Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj je za protestnike
Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj je za protestnike "katastrofa". Foto: Focus
Protest proti premogu

Nevladniki zatrjujejo, da umazana politika sprejema umazane odločitve, izbira umazane vire energije in si nato opere roke nad zdravjem vseh. "Navkljub katastrofi šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj se ponovno odpira razprava o nadaljnjem kurjenju premoga v Termoelektrarni Trbovlje in umazanim zgodbam o premogu ni videti konca," opozarjajo okoljevarstveniki in poudarjajo, da premog sodi v zgodovino, poroča STA.
Akcijo v Ljubljani so pripravile nevladne organizacije Armada, Eko krog, Focus, Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo ter Greenpeace Slovenija.

Nevladne organizacije so sporočile, da je v času, ko imamo na voljo čiste tehnologije, ki ne škodujejo našemu zdravju in okolju, kurjenje premoga "izjemno nesmiselna odločitev".
"V Sloveniji lahko resnično govorimo, da je umazana politika enako umazani energiji. Vse odločitve, ki so bile do zdaj sprejete, so bile sprejete s strani politike mimo upoštevanja mnenja javnosti. Posledice pa nosimo prav mi, državljani - v Sloveniji in seveda tudi širše," je za TV Slovenija povedala Nina Štrous, predstavnica Greenpeacea.

Ministra za zdravje Tomaža Gantarja so s fotopeticijo pozivali, da javnost seznani s škodljivimi vplivi kurjenja premoga na zdravje ljudi in stroški, ki jih kurjenje premoga povzroča našemu gospodarstvu, še poroča STA.
Globalno je premog še vedno poglavitna surovina pri proizvodnji električne energije. V Sloveniji zavzema približno tretjinski delež.

Protest proti premogu