11 milijonov dokumentov je pricurljalo iz panamske družbe Mossack Fonseca - družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah. Foto: Reuters
11 milijonov dokumentov je pricurljalo iz panamske družbe Mossack Fonseca - družbe za registracijo podjetij v davčnih oazah. Foto: Reuters
Dejan Zavec
Od 74 Slovencev je vpletenost sam prvi potrdil zdaj upokojeni boksar Dejan Zavec. "Nikoli ni bil utajen noben davek. Nič. Šlo je samo za prenos podjetja - prejšnjega, ki sem ga zaprl, tako da je prišlo v last tega angvilskega podjetja. Nič obveznosti ni bilo, ker so bile prenesene na novo podjetje v Sloveniji," je za TV Slovenija zatrdil Zavec. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Finančna uprava, FURS
Furs je v zadnjih petih letih opravil 942 nadzorov v davčnih oazah in pri tem ugotovil za 24 milijonov evrov neplačanih davkov Sloveniji. Foto: BoBo

Na naslovu - nasproti parlamenta - je registrirano podjetje UPC Svetovalna skupina. Prek še enega podjetja za finančno svetovanje, Omega Fin, je njen lastnik in direktor Uroš Petrovič prek Mossack Fonseca za svoje stranke odprl najmanj 17 družb, večino na otoku Angvila, kjer tako rekoč ni davkov. Da bi bila podjetja namenjena davčnim utajam oz. "davčni optimizaciji", Petrovič zanika.


V oazah že našli za 24 milijonov utajenih davkov

Obdavčitev kapitalskega dobička, dobiček podjetij je obdavčen s 17-odstotno stopnjo, v Sloveniji je 25-odstotna, na Angvili je ni. Finančna uprava (Furs) je v petih letih v številnih davčnih oazah izvedla več kot 942 nadzorov in ugotovila za 24 milijonov evrov dodatnih obveznosti, torej neplačanih davkov. Motiv za Angvilo torej je. Pregled transakcij Urada za preprečevanje pranja denarja razkriva, da je v zadnjih štirih letih in pol do podjetij na Angvili iz Slovenije šlo vsaj 39 transakcij - od posojil do plačil računov.

V pričakovanju novih razkritij
Gostje v ponedeljkovih Odmevih so pojasnili dogajanje okoli panamskih dokumentov z vidika Slovenije. Novinarka Anuška Delić je predstavila raziskovanje v časopisni hiši Delo, ki je del konzorcija, ki se ukvarja z raziskavo 11 milijonov dokumentov zdaj razvpite panamske družbe Mosseck Fonseco. V prihodnjih dneh bodo svetovni mediji in tudi Delo postopoma razkrivali posamezne primere. "Za tiste, za katere je izkazan javni interes," je izpostavila Delićeva. Na torkovi naslovnici je zgodba boksarja Dejana Zavca, ki je prvi priznal ustanovitev podjetja prek UPC-ja, a pri tem zatrdil, da podjetje v davčni oazi ni nikoli poslovalo.

Simič: "Prijavi se v davčni register in nimaš težav"
V nadaljevanju sta se konkretno o davkih in davčnih oazah razgovorila Peter Jenko s Fursa in Ivan Simič, davčni svetovalec in nekdanji vodja slovenskih davkarjev.

"Večina se odloča za ustanavljanje podjetij s skritim lastnikom, kjer je lastnik formalno domačin - odvetnik, da se skrije lastništvo. Ko se s kom pogovarjam, vedno svetujem odkrito lastništvo, že zaradi davčnih dobičkov in dokazovanja. Prijavi se v davčni register pri finančni upravi in nimaš s tem nikakršnih težav. V tujini ni prepovedano imeti podjetij, ni prepovedano poslovati v tujini, če posluješ v skladu s predpisi," je poudaril Ivan Simič.

Skrivanje denarja in identitete pravih lastnikov
"Znaten del poslovanja slovenskih subjektov z davčnimi oazami je namenjen skrivanju identiteti lastnikov. Tukaj ne gre za noben davčni interes na primarni ravni. Interes je skriti denar in identiteto. V teh primerih redno sodelujemo s policijo in tožilstvo s pripravo kazenskih ovadb,"
je bil jasen Jenko, namestnik generalne direktorice Generalne finančne uprave Fursa.

S kakšnimi nameni v davčne oaze?
V davčnih oazah zgradili raj na zemlji
S kakšnimi nameni v davčne oaze?
V davčnih oazah zgradili raj na zemlji