Udeleženci so s shodom opozorili, da se pokol, kot se je zgodil v Srebrenici, ne sme več zgoditi. Foto: BoBo
Udeleženci so s shodom opozorili, da se pokol, kot se je zgodil v Srebrenici, ne sme več zgoditi. Foto: BoBo

Shod se je dopoldne začel na Trgu republike pred parlamentom in se končal opoldne na Prešernovem trgu, kjer so se žrtvam poklonili z minuto molka.

Po besedah Ele Porić iz zavoda Averroes so se čutili dolžni, da tudi v okviru projekta 8.372 živih spominov, ki ga organizirata zavoda Averroes in Pogreb ni tabu, na dostojen način zaznamujejo 11. julij in se poklonijo vsem nedolžnim življenjem, ki so leta 1995 ugasnila v Srebrenici.

Po njenih besedah je danes Srebrenica v središču svetovne javnosti, žal pa bo jutri že pozabljena. Težava je v tem, da smo na Srebrenico vsi osredotočeni samo en dan, žrtve, ki so preživele vso to grozoto, pa živijo popolnoma same in pozabljene, je opozorila. Za njih je najpomembneje, da najdejo svoje najbližje, pričakujejo pa tudi, da bodo vsi tisti, ki so sodelovali v genocidu, ustrezno kaznovani.

Porićeva je ponosna na dejstvo, da je bila "multietična kolona" prvič v Ljubljani, prav tako tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki je bil tudi častni pokrovitelj dogodka. Po moriji v Srebrenici je ta dogodek namenjen predvsem spoštljivemu spominu na nedolžne žrtve in opominu, da se kaj podobnega nikoli več ne sme zgoditi, je v izjavi medijem po končanem shodu dejal Janković.