Tekstilni izdelki zasedajo prvo mesto med zaseženimi ponaredki. Foto: MMC RTV SLO
Tekstilni izdelki zasedajo prvo mesto med zaseženimi ponaredki. Foto: MMC RTV SLO
Razstava ponaredkov
Damjan Rajčič o sankcioniranju kršiteljev
Rajko Skubic o odkrivanju ponaredkov

Veliko večino predmetov zasežejo v Luki Koper, in kot je dejal Damjan Rajčič, član referata za analizo in kontrolo v tem pristanišču, je okoli 10 odstotkov pošiljk sumljivega izvora in jim zato za pregled posvetijo več časa.

Največ izdelkov iz Kitajske
Kar okoli 80 odstotkov ponaredkov prihaja iz Kitajske, sledijo Turčija, Honkong, Tajvan, Egipt in Italija, tudi če ugotovijo, da gre za ponaredek, pa je najtežje najti naslovnika, zato je tudi izrekanje kazni zelo oteženo, je še dodal Rajčič.

Ko se blago zadrži zaradi suma, da gre za ponaredek, se o tem obvesti lastnika intelektualne lastnine, torej nosilca blagovne znamke, ta pa lahko zahteva uničenje blaga, kar se po navadi tudi zgodi. Največkrat blago zažgejo.

Zaščita tako trgovca kot kupca
Kot je razložil predsednik Carinske uprave RS Rajko Skubic, je odkrivanje ponaredkov izjemnega pomena tudi za uresničevanje Lizbonske strategije, s preprečevanjem vnosa ponarejenega blaga na trg pa ščitijo tako lastnike intelektualne lastnine kot kupce, ki bi bili z nakupom takega blaga ogoljufani.

Med izdelki, ki se najpogosteje skrivajo med zabojniki na ladjah, so tekstilni zdelki, cigarete, športna obutev, ure, očala in alkohol.

40 let združene trgovine
Prav prvega julija letos bo minilo 40 let od ustanovitve evropske carinske unije. Prvega julija 1968 so Belgija, Francija, Italija, Luksemburg, Nemčija in Nizozemska ustanovili unijo, ki predvideva opustitev carinskih dajatev na notranjih mejah, Slovenija pa se ji je pridružila prvega maja pred štirimi leti. Danes je to Unija s 27 državami in skoraj pol milijarde ljudmi navečja trgovinska skupina na svetu.

Sabina Zonta

Razstava ponaredkov
Damjan Rajčič o sankcioniranju kršiteljev
Rajko Skubic o odkrivanju ponaredkov
Od leta 2002 je slovenska carina zasegla skoraj 100.000 kosov ponarejene obutve. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Zaseženi ponarejeni izdelki so po navadi namenjeni v države članice EU-ja, vendar tudi na Hrvaško, v Srbijo in BiH. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Zaseženi ponarejeni izdelki gredo na uničenje, po navadi jih zažgejo. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Lizbonska strategija predvideva tudi na znanju temelječe gospodarstvo, zato carinska uprava namenja precej pozornosti boju proti zlorabi intelektualne lastnine. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Carinski delavci ugotovljajo, ali so predmeti ponarejeni, s pregledom ladijskih listin, o sumu pa obvestijo tudi lastnika blagovne znamke, ki se odloča o uničenju. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Cariniki so zasegli kar 140 milijonv cigaret, večinoma ponaredke najbolj znanih znamk. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.
Kot je dejal Damjan Rajčič iz Luke Koper, trgovina s ponaredki pri nas ni zelo pogosta, je pa že v Italiji dosti lažje dobiti take izdelke. Foto: MMC RTV SLO/S:Z.
Evropska carinska uprava 1. julija praznuje 40 let, danes pa pod njo spada 27 držav in skoraj pol milijarde ljudi. Foto: MMC RTV SLO/S.Z.