje k takojšnji prekinitvi ognja, je spomnila ministrica.

ZDA skušajo pomoč v Gazo dostaviti tudi po morju. Foto: Reuters
ZDA skušajo pomoč v Gazo dostaviti tudi po morju. Foto: Reuters

"Ni bilo storjenega dovolj za končanje vojne v Gazi"

Pri tem je bila kritična, da ni bilo storjenega dovolj za končanje vojne v Gazi. "Vemo, kdo ima vpliv v Izraelu, kdo mora narediti največ. Zdaj je bolj kot kdaj koli prej napočil čas za ukrepanje," je dejala, pri čemer ni izrecno omenila nobene države.

Je pa kot pozitivno ocenila, da so ZDA ustavile pošiljanje vsaj nekaj težkega orožja v Izrael. Pri tem upa, da bodo temu sledile tudi druge države, ki to še vedno počnejo, saj je nesprejemljivo, da se "zahodne bombe ali orožje uporabljajo za ubijanje civilistov in nadaljevanje vojne v Gazi".

Postopek priznanja Palestine kot "simbolno dejanje"

Fajon je spregovorila tudi o slovenskih prizadevanjih za priznanje Palestine. Kot je pojasnila, se je Slovenija odločila, da sproži postopek priznanja v odsotnosti konkretnega mirovnega načrta. Slovenija se je za ta korak odločila iz moralne dolžnosti, kot simbolno dejanje, da bi Palestincem dali upanje. Izrazila je upanje, da bodo temu sledile tudi druge države.

Fajon je v pogovoru obsodila tudi nedavno prepoved delovanja Al Džazire v Izraelu in pozvala, da se televiziji ponovno dovoli delovanje, saj je po njenem mnenju pomembno, da ljudje dobijo verodostojne, uravnotežene informacije iz regije.