Po poročanju POP TV-ja gre za posel s podjetjem Hmezad TMT. Gale v ovadbi Počivalšku in Rumpfu očita, da sta to podjetje neupravičeno favorizirala in tako kršila predpise, državo pa oškodovala za več milijonov evrov, ker nista poiskala boljše ponudbe.

Gale zatrjuje, da so na zavodu za blagovne rezerve ponudbe drugih, preverjenih ponudnikov, zavračali. Foto: BoBo
Gale zatrjuje, da so na zavodu za blagovne rezerve ponudbe drugih, preverjenih ponudnikov, zavračali. Foto: BoBo

Podjetje Hmezad TMT se po navedbah POP TV-ja primarno ukvarja s transportom in gradbenimi deli ter ni vpisano v register dejavnosti agencije za zdravila in medicinske pripomočke. Zavod za blagovne rezerve pa je z njimi sklenil posel v vrednosti 11 milijonov evrov za dobavo 20 milijonov mask.

Gale zatrjuje, da so na zavodu za blagovne rezerve ponudbe drugih, preverjenih ponudnikov, zavračali. Poleg tega, da so Hmezadu TMT tudi neupravičeno podaljševali rok dobave s 15. na 30. april, do takrat pa je podjetje dobavilo samo dva milijona mask, ki pa so bile takrat ocenjene kot neustrezne.

Zavod za blagovne rezerve je za te maske plačal približno 63 centov z DDV-jem. Gale zatrjuje, da bi morala biti cena glede na razmere, ki so maja veljale na trgu zaščitne opreme, bistveno nižja.

Na zavodu so za televizijo dejali, da so to "aktivnosti Galeta, ki da so skladne z njegovim načinom delovanja v zadnjem obdobju, in jih ne morejo komentirati", minister Počivalšek pa ovadbe še ni prebral.