Odstopno izjavo je podal tudi Andrej Trček. Foto: RTV Slovenija
Odstopno izjavo je podal tudi Andrej Trček. Foto: RTV Slovenija
Sorodna novica Predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martić je podal odstopno izjavo
Sorodna novica Kardum odstopil kot član Uprave RTV Slovenija: "Na ta način se hiša ne more rešiti"

"Odločitev sem sprejel po tehtnem premisleku iz osebnih razlogov. V obdobju, ki sem ga preživel na tem položaju, sem si prizadeval delovati v najboljšem interesu zavoda in javnosti. Članom uprave, zaposlenim in vsem, s katerimi sem sodeloval, se zahvaljujem za podporo, vztrajnost in predanost. Verjamem, da bo nova vodstvena ekipa s svojo energijo in svežimi idejami uspešno nadaljevala naše delo," je Andrej Trček zapisal v odstopni izjavi.

Upravo trenutno sicer kot vršilka dolžnosti vodi Natalija Gorščak, ki jo je svet RTV-ja imenoval po odstopu predsednika uprave Martića. V upravi pa je poleg nje, po Trčkovem odstopu, le še član uprave – delavski direktor Franci Pavšer. Ker morajo po zakonu biti vsaj trije člani uprave, bo svet RTV-ja z razrešitvijo Trčka počakal do trenutka, ko bodo lahko sočasno imenovali novega člana uprave, ki bo funkcijo opravljal kot vršilec dolžnosti.

Natalija Gorščak bo predlagala zamenjavo za Trčka

Iz Službe za komuniciranje RTV Slovenija so medtem že sporočili, da bo vršilka dolžnosti predsednika uprave Natalija Gorščak svetu RTV-ja predlagala imenovanje vršilca dolžnosti člana uprave, ki bo zamenjal Trčka.

Forbici: Z razrešitvijo bomo počakali

"Tudi Andrej Trček je odstopil iz osebnih razlogov. *Ne bi rekel, da uprava razpada. Trček bo naloge člana uprave opravljal neprekinjeno do svoje razrešitve na seji Sveta RTV SLO, svet pa bo v tem času in tudi po posvetovanju z vršilko dolžnosti predsednika uprave poiskal vršilca dolžnosti člana uprave, morda celo dva vršilca dolžnosti člana uprave," je v odzivu za MMC na vprašanje, če tretji odstop po vrsti pomeni, da uprava razpada, odgovoril predsednik Sveta RTV Slovenija Goran Forbici.

Goran Forbici. Foto: BOBO/Igor Kupljenik
Goran Forbici. Foto: BOBO/Igor Kupljenik

Svet bo namreč moral imenovati vsaj enega vršilca dolžnosti člana uprave, da bo uprava lahko sklepčna in zakonito odločala. En član uprave po zakonu lahko manjka, dva pa ne, kar bi se zgodilo po odhodu Trčka. "To pomeni, da Trček ne bo razrešen do trenutka, ko bomo lahko takoj po njegovi razrešitvi imenovali v. d.-ja člana uprave," je Forbici pojasnil, da se ne bo zgodilo, da bi uprava ne bila sklepčna.

"Zakon je predvidel varovalko, ki je, da odstop ne učinkuje, dokler član uprave, ki odstopa, ni tudi uradno razrešen od sveta," je še dodal. Vse do tedaj torej član uprave Trček naprej opravlja svoje naloge, ima polna pooblastila in zato je uprava tudi sklepčna in lahko zakonito odloča.

Glede konstituiranja nove uprave s polnimi pooblastili bo Svet RTV SLO po Forbicijevih besedah odločal na seji 26. junija. "Pogovori, ki smo jih imeli, kažejo, da bi lahko z začetkom septembra imeli upravo s polnimi pooblastili," je napovedal.

Odstopil član uprave RTV SLO Trček

Asta Vrečko: Posledice izčrpavanja zavoda so tu

Sicer pa je o izzivih zavoda tekla beseda tudi v DZ-ju, kjer se je danes začela junijska seja. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je spomnila, da se zavod lahko glede na zakonska določila financira na tri načine, in sicer iz državnega proračuna, tržnih dejavnosti in sponzoriranja. RTV-prispevek, ki je določen z zakonom, se ni dvignil že od leta 2012, je poudarila.

Koordinatorica Levice Asta Vrečko. Foto: STA/Katja Kodba
Koordinatorica Levice Asta Vrečko. Foto: STA/Katja Kodba

Kot je poudarila, program za italijansko in madžarsko narodno skupnost sofinancira urad za narodnosti s sredstvi iz državnega proračuna. "Je dražji in porabi več sredstev od obsega, ki je bil namenjen do zdaj," je pojasnila. Uprava pod Martićevim vodstvom je zato po njenih besedah zaprosila, da ta program prejme več sredstev. Sicer pa po njenem opozorilu nad finančnim področjem zavoda bdi Računsko sodišče, tako da gre za najvišjo stopnjo transparentnosti, je prepričana.

Poleg tega je dodala, da pri svetu RTV Slovenija deluje finančni odbor, tako da nad sredstvi poteka pregleden nadzor. Ni bojazni, da kar koli ne bi bilo ustrezno, je zagotovila v odgovoru na ustno poslansko vprašanje Alenke Jeraj iz SDS-a, ki je izrazila dvom o transparentnosti nakazila petih milijonov evrov lani in desetih milijonov evrov letos, ki jih je urad nakazal zavodu.

Vrečko vidi to, kar se dogaja na RTVS, kot posledico izčrpavanja zavoda, ki sta ga izvajala prejšnja vlada in prejšnje vodstvo zavoda.

Minister za finance Klemen Boštjančič pa je dodal, da sta ministrstvo za kulturo in urad pregledala številke. "Kot mi je znano, je urad oziroma RTV Slovenija opozarjala, da je bilo že v preteklosti podfinanciranje oziroma da so se sredstva za narodnostne manjšine že v preteklosti porabljala iz drugih virov, predvsem sponzorstva," je pojasnil.

Obvestilo uredništva:

*Pri prepisu govorjene izjave Gorana Forbicija smo prvotno napačno zapisali, da je dejal, da uprava razpada. Za napako se opravičujemo.