Kangler je odkorakal iz državnega sveta. Foto: BoBo
Kangler je odkorakal iz državnega sveta. Foto: BoBo
Franc Kangler
Kangler je že napovedal pritožbo na ustavno sodišče. Foto: BoBo
Državni svet, DS
Svetnike je nagovoril podpredsednik DZ-ja Jakob Presečnik. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Državni svet zavrnil Kanglerja

Po razglasitvi rezultatov glasovanja je Kangler vnovič poudaril, da so danes vsi priča "lustraciji, ki so jo organizirali levičarji v državnem svetu". Dogodek je označil kot absurd, absurdno, pa da je bilo tudi ravnanje predlagateljev v mandatno-imunitetni komisiji, ki niso predlagali potrditve vseh mandatov v paketu, čeprav da z njegovim mandatom ni bilo nič narobe.
"Ustavno sodišče bo sprejelo svojo odločitev," je napovedal Kangler. Ob tem pa je poudaril tudi, da so predvsem z levice dva dni nanj pritiskali, koga naj podpre za predsednika. "Očitno sem danes tukaj plačal svojo ceno, ker si nisem pustil zviti roke, da bi glasoval za njihovega kandidata," je dejal Kangler.
Sporna le dva
Že potrjenih 38 mandatov svetnikov je mandatno-imunitetna komisija označila kot nesporne in zanje predlagala skupno potrjevanja, za Kanglerjev in mandat Jerneja Verbiča pa je predlagala ločeno glasovanje. Na tajnem glasovanju je tako komisija potrdila Verbičev mandat s 26 glasovi za in 12 proti, Kanglerju pa z enim glasom podpore pre malo (18:19) mandata ni uspelo pridobiti.

"V tem trenutku lahko sporočim le to, da sem bil tukaj pred vami lustriran,"
je še pred glasovanjem dejal Kangler. Spomnil je, da je na volitvah v DS dobil 25 elektorskih glasov, preostali trije kandidati pa skupaj devet.
Povedal je, da ne bi želel hoditi na ustavno sodišče po razveljavitev odločitve svetnikov, kar bo zdaj očitno storil, ne bo pa dovolil, da bi ga kdor koli od njih "na ta način lustriral" in nanj kazal s prstom, da je njegov mandat moralno-etično sporen.
Visoka cena župana
Sam je prepričan, da ni tako, pa tudi, da bodo vse kazenske ovadbe, ki so bile vložene zoper njega, na sodišču padle. Izrazil je tudi prepričanje, da je bila hišna preiskava, ki je pri njem potekala, zrežirana in da "svojo ceno danes plačuje" tudi zaradi tega, ker se je več let kot poslanec boril za nadzor nad obveščevalnimi službami.
Nihče se po njegovih besedah tudi ni vprašal, zakaj se je namestnica predsednika protikorupcijske komisije iz postopka izločila. "Zato ker smo stopili na prste nekomu, ki ni imel pravne podlage za nekatere posle in je hudo oškodoval posredno občinsko premoženje. Zato plačujem danes ceno," je dejal Kangler. Tistim, ki mu ne verjamejo, pa mu je pripravljen omogočiti tudi dostop do vseh podatkov, ki potrjujejo njegove besede.

Franc Kangler, ki mu državni svetniki na ustanovni seji niso potrdili mandata, se lahko v skladu z zakonom o DS pritoži na ustavno sodišče. Po mnenju pravnih strokovnjakov so razlog za zavrnitev svetniškega mandata lahko le nepravilnosti v postopku izvolitve, kar pred potrjevanjem mandatov v DS-ju preverita DVK in mandatno-imunitetna komisija. Zakon o državnem svetu niti ne navaja razlogov, zaradi katerih lahko DS zavrne potrditev mandata, meni pravnik Rajko Pirnat.

Iz dejstva, da je za to predvideno sodno varstvo pred ustavnim sodiščem, pa po njegovem mnenju izhaja, da morajo biti za to utemeljeni razlogi, povezani s pravilnostjo izvedbe kandidiranja in volitev.

Pirnat razlogov DS-ja za nepotrditev mandata Kanglerju ne pozna, po njegovem mnenju pa se lahko državni svetniki upravičeno sprašujejo, glede na veliko razliko med odločitvijo elektorjev in voljo ljudstva, ki je takrat "besnelo" po ulicah, ali ni prišlo do kršitve volilne pravice, do zlorab, lobiranj ali česa hujšega. DS pa bo moral v sporu pred ustavnim sodiščem svoje dvome jasneje izkazati in tudi Državna volilna komisija (DVK) bo morala odgovoriti na to, ali je bilo vse v redu.

Presečnik o turbulentnem obdobju
Presečnik je v uvodnem nagovoru novoizvoljenim svetnikom dejal, da svetniški položaj in odgovornost prevzemajo v turbulentnem obdobju, ko ne manjka izzivov. Poudaril je, da prelomni trenutki zahtevajo temeljit premislek, pa vendar je odzivnost nujna. Kot je dejal, verjame, da bodo tudi novi svetniki delali v skupno dobro, v dobro Slovenije.

Državni svetniki so v drugem poskusu za predsednika državnega sveta izvolili Mitjo Bervarja, ki ga je predlagala interesna skupina negospodarskih dejavnosti. Bervar, sicer ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana, je na tajnem glasovanju prejel 21 glasov svetnikov, za njegovega protikandidata Alojza Kovšco pa je glasovalo 16 svetnikov.
Ob tem je Presečnik tudi spomnil, da je DS leta 1992 nastal s kompromisom. Ugotavljal je, da s takim, kakršen je, ne moremo biti posebej zadovoljni, zato so ves čas prisotne razprave o tem, ali drugi dom ukiniti ali z ustavno spremembo stanje izboljšati oz. omogočiti njegovo delovanje.

"Četudi DS skupaj z DZ-jem sooblikuje slovensko zakonodajo in opravlja nadzorno ter svetovalno vlogo, spada nedvomno med šibkejše zgornje domove v Evropi. Danes je bolj kot kdaj koli prej potreben razmislek o nadaljnjem razvoju slovenskega parlamentarizma," je menil Presečnik.

Kangler novinarjem: Ne silite vame
Na sejo je kot eden izmed 40 novoizvoljenih svetnikov prišel tudi Franc Kangler, ki so ga mediji želeli povprašati za komentar nekaterih pozivov, naj se odreče svetniškemu mestu. Vendar pa Kangler, ki se je pred dnevi odločil odstopiti z mesta mariborskega župana, pred sejo komentarjev ni želel dajati, novinarje pa je prosil, naj ne silijo vanj.

Je pa za današnje Delo Kangler dejal, da je presenečen nad medijskimi pritiski, naj odstopi tudi kot državni svetnik, in da ne razume, zakaj se ti pritiski izvršujejo samo nad njim. Povedal je, da čuti velik pritisk tudi z levice, čeprav ne ve, česa je osumljen, in dodal, da se ob morebitnih preiskavah na imuniteto ne bo skliceval. "Prepričan sem, da sem bil izvoljen legitimno," je še poudaril Kangler.
Iz sindikalnih krogov znotraj DS-ja prihajajo informacije, da bodo še na tej seji ponovili poziv k odstopu, ki ga je ZSSS podal pred dnevi.
Popovič: Ne gre vse metati v isti koš
Koprski župan Boris Popovič, zoper katerega je bilo tudi vloženih več ovadb in sodnih postopkov, je dejal, da ne gre vseh metati v isti koš. Kot je poudaril, so bile obtožbe in ovadbe zoper njega neutemeljene. Prepričan je, da dela dobro, in poudarja, da ima tudi "podporo velike večine občank in občanov".

Nasprotno pa je Kangler po Popovičevih besedah izgubil podporo volivk in volivcev, in to "velike večine ali pa skoraj vseh". In če se je odločil, da odstopi kot župan, bi moral zdaj ravnati enako in odstopiti tudi kot državni svetnik. Kot je še pojasnil koprski župan, so namreč v državnem svetu zato, ker imajo moč in zaupanje v svojih lokalnih okoljih.

Državni svet zavrnil Kanglerja