Slovenski in italijanski antifašisti vabijo na protishod v središču Gorice. Foto: Facebook
Slovenski in italijanski antifašisti vabijo na protishod v središču Gorice. Foto: Facebook

Organizator shoda je skrajno desničarsko gibanje CasaPound. Ob tem velja omeniti, da so pristojne institucije dale soglasje za dva shoda; tako gibanju CasaPound kot drugi manifestaciji - shodu, ki ga prireja deželni protifašistični laboratorij kot miroljubno protimanifestacijo. Najavljeno manifestacijo CasaPound gre postaviti v kontekst akcij in stališč dela (skrajnega) političnega spektra v sosednji demokratični Italiji, ki po našem razumevanju ne odražajo uradnih stališč italijanske vlade. Ena izmed prireditev, ki bodo potekale v nedeljo, 24. maja, in se je bo udeležil italijanski predsednik Mattarella, pa sodi v sklop dogodkov, ki jih je Italija uvrstila v svoj štiriletni program zaznamovanja 1. svetovne vojne. Tudi Slovenija (npr. osrednja letošnja slovesnost z odprtjem Poti miru) in druge evropske države so pripravile podobne programe, s katerimi želijo spomniti in predvsem opomniti na grozote vojne. Te slovesnosti se bo udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Italijanski republiki, večerne spominske slovesnosti v Trstu pa generalna konzulka Republike Slovenije. V pogovorih z italijansko stranjo smo izrazili zaskrbljenost, ki se pojavlja v Sloveniji, zaradi sobotnega shoda CasaPound, obenem pa izrazili prepričanje, da bo glavno sporočilo omenjenih nedeljskih slovesnosti mir in skupna evropska prihodnost. Italijanska stran je potrdila, da bosta nedeljski proslavi poklon in izkaz spoštovanja vsem padlim v 1. svetovni vojni, v upanju, da se morija nikoli več ne ponovi.

Stališče MZZ-ja o shodih v Gorici
false
Neofašistični sprevod CasaPounda bo potekal pod sloganom Italija, vstani, bori se in zmagaj. Foto: MMC RTV SLO

Gre za neofašistično skupino - ki je odkrito ksenofobna, rasistična in nasilniška ter povezana s parlamentarno politiko (sodeluje s stranko Lega Nord). Skupina na prvi pogled ne deluje fašistično - ne uporablja tradicionalne fašistične ikonografije in se skriva pod masko dobrih, domoljubnih Italijanov. Na kompleksna vprašanja, ki jih med drugim prinaša tudi ekonomska kriza, ponujajo preproste odgovore.

Antifašist Matevž o CasaPoundu
false
Organizatorji protishoda poudarjajo, da je prva svetovna vojna na Goriškem zahtevala 20.000 življenj, zato stoletnica začetka morije lahko predstavlja le dan žalovanja, kar so pokazali s postavitvijo 253 križev na goriškem glavnem trgu. Foto: Elio Devetak (CC-BY)
Pred fašističnim shodom v Gorici
Fašistični shod v Gorici

bo potekal tudi antifašistični shod, katerega udeleženci se bodo predhodno zbrali na goriški železniški postaji in se odpravili proti osrednjemu goriškemu trgu Travnik.

V soboto mineva 100 let od vojne napovedi Italije Avstro-Ogrski. S tem dejanjem je Italija uradno vstopila v 1. svetovno vojno na strani poznejše zmagovalne sile antante. Vojaški spopad med Italijo in habsburško monarhijo je bil najintenzivnejši v krajih ob slovensko-italijanski meji, kar je najbrž eden izmed vzrokov, da se je italijansko neofašistično socialno gibanje CasaPound odločilo, da bo v počastitev obletnice pripravilo pohod v Gorici, kamor so povabili svoje privržence iz celotne Italije. Pričakujejo jih od dva do tri tisoč.

Na napovedan shod neofašistov se je odzval slovenski Premier Miro Cerar in dejal, da gre za zelo skrb vzbujajočo stvar, na katero gleda z velikim odporom. O shodu se je že pogovarjal z ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, saj tudi slovenski pristojni organi zadeve spremljajo in se pripravljajo. "Še bolj je zadeva lahko neprimerna in škodljiva, če bi se ta skupina podala prek meje," je dodal in poudaril, da se bo moralo ostro odzvati tudi zunanje ministrstvo.

"Gre vsekakor za provokacijo, ki je velika," je še dejal Cerar. Dodal je, da je o tem danes v Rigi, kjer poteka vrh vzhodnoevropskega partnerstva, govoril tudi z italijanskim zunanjim ministrom Paolom Gentilonijem in italijanskim premierjem Matteom Renzijem.
Minister za zunanje zadeve Karel Erjavec je zaradi bližajočega se shoda na to posebej opozoril italijansko veleposlanico v Ljubljani Rossello Franchini Sherifis, slovenski veleposlanik v Rimu Iztok Mirošič in generalna konzulka v Trstu Ingrid Sergaš pa sta problematiko izpostavila tako na državni kot deželni ravni v Italiji. Iz MZZ-ja so še sporočili, da verjamejo, da bodo italijanske oblasti, ki so dale dovoljenje za shod, v skladu z njihovo zakonodajo poskrbele, da ne bo prihajalo do incidentov in da se shod ne bo razširil na slovensko stran.

Protesti zamejcev
Napovedana neofašistična manifestacija je v preteklih dneh povzročila srdit odziv med slovenskimi zamejci, pa tudi pri italijanski levici. Po poročanju Primorskega dnevnika je predsednik slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudi Pavšič naslovil pismo na vladno komisarko v Furlaniji - Julijski krajini Francesco Adelaide Garufo in jo opomnil, da je napovedani shod močno skrb vzbujajoč za vse slovenske in italijanske demokrate in antifašiste, saj gre za žalitev vrednot, na katerih temelji sama italijanska ustava.

"Na vas se obračamo s prošnjo, da storite vse, da ne bi prišlo do napovedanega shoda, saj je apologija fašizma in njegovo poveličevanje zakonsko prepovedano. S tem se pridružujemo številnim županom in drugim organizacijam, ki so v teh dneh izrazili odločno nasprotovanje takšnim in podobnim provokacijam," je zapisal Rudi Pavšič.

"Slovenci, ki živimo in delamo v Italiji, se pravi slovenska narodna skupnost, smo seveda ogorčeni nad napovedanim shodom novofašistov, ki se skrivajo za imenom CasaPound, ogorčeni pa so tudi vsi tisti ljudje, ki na Goriškem še vedo, kako težko je bilo živeti ob meji po drugi svetovni vojni, ki je pustila veliko sirot na obeh straneh meje, prizadela pa je tudi vse, ki ob njej od vedno živimo. Gre za grob napad na sožitje in mirno sobivanje ob meji, tudi zaradi izbire datuma in kraja, saj gre za proslavljanje stoletnice vstopa Italije v prvo svetovno vojno, ki je že tako in tako prinesla veliko gorja. Dejstvo, da se desničarska občinska uprava v Gorici spreneveda, je seveda skrb vzbujajoče, saj je ob isti uri napovedan shod skrajne levice in zmernih levičarjev, ki bo sicer šel po drugi poti, a vedno v središče mesta. Zatiskati si oči pred dejstvom, da je gibanje CasaPound novofašistična organizacija, pa je tudi sprenevedanje. Sam le upam, da se ne bodo v Gorici v soboto popoldan zgodili izgredi," je za MMC povedal Jurij Paljk, odgovorni urednik zamejskega tednika Novi Glas.

Zelena luč goriških občinskih svetnikov
Goriški mestni svetniki pa sprevodu privržencev CasaPounda ne nasprotujejo in so zavrnili zahtevo svetnika Zveze levice Emanueleja Trainija po prepovedi shoda. Nasprotniki neofašistične manifestacije so zato na osrednjem goriškem trgu Travnik že postavili 253 križev, da bi izrazili svoje nasprotovanje. Hkrati pa je tam napovedano tudi veliko protifašistično zborovanje, ki se ga bodo udeležili tudi številni Slovenci.

"Prvič: Z ustavo Republike Italije je prepovedano javno poveličevanje idej fašizma, njegovih protidemokratičnih načel in rasizma. Drugič: V večkulturni Gorici, kjer so sobivali Slovenci, Italijani, Furlani, Avstrijci in Judje, je 23. maja 1915 odjeknila prva eksplozija, ki ji je sledilo uničenje celotnega mesta, zato Gorica ni simbol veličine italijanskega naroda, kot pravi CasaPound, temveč nema priča človeške katastrofe. Tretjič: Vojna ni razlog za praznovanje. Prva svetovna vojna je samo na tem območju zahtevala 20.000 življenj, zato stoletnica začetka morije lahko predstavlja le dan žalovanja, kar smo pokazali s postavitvijo 253 križev na goriškem glavnem trgu v soboto, 19. maja. Ta akcija bolje kot tisoč besed opiše naša stališča," so v sporočilu za javnost med drugim zapisali organizatorji protestnega shoda.

Kdo ali kaj je CasaPound?
CasaPound (poimenovan po znanem ameriškem pesniku Ezri Poundu, po prvi svetovni vojni se je preselil v Italijo in postal simpatizer fašizma) je prvi italijanski skrajno desničarski socialni center, ki je nastal v nezakonito zasedenem poslopju in ima zelo pestro kulturno in politično dejavnost. Ima tudi svoj podmladek Študentski blok (Blocco Studentesco), ki je priljubljen med številnimi italijanskimi študenti. Prispevek o tem je leta 2010 pripravila italijanska dopisnica RTV Slovenija Mojca Širok.

"Sklicujemo se na zgodnji fašizem, toda tudi vsega ostalega ne zanikamo, saj menimo, da je bila to temeljna izkušnja za naš narod. Takrat je bila ustvarjena italijanska socialna država, za nas je pomembna tudi junaška plat tega obdobja. Seveda pa se popolnoma zavedamo, da leta 2010 pač ne moreš naokrog v fezu, s črnimi srajcami in Mussolinijevimi slikami," je tedaj povedal eden izmed predstavnikov Študentskega bloka.

"Prepričani smo, da je bil fašizem revolucionarno gibanje, ki se je razvijal in oblikoval do začetka vojne, potem je propadel tudi zaradi velikih napak, ki so bile storjene in ki so od fašistične revolucije oddaljile Jude. V Italiji imamo kulturni problem, ki nas potiska v permanentni kulturni geto. Živimo v diktaturi antifašizma, ki nam ne dovoli, da mladini povemo svojo različico dogodkov, to pa zato, ker obstajajo tabuji," pa je razložil Gianluca Iannone, voditelj CasaPounda, ki zdaj velja za eno najvplivnejših neofašističnih gibanj, razširjeno po vsej v Italiji.

Slovenska odprava v Gorico
Združena levica je pozvala vlado, naj Italiji pošlje noto, s katero bi poskušali doseči preprečitev sobotnega shoda v Gorici. Uradnega vladnega odziva še ni bilo, na MZZ-ju pa so jim razložili, da bodo pač pozorni na dogodke, ki bodo potekali v Gorici. Svoj prihod na protifašistični shod so napovedali tudi predstavniki slovenskih protifašističnih aktivistov.

"Organizira se poseben avtobus iz Ljubljane, večina pa se odpravlja z osebnimi avtomobili. Komuniciramo in koordiniramo se z Antifašistično koordinacijo (fronta različnih skupin, ki se je posebej za ta namen vzpostavila na italijanski strani) in z iniciativo Fašisti ven iz Gorice," je povedal "antifa" Matevž iz Ljubljane in dodal, da so se v Ljubljani zainteresirane skupine in posamezniki sešli na protifašistični skupščini, v katero so med drugim vključeni Ženski pevski zbor Kombinat, Socialni center Rog, Puntarji, APL - Anarhistična pobuda Ljubljana, sicer pa se organizirajo tudi v drugih krajih, npr. v Mariboru, Posavju, Tolminu ... Njihov namen pa je odločno in jasno sporočiti, da ponovnega vzpona fašizma ne bodo dopustili in da je čaščenje klavnice vojn nedopustno.

Organizator shoda je skrajno desničarsko gibanje CasaPound. Ob tem velja omeniti, da so pristojne institucije dale soglasje za dva shoda; tako gibanju CasaPound kot drugi manifestaciji - shodu, ki ga prireja deželni protifašistični laboratorij kot miroljubno protimanifestacijo. Najavljeno manifestacijo CasaPound gre postaviti v kontekst akcij in stališč dela (skrajnega) političnega spektra v sosednji demokratični Italiji, ki po našem razumevanju ne odražajo uradnih stališč italijanske vlade. Ena izmed prireditev, ki bodo potekale v nedeljo, 24. maja, in se je bo udeležil italijanski predsednik Mattarella, pa sodi v sklop dogodkov, ki jih je Italija uvrstila v svoj štiriletni program zaznamovanja 1. svetovne vojne. Tudi Slovenija (npr. osrednja letošnja slovesnost z odprtjem Poti miru) in druge evropske države so pripravile podobne programe, s katerimi želijo spomniti in predvsem opomniti na grozote vojne. Te slovesnosti se bo udeležil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Italijanski republiki, večerne spominske slovesnosti v Trstu pa generalna konzulka Republike Slovenije. V pogovorih z italijansko stranjo smo izrazili zaskrbljenost, ki se pojavlja v Sloveniji, zaradi sobotnega shoda CasaPound, obenem pa izrazili prepričanje, da bo glavno sporočilo omenjenih nedeljskih slovesnosti mir in skupna evropska prihodnost. Italijanska stran je potrdila, da bosta nedeljski proslavi poklon in izkaz spoštovanja vsem padlim v 1. svetovni vojni, v upanju, da se morija nikoli več ne ponovi.

Stališče MZZ-ja o shodih v Gorici

Gre za neofašistično skupino - ki je odkrito ksenofobna, rasistična in nasilniška ter povezana s parlamentarno politiko (sodeluje s stranko Lega Nord). Skupina na prvi pogled ne deluje fašistično - ne uporablja tradicionalne fašistične ikonografije in se skriva pod masko dobrih, domoljubnih Italijanov. Na kompleksna vprašanja, ki jih med drugim prinaša tudi ekonomska kriza, ponujajo preproste odgovore.

Antifašist Matevž o CasaPoundu
Pred fašističnim shodom v Gorici
Fašistični shod v Gorici