V Fidesu so z odločitvijo vlade zadovoljni. Foto: BoBo
V Fidesu so z odločitvijo vlade zadovoljni. Foto: BoBo
Po zdravnikih, zahteve tudi pri drugih sindikatih
Fides s podpisanim sporazumom zadovoljen

V Fidesu ocenjujejo, da so v desetih dneh od parafiranja sporazuma o zamrznitvi stavkovnih aktivnosti zaradi nepotrebnega političnega obračunavanja, s katerim je del politike netil konflikt med zdravniki in bolniki, strašil s privatizacijo, spodbujal medgeneracijski spor med zdravniki ter spor med sindikati javnega sektorja, izgubljali dragocen čas.

.
Zapisali so še, da so zdravniške organizacije brez posluha politike vrsto let opozarjale na potrebne spremembe v zdravstvu. "V začetku leta 2014 smo tako javno predstavili predlog reforme slovenskega zdravstvenega sistema, a odziva tedanjega resornega ministra ni bilo," so zapisali.

Vlada je namreč danes kljub nasprotovanju koalicijskih SD-ja in DeSUS-a pooblastila ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc za podpis sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides o prekinitvi stavkovnih aktivnosti. Zaradi sporazuma, ki ga je ministrica s Fidesom parafirala prejšnji torek, je v koaliciji prišlo do ostrega nasprotovanja.

Mladi zdravniki: Sporazum je prava pot
Tudi Mladi zdravniki so v sporočilu za javnost izrazili pričakovanje, da bo koalicija podprla parafiran sporazum in s tem prenehala vnašati nemir in negotovost med zdravnike in bolnike. Sporazum s Fidesom je prava smer za nujno potrebne spremembe zdravstvenega sistema, so zapisali.

Razočarani preostali delavci v zdravstvu
Ogorčeni pa so v sindikatu zdravstva, saj vlada po njihovem mnenju govori o zdravstveni reformi, niti z besedo pa ne omenja medicinskih sester, bolničarjev in drugih zdravstvenih delavcev.

"Sestre in bolničarji ne hlastamo po pozornosti, zdravstvene administratorke, strežnice, kuharji, vzdrževalci in drugi delavci v zdravstvu ne jamramo, ampak v nasprotju z marsikom od vas resnično delamo, saj brez nas ne bi bilo ne primerne oskrbe bolnikov ne nemotenega delovanja in obratovanja zdravstvenih zavodov ter bolnišnic," so zapisali.

"Smo tisti, ki delamo, ko zdravniki stavkajo, smo prvi in zadnji stik z bolnikom, smo aparat, ki skrbi za nemoteno delovanje zdravstvenih zavodov in bolnišnic, smo ponižni in prezrti delavci, smo žalostna slika zdravstva v Sloveniji," so dodali v sindikatu Spuck in opozorili, da bo vlada morda zamrznila stavko zdravnikov, toda skoraj zagotovo "sprožila novo stavko zdravstva, stavko ljudstva".

Po zdravnikih, zahteve tudi pri drugih sindikatih
Fides s podpisanim sporazumom zadovoljen