Veber je obljubil tudi krepitev nove enote. Foto: BoBo
Veber je obljubil tudi krepitev nove enote. Foto: BoBo

Novo modularno zmogljivost trenutno sestavlja 740 pripadnikov Slovenske vojske (SV), ki se lahko aktivirajo v 24 urah, je pojasnil obrambni minister Janko Veber in napovedal, da bodo vanjo vključili še več vojakov.

Obrambni minister je spregovoril tudi o nakupu dvonamenske opreme, ki je namenjena ukrepanju ob naravnih nesrečah in značilnim vojaškim dejavnostim. Prepričan je, da je nakup takšne opreme, kot so vojaški helikopterji in montažni mostovi, najustreznejša in najracionalnejša rešitev.

Načelnik Generalštaba Andrej Osterman pa je v izjavi za medije pojasnil, da novo zmogljivost sestavljajo pripadniki različnih enot SV-ja, vsebuje pa vse tiste zmogljivosti, ki so se skozi leta pokazale za potrebne; med njimi inženirske, letalske, transportne in potapljaške. Zmogljivost bo neposredno vključena v linijo vodenja in poveljevanja, je pojasnil Osterman, ki dodaja, da ima večina pripadnikov že sedaj določena znanja, a jih bodo še dodatno usposabljali.

Zadovoljen je bil tudi poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Poudaril pa je, da gre pri omenjeni zmogljivosti le za delček opreme in kadrov v sistemu zaščite in reševanja, ki ga sicer sestavlja 60.000 prostovoljnih in poklicnih sestav. V počastitev dneva civilne zaščite, ki bo 1. marca, bo na Brdu pri Kranju danes tudi osrednja državna slovesnost, na kateri bodo podelili priznanja in nagrado za pomembne prispevke na področju zaščite in reševanja.