Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Zvečer so se na ljubljanskem Prešernovem trgu zbrali protestniki. Zaradi vremena jih je bilo precej manj kot po navadi, so pa zato precej okrnili načrtovani program, poimenovan "Razorožimo vlado". Kot je v napovedi protesta zapisal eden od organizatorjev Jaša Jenull, je namenjen zoperstavljanju "kraji našega denarja, novim orožarskim poslom in aferam". Moti jih načrtovanih 780 milijonov evrov, namenjenih za investicije v Slovensko vojsko v naslednjih letih.

S Prešernovega trga so se odpravili na ploščad Ajdovščina, kjer so se v nekoliko večjem številu zbrali pod streho, brali govore in glasovali, kam bi po njihovem mnenju morali vložiti omenjene milijone.

Dogodek je zaznamoval manjši incident. Moški je pristopil k mikrofonu in nekajkrat zaklical, da podpira vlado Janeza Janše. Moškega so ob žvižgih zavili v večji transparent in ga izrinili iz množice, kjer je nezadovoljstvo izrazil pri policistih, a brez opaznega odziva.

Tonin: Investicije pomenijo preživetje Slovenske vojske

Minister za obrambo Matej Tonin. Foto: BoBo
Minister za obrambo Matej Tonin. Foto: BoBo

Obrambni minister Matej Tonin je na tovrstne kritike odgovoril na Twitterju, poroča Slovenska tiskovna agencija. Kot je navedel, je Slovenska vojska zagotovilo suverenosti naše domovine. "Zaupamo ji, ker nam vedno priskoči na pomoč; tako ob naravnih ujmah kot pri varovanju meje," je poudaril. Dodatnih 100 milijonov evrov letno po njegovih navedbah pomeni preživetje Slovenske vojske in njeno nujno posodobitev.

Kot je še navedel Tonin, je bilo zanemarjanja vojske dovolj. "Slovenski vojak ne bo več slabo obut in brez ustrezne opreme. Kriza je proračun Slovenske vojske praktično prepolovila," je spomnil in poudaril, da je čas, da smo na vojsko spet ponosni.

Z daljšim sporočilom so kritike na račun zagotavljanja sredstev za vojsko pospremili tudi na ministrstvu za obrambo. Kot so zapisali, z vlaganjem v obrambo in varnost države zagotavljajo pogoje za rast in razvoj vseh drugih ključnih sistemov v državi.

Sorodna novica Prva zelena luč 780-milijonskim investicijam v Slovensko vojsko

S predlogom zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021–2026, ki je že v obravnavi v DZ-ju, se po navedbah ministrstva zagotavljajo minimalno potrebna sredstva za izvajanje najpomembnejših investicij v Slovenski vojski v omenjenih letih.

S tem želijo vzpostaviti in zagotavljati ključne vojaške zmogljivosti, določene s splošnim dolgoročnim programom razvoja in opremljanja Slovenske vojske ter srednjeročnimi obrambnimi programi. Obenem poudarjajo, da gre za zelo postopno vzpostavljanje zmogljivosti, pri čemer se bodo upoštevale tudi javnofinančne zmožnosti države.
Omenjeni zakonski predlog predvideva 780 milijonov evrov dodatnih sredstev za vojaške investicije v prihodnjih šestih letih. Na ministrstvu zagotavljajo, da bodo nabavljali opremo, ki bo omogočala dvojno rabo, torej tudi v primeru naravnih in drugih nesreč, pri reševanju v gorah, prevozih ponesrečencev ter podpori drugim državnim organom.

Obenem poudarjajo, da bo vzpostavljen nadzor porabe sredstev, in sicer na ravni vlade s potrjevanjem letnih programov naložb in na ravni DZ-ja z letnim poročanjem o izvajanju zakona.

"Varnost je za državo predpogoj za obstoj družbe – da lahko normalno in varno živimo, delamo in ustvarjamo. Le z varnim okoljem bomo zagotovili pogoje za rast in razvoj vseh drugih ključnih sistemov države," so še poudarili na ministrstvu.