Novi vodni top bo zamenjal 30 let stari vodni top znamke TAM. Foto: BoBo
Novi vodni top bo zamenjal 30 let stari vodni top znamke TAM. Foto: BoBo
Policija ima nov vodni top

Policisti se za uporabo vozila ves čas usposabljajo in ga uporabijo le, če to dopuščajo z zakonom določeni pogoji in ko je to potrebno, je ob prevzemu vozila povedal Tomislav Omejec iz sektorja splošne policije na Generalni policijski upravi.

Vozilo ima poleg zmogljivejšega vodnega topa še videonadzorni sistem, ki omogoča zagotavljanje varnosti vozilu in višji standard pri dokazovanju kaznivih dejanj v množici. Ima zmogljiv megafon, ki se uporablja za dajanje navodil množici, da se izogne uporabi tega prisilnega sredstva. Poleg tega vozilo omogoča uporabo obarvanega vodnega curka, kar je v pomoč pri dokazovanju vloge posameznikov v množici, zoper katero je uporabljen vodni top, je pojasnil Omejec.

Uporaba vodnega curka kot milejša oblika
Način posredovanja policije ob nasilnih dogodkih in posledično stopnjevanje uporabe prisilnih sredstev sta odvisna od vrste okoliščin. V skladu z zakonskimi pogoji policija npr. lahko uporabi plinska sredstva, konjenico, posebna motorna vozila, vodni top in druga prisilna sredstva, so zapisali na spletni strani policije.

Ob tem so poudarili, da je posredovanje policistov z uporabo prisilnih sredstev, kot so palice, službeni psi, konjenica ipd., slabša možnost, ko je potrebno ukrepanje zoper množico, saj so policisti v neposrednem stiku z množico, kar ima lahko za posledico poškodbe tako na strani policistov kot kršilcev. Uporaba vodnega curka je zato milejša oblika uporabe prisilnih sredstev, kot je neposredno delovanje policistov na množico.

Ministrstvo za notranje zadeve je po spodletelem javnem naročilu za nakup specialnega vozila z vodnim topom iz leta 2010 avgusta lani objavilo nov razpis, s katerim je poiskalo ponudnika za nakup novega vozila, ki je zdaj zamenjalo 30 let star vodni top znamke TAM.

Na razpis sta prispeli dve ponudbi, ustrezala pa je zgolj ponudba ljubljanske poslovne enote družbe Rosenbauer za 1,16 milijona evrov z DDV-jem. Vozilo je bilo izdelano v Avstriji in dobavljeno dva meseca pred rokom, je pojasnil direktor urada za finančne zadeve in nabavo Matej Urek.

Policija ima nov vodni top