Slovenija
Donedavni vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan, ki je pred tem vodil tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU), je pojasnil, da NPU v času njegovega vodenja ni preiskoval sumov kaznivih dejanj v primeru Farrokh, saj o tem niso bili obveščeni. Foto: DZ/Borut Peršolja
Direktor bančnega poslovanja v Banki Slovenije Matej Krumberger je dejal, da je bil primer Farrokh, v okviru katerega naj bi prek NLB oprali za približno milijardo dolarjev, izreden primer, zaradi katerega so tudi v Banki Slovenije izvedli izredni nadzor. Foto: DZ/Borut Peršolja
VIDEO
Preiskovanje preiskovalce...
VIDEO
Pred preiskovalno komisij...

Dodaj v

Furlan: Pranje denarja je eno najtežje dokazljivih kaznivih dejanj v Sloveniji

Parlamentarna preiskovalna komisija, ki se ukvarja s sumi pranja denarja v NLB in Novi KBM
9. marec 2018 ob 08:26,
zadnji poseg: 9. marec 2018 ob 19:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Preiskovalna komisija o pranju denarja in financiranju terorizma v NLB-ju ter pranju denarja v Novi KBM je nadaljevala zaslišanja. Tokrat je bilo povabljenih deset predstavnikov organov pregona in nadzora.

Direktor bančnega poslovanja v Banki Slovenije Matej Krumberger je dejal, da je bil primer Farrokh, v okviru katerega naj bi prek NLB oprali za približno milijardo dolarjev, izreden primer, zaradi katerega so tudi v Banki Slovenije izvedli izredni nadzor in izdali ukrepe zoper NLB zaradi kršitve zakonskih določil.

Na vprašanje, zakaj je bil prekrškovni postopek proti NLB-ja ustavljen, Krumberger ni znal odgovoriti, saj za to ni bil pristojen in odgovoren. "Moje razumevanje iz internih razprav pa je bilo, da gre za kompleksne postopke dokazljivosti dokumentacije in zadevi ni enostavno priti zadevi do konca," je pojasnil. S temi odgovori pa ni bil zadovoljen predsednik preiskovalne komisije predsednik Jani Möderndorfer, ki je vztrajal, da želi komisija poiskati odgovorne za pranje denarja v slovenskih bankah.

Krumberger je ponovil, da je šlo za izreden primer, saj se sam v slovenskih bankah ne spomni tako deviantnega primera. Tudi po njegovem odkritju so se razmere v NLB-ju precej izboljšale: "S tem smo naš nadzorniški namen, in sicer zmanjševanje tveganja, dosegli," je pojasnil. V bančnem sistemu sicer obstajajo nekateri problemi, ki pa jih, kot je zagotovil, odpravljajo, zato bi težko govoril o "krivdi za nastalo stanje".

NPU ni preiskoval iranskega denarja
Donedavni vodja specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan, ki je pred tem vodil tudi Nacionalni preiskovalni urad (NPU), je pojasnil, da NPU v času njegovega vodenja ni preiskoval sumov kaznivih dejanj v primeru Farrokh, saj o tem niso bili obveščeni. Za ta primer je izvedel iz medijev junija lani, nato pa je tožilstvo takoj ustanovilo posebno preiskovalno komisijo.

Prav tako imajo specializirano preiskovalno skupino, ki se od lanske jeseni ukvarja s primerom domnevnega pranja denarja v Novi KBM. "Več pa o primerih ne bi govoril, ker sta v fazi preiskave," je dodal. Kaznivo dejanje pranja denarja pa je po njegovem mnenju eno najtežje dokazljivih kaznivih dejanj v Sloveniji, saj je treba dokazati tudi predhodno kaznivo dejanje, iz katerega naj bi izhajal opran denar.

Preiskovalci: Primer smo obravnavali profesionalno
Albert Černigoj z uprave kriminalistične policije, ki se je ukvarjal s tem primerom, ni privolil v očitke, da preiskovalci niso storili dovolj pri preiskavi tega primera, in članom komisije pojasnil, da so pravnomočne obsodbe v EU-ju zaradi financiranja terorizma zelo redke. "Če že pranja denarja nismo mogli dokazati, kako naj bi šele dokazali financiranje terorizma," je vprašal člane komisije.

"Delovali smo več kot strokovno in profesionalno," je pojasnil komisiji. Čeprav ni bilo dokazov za kaznivo dejanje pranja denarja, so kriminalisti in policisti po njegovih besedah storili vse, da bi lahko dokazali kakršno koli drugo kaznivo dejanje.

Vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto v upravi kriminalistične policije Dušan Florjančič pa je dejal, da je bil sum pranja denarja v NLB preverjen na več ravneh. "Sam prenos denarja ni kazniv, kaznivo je tisto dejanje, iz katerega je denar izhajal, in s tem smo se tudi ukvarjali," je pojasnil in dodal, da iz obvestila Urada za preprečevanja pranja denarja ni bilo razvidno, da je vir denarja kriminalna dejavnost.

Operativna informacija KPK-ja
Nekdanji vodja preiskav na NPU-ju Robert Slodej je dejal, da je konec leta 2010 sprejel dokument Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) o tej zadevi, vendar ni bil v takšni obliki, kot je bila praksa pri predaji sumov. Glede na vsebino je razumel, da gre za operativno informacijo, ki bi bila lahko podlaga za nadaljnje delo.

"Iz zadeve nisem zaznal eksplicitnih znakov kaznivih dejanj pranja denarja. Zadevo sem preveril na policiji in ugotovil, da predmet obravnavajo že na oddelku za financiranje terorizma, vsebine preiskave pa niso razkrili," je pojasnil Slodej. Z Albertom Černigojem s tega oddelka sta se po njegovih besedah dogovorila, da ga, če ugotovijo kazniva dejanja, o tem obvestijo. Več pa o sami preiskavi ne ve.

Komisija, ki je na petkovo sejo povabila deset prič, je za zaprtimi vrati zaslišala tudi nekdanjega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Sebastjana Selana.

T. K. B., G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Bolek
# 09.03.2018 ob 08:58
Jani Möderndorfer, strokovnjak za bančne posle?

Jaz mislim, da je bolj strokovnjak za menjanje strank. Sploh ne vem več, v kateri stranki je sedaj.
IndyBob
# 09.03.2018 ob 09:04
Super Jani bo zaslisal 10 ljudi v enem dnevu? Za vsakega pol urice? Potekalo bo nekako takole:
JM: Vase ime in priimek?
Zaslisani: Ime Priimek.
JM: Ste sodelovali pri pranju denarja v NLB ali NKBM?
Zaslisani: Ne.
JM: Poznate koga, ki je sodeloval pri pranju denarja v NLB in NKBM?
Zaslisani: Ne.
JM: Hvala, lahko greste.
zapravico
# 09.03.2018 ob 09:07
Če bi ljudje izvedeli resnico,bi jih kap
amigo
# 09.03.2018 ob 08:33
Nihče se ničesar ne spomni.
Robin Lood
# 09.03.2018 ob 09:03
Point zaslišanj je itak v tem, da izvejo, kako nihče nič ne ve in da prelagajo odgovornost na druge.
Robiland
# 09.03.2018 ob 08:31
Ni ne vedo nasi. Mafija si je sama uredila sistematicno pranje denarja v nasih bankah. So tako sposobni.
conanbarbarian
# 09.03.2018 ob 09:24
V kakšni Afriški džavi, ala Burkina Faso bi že sedeli za zapahi !
Henrik
# 09.03.2018 ob 09:40
V desetih letih se lahko menda vso dokumentacijo uniči. Še dve leti, pa bodo vsi na varnem.
ni maitre
# 09.03.2018 ob 08:34
Nacionalizacija vsega premoženja in gremo še enkrat, da bo tokrat nova klasa to bolje izpeljala in še z več dobička!
The Stig
# 09.03.2018 ob 10:01
politikis:

Möderndorferjev konflikt interesov pri vodenju PK se vidi iz Lune: bil je predsednik KK Olimpija, ko je ta od NLB dobil masten kredit, ki ga ni nikoli vrnil!

http://www.politikis.si/2018/03/moderndorferjev-konflikt-interesov-pri-vodenju-pk-se-vidi-iz-lune-bil-je-predsednik-kk-olimpija-ko-je-ta-od-nlb-dobil-masten-kredit-ki-ga-za-namecek-ni-nikoli-vrnil/
Adi H.
# 09.03.2018 ob 09:12
Ali je pri vseh "čudnih" in nepovratnih kreditih to res največji in edini problem v bankah?! Sinoči toliko govora, kako so si sami člani nadzornega sveta podeljevali kredite in o vseh lumparijah ki so se dogajale, potem ustanovijo pa samo neko komisijo za mlatenje prazne slame, kriminalisti in tožilstvo pa nič.
zdravidudek
# 09.03.2018 ob 09:55
Jani Möderndorfer, strokovnjak za bančne posle in stranke ? Naj raje pokliče svojega nekdajnega nedotakljivega lopova šefa Jankovića in njegovo združbo. Bo kar zadostovalo ,če jih spravijo na Dob.
The Stig
# 09.03.2018 ob 09:53
kako lahko medicinski tehnik, ki še rodilnika ne obvlada, fura državo?

mogoče se mu zaupa po tem ko je odfural KK Olimpija v tri...
galoper
# 09.03.2018 ob 09:42
Presoja med lažjo in resnico je pretrd problem za znanje politikov, ki hočejo v stilu sodnika preiskati sumljiva dejanja strokovno izobraženih in izkušenih ljudi.
mend055
# 09.03.2018 ob 10:36
V kakšni Afriški džavi, ala Burkina Faso bi že sedeli za zapahi

No, morda bi jih bičali ali ''bastonadirali'' (s palico po podplatih), celo brez roke bi ostali, pač odvisno s katero so kradli...
mend055
# 09.03.2018 ob 10:34
Kaj o pranju denarja v bankah vedo kriminalisti in bančniki?

Kriminalisti: smo raziskali in predali sodstvu ter politiki. Od njih pa nič...

Bančniki: se ne spomnim, se ne spomnim, odvetnik poleg mene svetuje naj ne odgovorim, se ne spomnim, se ne spomnim se ne spomnim se ne spomnim se ne spomnim se ne spomnim se ne spomnim se ne spomnim v se ne spomnim se ne spomnim se ne spomnim se ne spomnim v se ne spomnimse ne spomnimvvvvse ne spomnimvuse ne spomnimse ne spomnimse ne spomnimse ne spomnimvvse ne spomnim
Bivši uporabnik
# 09.03.2018 ob 12:02
Vzel sem si čas, šel na internet in si ogledal oddajo, prvi del.
Priznati moram, da mi je najbolj prišel do živega kader v katerem Rigelnik pravi, da težko gleda družbeno neenakost in revščino ... Ni besed, s katerimi bi lahko izrazil svoj gnus.
viisaus
# 09.03.2018 ob 11:14
Ko gledaš to preiskovalno komisijo,,ko se nek zdravstveni tehnik spravi preiskovat bančno luknjo ti je vse jasno,, v bitu je tam zato,da se zmanjša škoda in se zmanjšuje odgovornost banksterjev,,vprašanja na ravni 5 letnega otroka,,, tako noro,,da komaj verjameš da je res.....
sumtb
# 09.03.2018 ob 10:36
To, da medicinski brat Modendorfer preiskuje bančne perverzije je največje zagotovilo da bo vse ostalo zakrito.

Ali kot so vedeli že komunisti, če hočeš da kje ostane megla ustanovi preiskovalno komisijo.
nenn0
# 09.03.2018 ob 10:48
Še ena komisija, ki je sama sebi namen. Biti član ene take komisije je lepo plačan bonus poslanski plači kot vsi vemo.
Kakšen je rezultat teh komisij pa tudi vemo....
Valerija
# 09.03.2018 ob 09:21
v Sloveniji ni pranja denarja.
pri nas živijo samo pošteni ljudje, največ jih je ravno med preiskovalci in zaslišanimi.
Coli
# 09.03.2018 ob 15:21
Furlan - ja, ta bo pa o tem res veliko vedel. Skupaj z bratom verjetno kar največ v Sloveniji!
viisaus
# 09.03.2018 ob 15:51
Furlan je bil dokazano pripravnik zloglasne udbe,,danes pa šef tožilcev..mega,,, ali si lahko zamislite,da bi bil v nemčiji šef nemških tožilcev nekdanji pripadnik stasija,,,,,
Mr.Blobby
# 09.03.2018 ob 15:33
Jani Möderndorfer je STROKOVNJAK za vse, od priprave najboljše tortilje do izdelave najboljših čevljev na svetu.
mend055
# 09.03.2018 ob 10:36
kako lahko medicinski tehnik, ki še rodilnika ne obvlada, fura državo?
Ja, upajmo da vsaj zna, kako se pomaga ženski ki rodi.
tim sein
# 09.03.2018 ob 15:01
Preiskovalna komisija za sprenevedanje.
Lesnikovsok
# 09.03.2018 ob 14:32
seveda da je najtežja ko pa sami sebe preiskujejo...
Homer.
# 09.03.2018 ob 11:26
@viisaus
Za preiskovanje "suma" (torej nekaj česar še nikjer ni), je še Möderndorfer preveč.
V normalni državi namreč "sum" preišče policija in če je ta vsaj minimalno utemeljen in podkrepljen s kakšnim dokazom, se preda tožilstvu, ki na osnovi zbranega sestavi obtožnico, ali pa jo zavrže zaradi pomanjkanja dokazov, sodišče pa na koncu sodi, obsodi ali ne.
To je v normalnih državah.
V Sloveniji pa se gremo komisije, kjer se politično "prepucava" in zapravlja davkoplačevalski denar brez potrebe.
In tudi če bi ta komisija politično sklenila (le tak je lahko rezultat te "preiskave"), da je pranje denarja bilo, to nobenega nič ne zavezuje, saj tudi nobene sodbe ni ali česarkoli, ki bi pravno bilo zavezujoče.
Ilhan
# 09.03.2018 ob 11:13
Poslušaš na poročilih najprej to novico, potem pa sledi reklama Brez računa ni ceneje. Pa ni šanse da vzamem račun, če se le da. Da bom hranil legalno kriminaliteto in naše banke. Mlijonkrat raje dam privatniku za pivo!
Boljše da umaknete tisto reklamo, ker si delate samo škodo.
domen_92
# 09.03.2018 ob 10:38
Politične komisije so le metanje peska v oči in zapravljanje denarja. Potrebovali bi neodvisno strokovno podkovano, ki bi morala imeti dostop do vseh poslov, ki jih je banka sklepala. Če odkrijejo nepravilnosti oziroma da so se določeni dokumenti "izgubili" pa tudi vlogo tožilca.

To kar gledamo sedaj, ko se nihče nič ne spomni je pa norčevanje iz davkoplačevalcev.
Homer.
# 09.03.2018 ob 09:30
Zapravljanje davkoplačevalskega denarja!
Nobeno pranje denarja ni bilo dokazano, pa vendar se preiskuje pranje denarja.

Ker "komisija" ni tožilstvo in sodstvo, tudi nobenih sodb ne more dajati.
Je pa res, da je za člane komisije, to dodaten vir zaslužka in dlje kot traja, več denarja bodo pokasirali.

Kaj bomo davkoplačevalci imeli od tega?
amigo
# 09.03.2018 ob 15:59
Še dobro, da je tovariš Rigelnik proti velikim socialnim razlikam. Naj mu podelijo medaljo Zasluge za narod. Brez njega bi že jedli travo.
nonparel
# 09.03.2018 ob 14:53
Pranja denarja se pri nas poslužuje tudi politika, zato kar verjamem trditvi Furlana, da je to v naši državi zelo težko dokazljivo.
Mislim, da veste na kateri nedavni primer mislim, ga pa ne bom imenoval, ker hočem ponoči mirno spati.
Breskvica
# 09.03.2018 ob 14:23
Saj že vemo, kako se bo končalo ... malo bomo izbruhali jezo v komentarjih, zato pa so, kajne, karavana pa bo šla nemoteno dalje ...
blef
# 09.03.2018 ob 16:40
V Sloveniji je demenca pogoj za vdilni položaj.
Zato pa smo, kjer smo.
Flagellum Dei
# 09.03.2018 ob 16:32
"Zapravljanje davkoplačevalskega denarja!
Nobeno pranje denarja ni bilo dokazano, pa vendar se preiskuje pranje denarja.
"

Lahko tukaj na forumu to tvojo laž ponavljaš še v nedogled a vedno bom jaz tu, da bom opozarjal da lažeš - tako da ta tvoja laž ne bo nikoli postala resnica.

Račun Jaka Racmana in Miki Miške press.
mihajloo
# 09.03.2018 ob 10:12
Kakšen je pomen teh komisij? A res mislijo, da se bo eden od "povabljenih", ob kavici katero se mu servira, skesal in priznal "Da, pral sem denar!"?

Odgovori so vedno ista pesem, ne spomnijo se ničesar, nikogar ne poznajo,...

Zna kdo razložiti kaj je poanta teh komisij?
Bondjanez
# 09.03.2018 ob 08:46
Kaksnega denarja ???
anamor
# 09.03.2018 ob 20:21
Kdo je pobral provizije od pranja denarja???
gremyus
# 09.03.2018 ob 17:06
Potem pa zastavite sistem tako, da to ne bo možno. Namreč vsi dobro vemo, da je sistem trenutno zastavljen tako, da se ravno takšne stvari dopušča namenoma in nekateri imajo od tega veliko korist. Tisti ki so pri koritu in določajo procese vodenja države in zakonodaje. Ne vem, ampak mislim da tu ni treba bit posebej pameten.
mopo
# 10.03.2018 ob 18:54
Dragi moji, ko bodo vam roznata ocala socializma padla z oci boste bruhali od groze... zapomnite si to.
mopo
# 10.03.2018 ob 18:50
Putin je iz Slovenije naredil banana republiko. Dejstvo.
mopo
# 10.03.2018 ob 18:48
Slovenska vlada pere denar terorisicnim teheranskim mulam po navodilu Putina. Kaj je tu skrivnost? To ve ze cel svet in se iz nas dela norca.
dego47
# 10.03.2018 ob 10:38
Samo če nočeš.
rumalina
# 10.03.2018 ob 10:08
Pri Patrii je šlo za neznani kraj, neznani čas in neznani način, pa so bili tožilci zelo prepričani, pri NLB pa gre za znani kraj, čas in način, problem je le, da so izvajalci preveč znani, tako, da sodišče, ki je vse prevečkrat na strani določenih kriminalcev, ne dovoli Logarjevi komisiji, da bi jih razkrinkali.
no72
# 10.03.2018 ob 08:59
Neverjetni ste - paranoja pred Janšo je dosegla absurdne razsežnosti, kriv je tudi za to, da sonce vzhaja in zahaja....

Po drugi strani se banksterji režijo v brk vsem, kajti vse se uredi, če rečejo, da se seveda ničesar ne spomnijo. To kar gledamo iz parlamenta ob zasliševanju teh ljudi je neverjetna sramota, škandalozno laganje s tem da gledajo v oči preiskovalno komisijo, neverjetna farsa, v njihovih žepih pa so končali težki milijoni raznih provizij! Harij Furlan pa dobro ve, da je pranje denarja težko dokazljivo.
Zakaj? Ker pri ustreznih organih sploh ni volje, da bi dokazali in rešili problem pranja denarja in podpiranja terorizma, in to Harij Furlan dobro ve, saj je sam eden teh!

Recimo v Nemčiji bi tak škandal hitro rešili, protagonisti bi že sedeli, zarobili bi jim premoženje, z dokazi ne bi bilo problemov.
Ampak mi smo Slovenistan, ne Nemčija, in ne Islandija, kjer so v zaporih končali vsi banksterji zaradi finančne afere 2010.

Pa še nekaj. Pahor, Krasal, Golobič, Tuerk, šef Narodne banke in uprava NLB z nadzornim svetom, pa še kdo, so vedeli vse , kaj se dogaja 2010.
Kdo je doslej odgovarjal?
bayernkini
# 10.03.2018 ob 07:02
Furlan: Pranje denarja je eno najtežje dokazljivih kaznivih dejanj v Sloveniji
Pri neustrezni zakonodaji jasno namerno napisan v zaščito KP udbe in za njihove naslednike ..novodobne kapitaliste lopovov ...
Bavcon že ve kako se zakoni pišejo ..
Za komunizem naprej ..
V Slovenije je možno vse ker še vedno obstaja komunistična kolektivna krivda ..
V sistemu ni posamezne odgovornosti zato se krade legalno veselo naprej po Bavconovih neprilagojeni EU zakonodaji ...
Socializem preverjeno deluje za KP elito ..
Državljani pa plačujete njihovo udobje in luxus pridno naprej ..
KP elita se norčuje iz vas na vseh segmentih državnega aparata ..
Pride spet čas za nove davke .. državni sistemi počasi propadajo ..
Sicer ta komisija je čista farsa in komedija za javnost ..
Ne izobraženi preiskuje izobražene lopove ..
Po vrhu je sam v pleten v zgodbo neplačil kredita !
V tujini spremljamo Slovensko realnost absurdne politike zaskrbljeni da je to kar se dogaja sploh možno za današnji čas v tako velikem obsegu kriminala korupcije za članico EU ...
Žalostno je samo za malega človeka za mala in srednja podjetja katera morajo vse te kraje plačevati in še za veliko let naprej
zdravidudek
# 09.03.2018 ob 20:46
Furlan: Pranje denarja je eno najtežje dokazljivih kaznivih dejanj v Sloveniji. Kaj pa kraja tajkunov podjetni in privozi nič več kot 250 milijard € . v BANČNIH OAZAH: Beeeee
Binder Dandet
# 09.03.2018 ob 18:10
"Furlan: Pranje denarja je eno najtežje dokazljivih kaznivih dejanj v Sloveniji"

Toliko tezje, ce preiskovalci padajo z lestev ali ce so druzinski clani (brat) preiskovalcev del lovk, ki jemljejo.
Mici92
# 09.03.2018 ob 16:56
In ko so pred leti začeli Hildo Tovšak šraufat , mi je znanec ki se giba v teh "visokih krogih" rekel ,da je to z Hildo smešno ker nekdo pač mora past da je raja srečna in ona je pač nesrečna ovčka ki itak ni veliko pomezila...
1000x večje sfinjarije gredo pa mimo in NIKOLI ne bo odgovarjal kdo od ta glavnih majstrov..

Zna pa bit da bodo kakšnega zaprli za par sto jurjev - miljoni so pa šli skozi...
Kazalo