Ivan Gale se je v oddaji Tarča javno izpostavil. Foto: BoBo
Ivan Gale se je v oddaji Tarča javno izpostavil. Foto: BoBo

Zaposleni na Zavodu RS za blagovne rezerve so v javnem pismu opozorili, da so bili v preteklih dveh mesecih, odkar je bil zavod marca izbran za nabavo zaščitnih sredstev, "soočeni z velikimi obremenitvami zaradi kadrovske podhranjenosti pri izvedbi projekta nabave zaščitnih sredstev ob razglasitvi epidemije covida-19". Po njihovih navedbah pa je bil zavod zadolžen tudi za povečanje zalog živil.

"Že v normalnih razmerah zavod ne razpolaga z ustreznimi kadrovskimi zmogljivostmi za izvedbo projekta takih razsežnosti. Zaradi potrjenih okužb nekaj zaposlenih s covidom-19 pa smo bili kadrovsko še bolj okrnjeni. V najbolj kritičnih dneh so se z realizacijo nabave zaščitnih sredstev ukvarjali le trije zaposleni. Med njimi je bil najbolj izpostavljen naš sodelavec Ivan Gale, ki je prevzel vodenje projekta po odhodu direktorja zavoda Antona Zakrajška v karanteno," so pojasnili.

Gale: Poročilo zavajajoče

Ivan Gale se je po poročanju TV Slovenija odzval tudi na poročilo vlade o nabavi opreme in ga označil za zavajajočega. Zapisal je, da zavarovanje za posel z Geneplanetom ni bilo ustrezno, saj pokriva le 4 od 8 milijonov vrednega posla. Minister Zdravko Počivalšek je po Galetovih trditvah tedanjemu direktorju Zavoda RS za blagovne rezerve Antonu Zakrajšku obljubil, da bo SID banka za posel z Geneplanetom še isti dan izdala bančno garancijo, pa se to ni zgodilo, zaradi česar meni, da je Počivalšek zavedel zavod za blagovne rezerve.

Obregnil se je tudi ob povprečne cene respiratorjev. V vladnem poročilu so zapisali, da je Šarčeva vlada kupila en medicinski ventilator za 49 tisoč evrov, povprečna cena medicinskih ventilatorjev, kupljenih v času Janševe vlade, pa je bila slabih 34 tisoč evrov. Gale dodaja, da je evropski razpis Sloveniji omogočil nabavo medicinskih ventilatorjev po ceni slabih 14.000 evrov - in to ravno v času, ko je bil z Geneplanetom sklenjen aneks k pogodbi za podaljšanje dobavnega roka.

Gale: Vladno poročilo je zavajajoče

V izjemno stresnih okoliščinah delali več kot 30 dni

Razmere na zavodu so bile po njihovih navedbah "kaotične, lahko rečemo neobvladljive". Zaposlene je bremenila velika odgovornost za pravočasno nabavo zaščitnih sredstev. "Prejemali smo ogromno telefonskih klicev in elektronskih sporočil različnih institucij, ponudnikov in drugih posameznikov ter različnih obiskov, vse z namenom takojšnega podpisa pogodb in njihove realizacije," so opisali. Tako so morali večkrat dnevno poročati o stanju posameznih nabav, kar je dodatno hromilo delovni proces. Zaposleni, ki so se ukvarjali z nabavo, prevzemali blago in delali v skladiščih, so delali v izjemno stresnih okoliščinah več kot 30 dni, tudi ponoči, ob sobotah, nedeljah in praznikih. "Menimo, da smo zaposleni z nadčloveškimi napori v kritičnih trenutkih opravili izjemno delo, zato zavračamo slabšalno označevanje delavcev v medijih," so poudarili.

Po njihovih navedbah se je Gale medijsko izpostavil z upanjem, da ustavi dogajanje, v katero je, ne po svoji volji, padel zavod. Preden je stopil pred javnost, je opozarjal pristojne na nevzdržne razmere in iskal rešitve, so spomnili. "Našega sodelavca Ivana Galeta poznamo kot človeka, ki je v svojem odnosu do soljudi in dela časten, človeka, ki se je vedno izkazal kot strokoven, dober, zanesljiv in pravičen delavec. Vedno se je zavzemal za vse zaposlene na zavodu, ne glede na njihov položaj," so še zapisali.

Pristojni naj čim prej raziščejo sporna ravnanja in zaščitijo Galeta

Ob tem so pristojne pozvali, naj čim prej raziščejo sporna ravnanja in končajo z nujno potrebnim epilogom, Galeta pa zaščitijo. "Zaposleni sodelavca Ivana Galeta podpiramo v prizadevanjih za pravno, moralno in etično državo," so poudarili.

Gale je v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija konec aprila razkril pritiske predstavnikov ministrstva za gospodarstvo in drugih pri poslih za dobavo opreme, med drugim v posel z družbo Geneplanet, zaradi česar je opozicija interpelirala gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, o tem bosta očitno razpravljali kar dve parlamentarni preiskovalni komisiji, vlada pa je o nabavi zaščitne opreme v sredo predstavila več kot 80 strani dolgo poročilo in ga poslala v obravnavo poslancem.

Poročilo odgovornost za širjenje epidemije pripisuje Šarcu in omenja sume kaznivih dejanj

V poročilu aktualna vlada svoji predhodnici, vladi Marjana Šarca očita prepočasno odzivanje in celo ignoriranje opozoril stroke o pomanjkanju zaščitne opreme ter nujnosti ukrepov ob bližajoči se zdravstveni krizi. Zato ji pripisuje tudi krivdo za razširitev virusa v Slovenijo. V poročilu vlada ugotavlja, da Šarčeva opustitev dolžnega ravnanja vsebuje tudi elemente kaznivega dejanja, zato ga je poslala tudi policiji. Poleg tega je Računskemu sodišču predlagala revizijo poslovanja zavoda za blagovne rezerve za letošnje prve štiri mesece ter revizijo vseh postopkov nakupa, najema in vzdrževanja medicinskih ventilatorjev v slovenskih bolnišnicah v zadnjih petih letih.

Kolegij predsednika DZ-ja je sklenil, da bodo vladno poročilo obravnavali na izredni seji v ponedeljek. Foto: DZ/Matija Sušnik
Kolegij predsednika DZ-ja je sklenil, da bodo vladno poročilo obravnavali na izredni seji v ponedeljek. Foto: DZ/Matija Sušnik

Poročilo bodo poslanci obravnavali na izredni seji v ponedeljek

Kolegij državnega zbora je dopoldne tako sklenil, da bo izredna seja parlamenta, na kateri bodo obravnavali vladno poročilo o stanju in nabavah opreme, v ponedeljek. Opozicija je temu sicer nasprotovala, saj je poročilo prejela šele v sredo popoldne.

Matjaž Han iz SD-ja se je tako vprašal, zakaj se tako mudi z obravnavo poročila. "Nobena tovarna ne bo zaradi tega naredila več izdelkov," je poudaril. Po oceni Mateja T. Vatovca iz Levice bo izredna seja pomenila le promocijo vlade. "Provizije so bile pobrane, zdaj pa se skuša vlado na hitro oprati krivde," je ocenil.

LMŠ za obravnavo na redni majski seji

DZ bi lahko poročilo brez težav obravnaval na redni majski seji, pa je poudaril Brane Golubović iz LMŠ-ja. Spomnil je, da ga je koalicija prejela šele v sredo nekaj pred 15. uro, medtem pa je že vključeno na dnevni red petkove seje odbora za gospodarstvo. Koalicija želi po njegovi oceni izvesti "sodni proces" proti vladi Marjana Šarca in njenim uradnikom, pri tem pa izvzema tiste, ki sedijo tudi v aktualni vladi.

Danijel Krivec iz SDS-a je očitek zavrnil. "Gre za predloge sklepov, ne pa za obtoževanja," je dejal. Glede na natrpanost urnika s sejami posameznih odborov DZ-ja pa se ni strinjal s predlogi, po katerih bi izredno sejo prestavljali. Sicer pa ugotavlja, da v opoziciji po eni strani želijo, da se ta problematika čim prej obravnava, po drugi pa želijo zdaj zavlačevati, je dejal.

67. redna seja Kolegija predsednika Državnega zbora, 2. del
67. redna seja Kolegija predsednika Državnega zbora, 1. del

SAB: Poročilo politični dokument vlade

Oglasili so se tudi v stranki SAB, kjer poročilo vidijo kot politični dokument te vlade in nakazuje pogled obstoječe koalicije in njenih ministrov. Ob tem v stranki poudarjajo, da sta bili dve stranki zdajšnje koalicije tudi v prejšnji koaliciji, v obeh vladah pa sta vodili ključne resorje za boj z novim koronavirusom. Glede na to je po njihovem mnenju težko kazati na prejšnjo vlado kot celoto. Za SAB je sicer ključno, da se raziščejo vsi vidiki pri nabavi zaščitne opreme, tudi ravnanja Šarčeve vlade, in da posamezniki v primeru ugotovljenih kršitev odgovarjajo za svoja dejanja.

Po besedah prvaka SNS-a Zmaga Jelinčiča pa je vladno poročilo za prejšnjo vlado "katastrofalno". Podatki v poročilu po njegovem mnenju kažejo "nelepo podobo delovanja prejšnje vlade". Vse skupaj je videti tako, kakor da je zdajšnja opozicija pripravila politični napad na Janševo vlado in njeno delovanje, ki pa ni uspel, je Jelinčič dejal za STA.