Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo
Foto: MMC RTV SLO/Foto: BoBo

DZ je v sredo na izredni seji sprejel vladno novelo zakona o zdravniški službi, ki ga je vlada vložila v obravnavo po nujnem postopku. Novela določa, da mora biti zdravnik v času stavke na svojem delovnem mestu in izvajati zdravniško službo tako, da ni ogroženo zdravje ljudi ali premoženje oz. da ne nastajajo škodljive in nepopravljive posledice. Tako mora denimo opravljati triažne preglede na primarni, sekundarni in terciarni ravni zdravstvene dejavnosti, s katerimi se opredeli zdravstveno stanje.

Prav tako mora izdajati obrazce, listine in zdravniška potrdila v primerih, ko bi bilo zaradi opustitve njihove izdaje ogroženo zdravje ali premoženje oz. bi nastale škodljive in nepopravljive posledice. Denimo potrdila o začasni zadržanosti od dela.

Fides bo zahteval ustavno presojo novele

Zdravniški sindikat Fides je v odzivu izrazil razočaranje zaradi sprejema omenjene novele, ki po njihovem mnenju predstavlja nevaren precedens, ki ne bo vplival le na pravico do stavke zdravnikov.

"Takšno ravnanje pomeni, da si lahko vlada vzame pravico, da s položaja moči enostransko in samovoljno posega v ustavne pravice vseh zaposlenih v javnem sektorju. V demokratičnih sistemih odločitve oblasti niso absolutne. Zaupamo v pravno državo, zato bomo za zaščito pravic zdravnic in zdravnikov sprožili postopek presoje ustavnosti novele pred ustavnim sodiščem," so napovedali v Fidesu.

Fides o zdravniških stavkah v tujini

"V številnih evropskih državah stavka zdravnikov poteka tako, da na delovnem mestu zdravniki sploh niso prisotni."

Vlada pa je po njihovem mnenju pri vztrajanju pri noveli pokazala, da resnično ne razume, v kakšnem stanju je slovensko javno zdravstvo. "S sprejemanjem nerazumnih ukrepov se bodo razmere samo še poslabšale in nas žal od dejanskih rešitev le oddaljile. Iz včerajšnje razprave v Državnem zboru je bilo razvidno, da je namen novele onemogočanje zdravniških stavk, zdaj in v prihodnje, kar je znak, da gremo kot država po poti nedemokratičnih sistemov. Je tudi sporočilo slovenskim zdravnicam in zdravnikom ter vsem zaposlenim v zdravstvu, ki se jih novela zakona dotika, da se bo za zaščito njihovih demokratičnih pravic morda treba obrniti na evropske institucije," so še dodali v Fidesu.

Pravica zdravnikov do stavke je, kot pravijo v Fidesu, že po trenutno veljavni zakonski ureditvi zelo omejena in bistveno posega v možnost izvajanja stavke ter zagotavlja več kot sorazmerno varstvo ostalih ustavnih pravic.

V Fidesu so prepričani, da v sredo sprejeta novela zakona tako predstavlja izrazito nesorazmeren in čezmeren poseg v ustavno pravico zdravnikov do stavke in to pravico dejansko ukinja. Zakonska novela pa, kot še navajajo v zdravniškem sindikatu, v minimum delovnega procesa med stavko vnaša naloge, ki po svoji vsebini nikakor ne upravičujejo posega v ustavno pravico do stavke, tudi ne z argumentacijo varstva drugih ustavnih pravic.