Plače funkcionarjev se bodo usklajevale šele 1. 1. 2010. Foto: MMC RTV SLO
Plače funkcionarjev se bodo usklajevale šele 1. 1. 2010. Foto: MMC RTV SLO
Čakalnica
Pacienti bodo morali čakati na novega zastopnika pravic za Ljubljano. Foto: MMC RTV SLO

Kot je po seji vlade povedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, bo vlada predlog spremembe zakona v državni zbor poslala za obravnavo po nujnem postopku. Ministrica je pojasnila, da vlada spremembo 49.č člena zakona predlaga zaradi načela enake obravnave javnih uslužbencev in funkcionarjev pri dinamiki odprave nesorazmerij. Tako bi tudi za funkcionarje pri zadnji tretjini odprave plačnih nesorazmerij veljal skrajni rok, ki je določen v kolektivni pogodbi za javni sektor. V proračunu naj bi tako nastalo za 3,5 milijona evrov manj proračunskih odhodkov.

Vlada je na seji potrdila tudi predlog novele zakona o visokem šolstvu, ki med drugim prinaša ustanovitev agencije za kakovost visokega šolstva. Gre za neodvisno agencijo, ki naj bi prevzela naloge sveta za visoko šolstvo, vlada pa nanjo ne bo imela vpliva. Od enajstih članov bo vlada namreč imenovala le dva. Minister Gregor Golobič sicer pričakuje, da bi bil zakon lahko sprejet že jeseni.

Soglasje k visokošolski noveli dali tudi študenti
Kot je še povedal minister, je razprava o predlogu novele potekala precej časa, ustanovljena pa je bila tudi strokovna skupina, v kateri so sodelovali vsi zanteresirani visokošolski partnerji. Prav tako so pri pripravi novele sodelovali gospodarstveniki, sindikati in študentje, ki so v sredo k noveli dali soglasje.
Ministrski svet se je poleg tega seznanil s poročilom o zniževanju stroškov v državni upravi na področju javnih naročil. Kot je povedala ministrica Pavlinič Krebsova, iz poročila izhaja, da bi letos pri obstoječih in prihodnjih pogodbah stroške poslovanja lahko znižali za več kot 24 milijonov evrov. Kot je povedala, so ministrstva in vladne službe ponovno pregledale obstoječe pogodbe, poiskale morebitne prihranke in tudi ponovno izvedle pogajanja s pogodbenimi partnerji.

Pacienti bodo čakali nove zastopnike
Vlada je na seji razrešila tudi dve zastopnici pacientovih pravic za območje Ljubljane in se odločila za ponovni poziv kandidatom za zastopnike pacientov v Ljubljani in Mariboru. Mirjana Becele in Milka Miloradović Volk sta podali zahtevo za predčasno razrešitev zaradi osebnih razlogov.

E. S.