V preddverju Cankarjevega doma so se predstavile različne fakultete in organizacije, ki sodelujejo z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
V preddverju Cankarjevega doma so se predstavile različne fakultete in organizacije, ki sodelujejo z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Zotkini talenti
Tekmovanja potekajo med šolskim letom, v času poletnih počitnic pa so za ljubitelje naravoslovja na voljo tudi različni poletni tabori in delavnice. Tudi o tem ste lahko v preddverju izvedeli več informacij. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Zotkini talenti
Veliko pozornosti je požela kamera, ki prikazuje temperaturo objektov. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Zotkini talenti
Predstavitev izdelovanja glinenih izdelkov. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Zotkini talenti
Tekmovanja, za katera so učenci prejeli priznanja, so potekala na državni ravni. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Mladi, ki so na državnih tekmovanjih iz znanja in srečanjih v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v šolskem letu 2015/16 dosegli najboljše rezultate, so danes na slovesni razglasitvi prejeli zlata priznanja. Skupno je bilo 775 zlatih Zotkinih talentov, od tega 200, ki so dosegli prva tri mesta; v preddverju pa so svoja priznanja lahko prejeli tudi tisti, ki so se uvrstili nižje od tretjega mesta. Slovesno podelitev priznanj sta vodila Jure in Luka Sešek, povabljenih pa je bilo več kot 1.300 osnovno- in srednješolcev, staršev, mentorjev in drugih gostov.

Tekmovanja na državni ravni
"Namen te prireditve je enkrat na leto počastiti vse zlate Zotkine talente. To so tisti, ki so na tekmovanjih znanja in srečanjih mladih raziskovalcev dobili zlato priznanje. Skozi naše programe gre vsako leto več kot 50.000 dijakov, učencev in tudi nekaj študentov pri določenih tekmovanjih in ti, ki postanejo zlati Zotkini talenti, so res vrh piramide - najboljši od najboljših na državni ravni. Tisti, ki so zasedli prvo ali prva tri mesta, bodo povabljeni na oder in predstavljeni vsem preostalim v dvorani. V veliki sprejemni dvorani oziroma preddverju Cankarjevega doma pred samim vhodom v Gallusovo dvorano pa lahko prevzemajo zlata priznanja tisti zlati talenti, ki so se uvrstili nižje od tretjega mesta. V preddverju pa poteka tudi aleja fakultet in organizacij, kamor so bile povabljene fakultete, ki sicer sodelujejo pri različnih programih," je pojasnila Dr. Helena Lesar, vodja prijektov pri Zvezi za tehnično kulturo Slovenije.

Za katera tekmovanja gre?
Vsem je skupno naravoslovje, saj gre za šolska tekmovanja, kot so logika, kemija, biologija, naravoslovje, tehnična tekmovanja, modelarstvo in radioamaterstvo, konstruktorstvo in tehnologije obdelav, festival inovativnih tehnologij, računalništvo, multimedija, digitalna fotografija in podobno. Tekmovanja potekajo skozi celotno šolskega leta. Najprej je po navadi tekmovanje v logiki, že v septembru ali oktobru, potem pa se vrstijo vsa druga tekmovanja. Zadnje je bilo pred enim tednom, in sicer modelarsko tekmovanje.

Olimpijade znanja v tujini
"Večina tekmovanj je dvonivojskih. Najprej na šolskem ali regijskem nivoju in tisti, ki tam dosežejo določeno število točk, se uvrstijo na državno tekmovanje. Ko tam dosežejo zlato priznanje, so povabljeni na podelitev, kakršno imamo danes. Izpostavljeni so pa tudi tisti, ki gredo na tekmovanje zunaj meja naše države. To so tako imenovani olimpijci, ki se udeležujejo olimpijad znanja in tekmujejo v tujini. Letos smo kot Slovenija bili zelo uspešni na olimpijadi iz naravoslovja, saj je ena izmed naših ekip prvič dobila zlato medaljo," je še razkrila Dr. Helena Lesar.

Razmerje fantje/dekleta?
Glede na to, da bi morda vsi pomislili, da sta naravoslovje in tehnika že od nekdaj nekoliko bolj domeni fantov, pa Helena Lesar temu dejstvu ne pritrjuje: "Pri nekaterih tekmovanjih je mogoče res več fantov, mogoče pri modelarstvu, čeprav je pa nekaj izredno dobrih deklet, še posebej pri tekmovanjih z letali. V bistvu ni kakšne posebne razlike glede na spol. Trudimo se, da je poudarjena enakost, da ne izpostavljamo, da bi bil kakšen spol pri kakšni panogi bolj zaželen. Po navadi so fantje in dekleta dokaj enakomerno razporejeni, sploh pri kakšni logiki in kemiji."

V fotogaleriji si lahko ogledate alejo fakultet in organizacij, kjer so se predstavile tehniške, naravoslovne in druge fakultete, nekaj podjetij in uspešnih projektov, ki so pri nas in po svetu predstavljali ZOTKS, nekaj fotografij je pa tudi s same podelitve.