Novi predsednik je pozdravil častno četo Slovenske vojske in po rdeči preprogi odšel na svoje novo delovno mesto. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Novi predsednik je pozdravil častno četo Slovenske vojske in po rdeči preprogi odšel na svoje novo delovno mesto. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Pahor prišel, Türk odšel

Predaja poslov med Danilom Türkom in Pahorjem je potekala po vnaprej določenih protokolarnih pravilih s postrojem častne čete Slovenske vojske pred predsedniško palačo. Pahor je v spremstvu partnerice Tanje Pečar ob 11. uri prispel pred predsedniško palačo, kjer je igrala policijska godba, del Prešernove in Erjavčeve ceste pa je bil zaprt za promet.
Pahor je kot vrhovni poveljnik slovenskih obrambnih sil pregledal častno enoto in pred odhodom v palačo še pozdravil nekaj zbranih državljanov.

Pahor začel svoj mandat
Primopredaja poslov med nekdanjim in novim predsednikom republike je potekala po vnaprej določenih protokolarnih pravilih. Po prihodu v predsedniško palačo se je Pahor sešel s Türkom, sledil pa je skupni pogovor, v katerem sta sodelovali tudi Pahorjeva partnerica Tanja Pečar in soproga dozdajšnjega predsednika republike Barbara Miklič Türk. Pahor je tako prevzel posle od Türka in začel mandat predsednika Republike Slovenije.

Türk se je poslovil
Pahor in Türk sta nato skupaj prišla pred predsedniško palačo. Tam se je Türk z vojaškimi častmi poslovil od svoje funkcije in se skupaj s soprogo odpeljal, Pahor pa se je s spremljevalko vrnil v predsedniško palačo. Türk bo dobil svojo pisarno, kjer bo uradoval kot nekdanji predsednik.

V državnem zboru prisegel že dan prej
Pahor, ki je bil na položaj izvoljen v drugem krogu 2. decembra, je že v soboto slovesno prisegel pred DZ-jem z besedami, ki jih določa ustava: "Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, da bom ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije."

V nagovoru, ki je sledil prisegi, je med drugim dejal, da si bo v okviru svojih pooblastil prizadeval, da politika čim bolj enotno predstavi načrte za izhod iz krize, saj ukrepi po njegovem prepričanju potrebujejo široko politično podporo ter dialog in razumevanje socialnih partnerjev.

Pahor prišel, Türk odšel