Goran Forbici. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Goran Forbici. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

Slabo leto po nastopu nove uprave RTV Slovenija je od začetne četverice v njej samo še delavski direktor Franci Pavšer. Odstopili so Simon Kardum, Zvezdan Martić in Andrej Trček. Upravo vodi vršilka dolžnosti Natalija Gorščak, pred okrnjeno upravo pa je morda največji izziv prvega leta mandata – dogovor z vlado o zvišanju RTV-prispevka.

Predsednik sveta RTV Slovenija Goran Forbici je v Odmevih v pogovoru s Tanjo Starič pojasnjeval nadaljnje korake sveta po še enem odstopu člana uprave, razložil, kakšna pooblastila ima trenutna uprava in za kakšno financiranje zavoda se zavzema sam.


Najprej odstop Simona Karduma, potem predsednika uprave Zvezdana Martića, nazadnje Andrej Trček, četrti član uprave, delavski direktor Franci Pavšer, je odsoten zaradi bolniškega dopusta. Zavod RTV je "obglavljen", se zdi. Kaj se dogaja, zakaj odstopajo člani uprave?

Odhajajo iz različnih razlogov. Bi pa rekel, da RTV ni obglavljen. RTV ima vršilko dolžnosti predsednika uprave, ima enega člana uprave in delavskega direktorja.

Morala bi imeti tri.

Imela naj bi štiri člane, tri in predsednika. Trenutno ima dva člana uprave in vršilko dolžnosti predsednika uprave. Razlogi so bili različni. Zadnji odstop je iz osebnih razlogov, to je težko komentirati. Predsednik uprave je ocenil, da ne uživa zaupanja večine svetnikov. Tako je ocenil on sam, nismo ocenili mi v svetu. Gotovo so bile kakšne napetosti in različni pogledi glede tega, kako upravljati to hišo, kako jo peljati naprej, kako strukturirati program, ne nazadnje tudi, kako jo finančno upravljati. Ampak napetosti so v vseh zavodih, so v vseh velikih poslovnih sistemih. Sam jih vidimo kot nekaj, kar je kvečjemu produktivno.

Ja, ampak ne odstopajo povsod člani uprave. Rekli ste, da tokrat ne boste hiteli z razpisi in imenovanjem novega predsednika uprave. Koliko časa bo torej zavod RTV brez članov uprave s polnimi pooblastili.

Vršilka dolžnosti in tudi morebitni imenovani vršilci dolžnosti članov uprave bodo imeli polna pooblastila, ne gre za opravljanje tekočih poslov, gre za polna pooblastila kot vršilci dolžnosti. Svet odločitve o tem, kdaj bo razpis in kako dolgo bo odprt, še ni sprejel, so pa potekali neki pogovori. Zdi se, da bomo razpis objavili še pred koncem tega meseca, da bo odprt nekje 40 dni in se bo končal sredi avgusta, zato da se kandidati lahko tudi ustrezno pripravijo, poiščejo ekipo, ne nazadnje so počitnice. Upajoč, da RTV na začetku septembra, ko se konča tudi poletna shema oz. program, ko se vsi vrnejo v hišo, da je takrat tudi uprava s polnimi pooblastili.

Sprašujem zato, ker se izhodišča za programsko-produkcijski načrt, torej za program, ki ga bomo objavljali v prihodnjem letu, delajo že zdaj. Vršilka dolžnosti je povedala, da ne more, ne moremo, ne morejo pripravljati takega načrta, dokler ne vemo, s koliko denarja bomo sploh razpolagali prihodnje leto.

To sta dve vprašanji: ali lahko vršilci dolžnosti pripravljajo ta izhodišča in pod katerimi pogoji.

Pravite, da ima polna pooblastila.

Dogovor z upravo je, da bomo že na začetku julija razpravljali o teh izhodiščih, jih ne nazadnje tudi potrjevali. Res je, ne vemo točno, koliko denarja bomo imeli. Naša želja, upanje, pričakovanja je, da več, kot ga imamo letos, torej, da se prispevek dvigne, da se končno delno uskladi z inflacijo. Res pa je, da ko stvari niso napovedljive, je pač treba pripraviti več scenarijev. V povezavi s tem ne vidim nobene težave. Postaviti je treba prioritete, scenarija A, B, in ju potem prilagoditi, ko bo znano, koliko denarja bomo imeli.

Se pravi, na potezi je vlada, kar se tiče seveda finančnih sredstev. Kdo se zdaj v tem trenutku, glede na to, da imamo vršilca dolžnosti – sicer s polnimi pooblastili, pravite –, pogaja, pogovarja z vlado?

Z vlado, ministri se pogovarja uprava, pogovarja se vršilka dolžnosti, na začetku julija se bova z vršilko dolžnosti oba pogovarjala tudi z ministrico za kulturo.

Vemo, da je treba urediti sistemsko financiranje zavoda. Vlada pravi, da pričakuje neki načrt. Midva sva se v tem studiu pogovarjala o tem – takrat se je govorilo o ukinitvah regionalnih centrov, o nekih rezih, ki bi se poznali v programu in ki so sprožili hude reakcije. Kakšno je vaše stališče do tega, kakšen sanacijski načrt pričakujete, recimo, od novih članov uprave?

Mi pričakujemo predvsem, vsaj jaz osebno, razvojni načrt, ne sanacijskega. Kar se tiče samega financiranja: da, sam sem med tistimi, ki menimo, da potrebujemo drugačen model, da potrebujemo progresivno obdavčitev, vendar pa do te ni mogoče priti naenkrat. Zdaj zato od vlade pričakujem, da pred koncem avgusta dvigne tudi prispevek, kot neki začasen ukrep, če hočete, kot varovalko, če se z zakonom in spremembami, ki so napovedane, sfiži.

Ne nazadnje, ta dvig, tudi če bi bil maksimalen, 10-odstoten, na eni strani ne znese več kot kavo na mesec, po drugi strani pomeni samo tretjinsko uskladitev z inflacijo.

Vemo, od leta 2012 se ni dvignila naročnina. Brali smo nekaj opozoril v zadnjem času, tudi nekdanjih zaposlenih na RTV-ju, ki so pesimistični tudi zato, ker pravijo, da zdaj ni čas za preigravanje in kazanje mišic, torej da mora vodstvo – uprava in svet – delovati usklajeno. Ali ne delujeta usklajeno? Oziroma ali ima uprava dovolj podpore sveta RTV-ja?

Uprava ima oz. je imela podporo sveta pri vseh odločitvah, s katerimi se je svet strinjal. Absolutno se strinjam, da v nobenem poslovnem sistemu ni zdravo, če je zaupanje med upravo in nadzornim svetom porušeno, mislim pa – tega se moramo zavedati –, da je funkcija nadzornega sveta, da nadzira in da kadar se z nekimi potezami ne strinja, kadar misli, da so te celo škodljive za hišo, da jim nasprotuje, opozori, tudi reagira.

Ne pa soupravlja. To so bila opozorila: da imamo pravzaprav dve upravi.

Nimamo dveh uprav, imamo standardni model, ureditev RTV-ja ni nič drugačna, kot je ureditev vseh drugih javnih zavodov in kot je ureditev gospodarskih družb ali poslovnih sistemov. Nadzorni sveti so tisti, ki potrjujejo letna poročila, nadzorni sveti so tisti, ki potrjujejo letne načrte, strateške dokumente in vse to je tudi v tej hiši. Rekel bi samo to, da mogoče kdo v preteklosti ni bil navajen tolikšne aktivne vloge nadzornega sveta. Sam bi rekel, da trenutni svet pač samo dejavno opravlja svojo nadzorno nalogo.

Forbici o odstopih iz uprave RTV Slovenija