"Očitno bo šel SMC sam naprej," se je na poziv premierja Mira Cerarja odzval Karl Erjavec in hkrati omenil možnost predčasnih volitev. Foto: BoBo
Miro Cerar
Premier Miro Cerar je stranki SD in DeSUS pozval, naj se odločita, ali želita na pot modernizacije ali nazadovanja. Foto: BoBo
Stranka SD, socialni demokrati, socialdemokrati
"Slovenija ne potrebuje elitističnega sporazuma s Fidesom, pač pa celovito reformo zdravstva," so sporočili iz stranke SD. Foto: BoBo
Milojka Kolar Celarc
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc ima podporo premierja Mira Cerarja. Foto: BoBo
fides
Bo vlada v četrtek potrdila sporazum s Fidesom? Foto: BoBo
Bo koalicija preživela sporazum s Fidesom?
Ali grozi razpad vladne koalicije?

Prvak stranke DeSUS Karl Erjavec se je že odzval na poziv slovenskega premierja, in sicer z besedami, da bo očitno stranka SMC šla sama naprej, saj v stranki DeSUS ne bodo podprli sporazuma s Fidesom. Hkrati Erjavec pričakuje, da bo premier ob morebitni vložitvi interventnega zakona nanj vezal zaupnico. "Takrat bo jasno, da gremo na predčasne volitve," je sklenil Erjavec.

"V SMC-ju gremo naprej in verjamem, da je to edina prava pot," je premier Miro Cerar izjavil novinarjem ob robu obiska Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. V koaliciji je namreč napeto pred četrtkovim odločanjem vlade glede sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides. Kdor želi te dni zaustaviti nadaljnji sveženj reformnih zakonov, si ne želi reforme, je ocenil Cerar, ki sicer verjame, da bodo v koaliciji našli skupni jezik in stopili skupaj naprej.

Preglasovanju sledi vladna kriza?
V DeSUS-u in SD-ju so sicer medtem že opozorili, da se v primeru potrditve sporazuma s preglasovanjem, se pravi le z glasovi ministrov SMC-ja, lahko pojavijo socialni nemiri in vladne krize. Vse skupaj tudi ni dobra popotnica za državni proračun, ki ga je DZ pred kratkim sprejel kljub vrzeli zaradi nedorečenih stroškov dela v javnem sektorju. Če dogovora s sindikati ne bodo dosegli, je vlada že napovedala enostranske ukrepe, a Cerar ni odgovoril na vprašanje, ali bo na sprejetje morebiti vloženega interventnega zakona v DZ-ju vezal zaupnico vladi.

Glede finančnih posledic ob zahtevah koalicijskih partnerjev in sindikatov je premier zagotovil, da ne bo dovolil, da bi prekoračili meje vzdržnih javnih financ. Izjavo glede finančnih posledic sporazuma pa je prepustil ministrici za zdravje, a hkrati dejal, da se bodo z zdravniki pogajali šele, ko vlada potrdi sporazum.

Številna trenja v koaliciji okoli podpisanega sporazuma s sindikatom Fides so bila sprožena na podlagi dezinformacij, netočnega poznavanja stvari in deloma tudi zaradi hlastanja po pozornosti v javnosti, pa je na okrogli mizi ob razglasitvi najvplivnejših pravnikov poudaril premier. Hkrati je v izjavi za medije znova izrekel podporo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc, ki je po njegovem mnenju pri podpisu sporazuma z zdravniškim sindikatom ostala v okviru pooblastil, ki jih je dobila od vlade.

Erjavec: "To ni modernizacija, pač pa farsa"
Sporazum po Erjavčevih navedbah daje še več zdravnikom, "ki sicer sodijo v družbeno skupino prebivalstva, ki ima sorazmeren visok standard". Obenem pa morajo drugi v javnem sektorju in zlasti upokojenci še naprej varčevati, je navedel Erjavec in dodal, da to zanj ni nobena modernizacija zdravstva, temveč farsa.

Ker je pričakovati, da bodo ministri SMC-ja sporazum s Fidesom v četrtek podprli, bodo očitno preglasovali SD in DeSUS. A ura resnice za Cerarja bo po Erjavčevem mnenju glasovanje v DZ-ju.

SD: "Ne potrebujemo elitističnega sporazuma"
Sporazum s sindikatom Fides namreč že dober teden dni razdvaja koalicijo, saj sta zlasti stranki SD in DeSUS izrazili dvome o podpisanem dogovoru. V SD-ju so tako v sporočilu za javnost pojasnili, da odločno zagovarjajo zdravstveno reformo in so proti podpisu parcialnega sporazuma z zdravstveno elito sindikata Fides, saj je treba doseči skupen dogovor z vsemi sindikati.

"Sporazum nikakor ne rešuje težav slovenskega zdravstva, temveč parcialno rešuje zgolj slovensko zdravstveno elito. Ob tem pa vpleteni pozabljajo na preostale sindikate, ki zastopajo dobrobit medicinskih sester, vojakov, vzgojiteljev in drugih socialno ogroženih skupin v Sloveniji," so sporočili iz SD-ja. Po njihovih besedah ključne težave slovenskega zdravstvenega sistema, kot so predolge čakalne vrste, izkoriščanje mladih zdravnikov, problematika koncesionarjev in zdravnikov, ki poleg dela v javnem zdravstvu opravljajo še delo za zasebne ponudnike, tako ne bodo rešeni. "Slovenija ne potrebuje elitističnega sporazuma, temveč celovito zdravstveno reformo," so še zapisali.

Cerar: "Ministrica obvlada svoje področje"
Glavna smernica pri podpisu sporazuma je bila, da se s pogajanji ne poseže v enotni sistem plač v javnem sektorju, kajti v tem delu se vlada pogaja z vsemi 40 sindikati hkrati, je dodal. Cerar je spomnil, da je vladna skupina, ki jo je imenoval po tistem, ko je sporazum s Fidesom sprožil dvome v koaliciji, v ponedeljek ugotovila, da sporazum ne pomeni odstopa od vladnih izhodišč in koalicijskih smernic.

Kolar Celarčeva je znova poudarila, da je vladna pogajalska skupina spoštovala vladna izhodišča. Tako sporazum s Fidesom v ničemer ne prekoračuje izhodišč vlade, glede finančnih posledic pa je dodala, da sporazum govori o prekinitvi stavke zdravnikov za dva meseca in daje usmeritve za nadaljnja pogajanja. Poudarila je tudi, da sporazum s Fidesom nima prilog, kakor to trdita koalicijski partnerici. "V nobenem stavku tekst ne govori o prilogah. To je bilo delovno gradivo, ki ni dokončano, ampak je kot pripomoček, kako se bo v vladnem projektu uredilo fleksibilno nagrajevanje," je pojasnila.

"Včasih morda kakšno stvar politično nekoliko nespretno izrazi, ker ni tako profesionalen politik, čeprav se je že dobro naredila. A ministrica zelo dobro obvlada to področje," je poudaril Cerar. Po njegovem mnenju ministrica zelo dobro ve, v katero smer stopa in bo zagotovila, da bo šla reforma naprej. Zato ji zaupa in verjame, da bodo nadaljnji rezultati kmalu vidni.

Ni bilo posega v enoten plačni sistem
"Pomembno je, da po eni strani dajemo zdravnikom standarde, ki jih nujno potrebujejo, da imajo merljivo, preverljivo okolje za delo, da se ve, kaj se od njih pričakuje in kakšno je za opravljeno delo tudi plačilo. Po drugi strani pa s sporazumom prihaja projekt skrajševanja čakalnih vrst," je dejal premier. Ne gre za povečevanje plač zdravnikov kar tako, pač pa za večje nagrajevanje tistih, ki jim bo v okviru enoletnega projekta uspelo z dodatnim delom skrajševati čakalne vrste, je dodal. Po njegovih besedah je naloga vlade in pristojnih ministrov, da drugim sindikatom javnega sektorja pojasnijo, da ni bilo posega v pogajanja o anomalijah v plačnem sistemu.

"Vlada si prizadeva, da bi bolj pravično uredila plačna razmerja v korist tistih poklicnih skupin, ki so hendikepirane, ki so nepravično nagrajevane. Še posebej pozorni pa bomo, da tisti, ki imajo najnižje dohodke, ki so v t. i. skupini J, dobijo kar nekaj več sredstev," je sklenil Cerar in hkrati izrazil upanje, da bo vladi uspelo doseči sporazum z vsemi sindikati javnega sektorja.

Bo koalicija preživela sporazum s Fidesom?
Ali grozi razpad vladne koalicije?