Zadnja splošna stavka javnega sektorja je bila 18. aprila lani. Foto: MMC RTV SLO
Zadnja splošna stavka javnega sektorja je bila 18. aprila lani. Foto: MMC RTV SLO
Stavkovne zahteve
Stavkovne zahteve stavkajočih - klikni za povečavo. Foto: MMC RTV SLO


V Ljubljani so shod sprva načrtovali na Gregorčičevi ulici pred poslopjem vlade, ki sicer ta dan odhaja na delovni obisk v notranjsko-kraško regijo, a je bil shod nato zaradi postavljenih zahtev glede intervencijskih poti in s tem povezanih prostorskih omejitev prestavljen v sosednjo, Prešernovo ulico. Organizatorji pričakujejo okoli 5.000 udeležencev.

Shodi so napovedani še v Celju, Ilirski Bistrici, na Ravnah na Koroškem, v Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, Kopru, Krškem, Murski Soboti, Postojni, na Ptuju, v Slovenskih Konjicah, Škofji Loki in Velenju. Od teh največ, do 1.000 udeležencev organizatorji pričakujejo v Mariboru, skupno pa v teh mestih okrog 5.000.
Stavki javnega sektorja naj bi se sicer po predvidevanju sindikatov pridružilo več kot 100.000 zaposlenih. Potekala bo v zdravstvenih in socialnih zavodih, policiji, vrtcih in šolah ter drugih delih javnega sektorja. Tako jo bodo občutili tudi državljani. Vrtci in šole bodo namreč večinoma zaprti, v zdravstvu in socialnem skrbstvu bodo delali kot med dežurstvom, ponekod bodo delali počasneje ali temeljiteje.

STAVKA JAVNEGA SEKTORJA

Stavkovne zahteve:

1. Ohranitev delovnih mest v javnem sektorju

2. Pogajanja o masi plač ter o pogojih dela v javnem sektorju za leti 2013 in 2014

3. Utrditev socialne države in ohranitev kakovosti javnih storitev

4. Spoštovanje veljavnih dogovorov in stavkovnih sporazumov

Na noge zaradi napovedi nižjih plač
Sindikati so stavko napovedali predvsem zaradi predvidenega petodstotnega znižanja denarne mase za plače v javnem sektorju, ki bi po mnenju sindikatov povzročilo tudi obsežno odpuščanje zaposlenih. Pogajanja so zato obstala že na začetku.
Na vladni strani zanikajo, da bi kršili veljavne sporazume. Vztrajajo pa, da se o obsegu znižanja mase za plače javnih uslužbencev ni mogoče pogajati. Prihodkov v proračunu je manj, pogajajo se torej lahko le o tem, na kakšen način to znižanje doseči, navajajo.
Minister za finance Janez Šušteršič je v torek v Bruslju na vprašanje, ali se je vlada pripravljena pogajati o masi za plače v javnem sektorju, da bi preprečila stavko, dejal, da je to seveda odločitev, ki jo lahko sprejme samo vlada. "Takšne odločitve vlada še ni sprejela, tudi obravnavala ni takšnega predloga, tako da jaz v tem hipu ne morem potrditi nobene pripravljenosti na strani vlade," je pojasnil minister.

V stavko tudi v gospodarstvu
Zahteve javnih uslužbencev podpirajo v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije. Po njihovih navedbah se vlada na vse pretege trudi vnesti razdor med javni in zasebni sektor, ko ponavlja retoriko, da mora javni sektor deliti usodo zasebnega sektorja in začeti varčevati.

"Enodnevna opozorilna stavka sindikata SKEI in enodnevna splošna stavka sindikatov javnega sektorja imata zato izjemno močno temeljno sporočilo: konec varčevalne ekonomske politike in gospodarske politike, ki temelji na vztrajnem nižanju stroškov dela,"
so poudarili v zvezi. Stavke se bo sicer udeležilo 14.000 članov sindikata SKEI.
Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Dijaška organizacija Slovenije (DOS) poudarjata, da vsesplošno varčevanje brez razvojnih ukrepov in nujnih vlaganj za gospodarski zagon ne bo prineslo izhoda iz krize. Zlasti so po njunem mnenju ob tem na političnem udaru področja izobraževanja, znanosti in kulture. ŠOS in DOS tako podpirata napovedano stavko v javnem sektorju in zahteve za ohranitev delovnih mest, predvsem pa za utrditev socialne države in ohranitev kakovosti javnih storitev.