Odhajajoči predsednik Türk je ob bližajočih se praznikih državljankam in državljanom zaželel vesel božič in srečno novo leto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Odhajajoči predsednik Türk je ob bližajočih se praznikih državljankam in državljanom zaželel vesel božič in srečno novo leto. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Kakovost in učinek njegovega dela bo ocenila zgodovina, je dejal in dodal, da bo ocena pozitivna, torej takšna, kot je bilo njegovo razumevanje funkcije predsednika republike.

Njegovo delo so, je dejal, poleg neizbežnih političnih vprašanj zaznamovale dejavnosti na področjih človekovih pravic ter socialne in humanitarne skrbi za človeka, posvečal pa se je tudi odpiranju vrat slovenskemu gospodarstvu na tujih trgih ter skrbi za ugled in spoštovanje Slovenije v svetu, je dejal odhajajoči predsednik.

Türk je izrazil hvaležnost slovenski javnosti tudi za to, da je ves čas užival njeno visoko podporo. Od predsedniške funkcije se poslavlja z dobrimi občutki in ostaja aktiven državljan, je dejal. Odslej se bo posvečal mednarodnemu pravu, ne dvomi pa, da lahko tudi v tem novem položaju deluje za skupno dobro.

Borutu Pahorju, ki ga bo nasledil in bo v soboto na slavnostni seji v parlamentu prisegel kot četrti predsednik države, želi Türk uspeh. Pahor bo posle prevzel v nedeljo.

"Iskreno želim, da bi bila Slovenija uspešna država. Marsikaj bo treba spremeniti na bolje. Predvsem pa bo treba doseči, da bo izvršna oblast v Sloveniji strokovna in učinkovita, da bo spoštovala načelo vladavine prava in človekove pravice ter da bo bolj povezana z resničnimi interesi državljank in državljanov in s potrebami našega vsestranskega, humanega razvoja," je še dejal Türk.