Tarča

V oddaji Tarča so pojasnili, da so imeli med pripravo prve oddaje o nabavi zaščitne opreme po pogovoru s takratnim direktorjem blagovnih rezerv Antonom Zakrajškom občutek, da je nekaj narobe. Zato so začeli iskati takrat odgovornega za nabave Ivana Galeta. Ta je zaradi stresa odšel na bolniški dopust. Po več poskusih jim ga je uspelo najti, se z njim dogovoriti in pridobiti njegovo zaupanje, da jim je posredoval nekatere dokumente.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Galetovo življenje po oddajah

"Vedel sem, da ne bo enostavno. Pričakoval sem, da bo prišlo do odstopa ali razrešitve ministra Počivalška. A potem smo videli, da se mu je v bran postavil premier," danes razmišlja Gale. O tem, da ga povezujejo z različnimi omrežji, pravi, da ga lahko preiskujejo, kolikor želijo, saj ne bodo ničesar našli. Vzdušje na blagovnih rezervah je zdaj toplo-hladno, sam znova hodi v službo. Sodelavci ga tiho podpirajo, dodaja, a se ne želijo izpostavljati.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Od prve Tarče do zdaj ni nikoli govoril z ministroma Matejem Toninom ali Zdravkom Počivalškom (ta ni sprejel povabila v tokratno oddajo).

Razkril je oceno nastopa ministra Počivalška v Tarči. "Njemu ni problem zavajati, lagati, obsojati," je izjavil. Zatrdil je, da je Počivalšek z lažmi nadaljeval dan za dnem, je pa res, da jih je govoril samozavestno in pomešal z veliko floskulami in piarovskimi frazami.

Odzivi na Galetov nastop so bili večinoma pozitivni. Na ulici ga mnogo ljudi pozdravi, mu pomaha ali celo čestita. Občasno dobiva mrke poglede in kakšno hujšo besedo, je nadaljeval. Razkril je tudi primer, ko je do njega na pošti pristopila starejša gospa in mu povedala, da ima Janšo rada in da ne ve, zakaj ga vsi sovražijo.

Stik z Računskim sodiščem

Potrdil je, da je bil v stiku z Računskim sodiščem. Pred velikonočnimi prazniki je namreč v medijih videl predsednika Računskega sodišča Tomaža Vesela, ki je govoril o sestanku na ministrstvu za obrambo, rekoč, da je mogoča tudi neka posvetovalna vloga. Kmalu zatem je Gale po lastnih besedah prek sodelavke stopil v stik z Računskim sodiščem in jih povabil na sestanek, o tem pa obvestil tudi ministrstvo za gospodarstvo. Z Veselom se je enkrat srečal in zatem z njim po lastnih besedah ni več govoril.

Polna skladišča, kaj bo z opremo, ki ji lahko preteče rok

Novinarka je Galeta vprašala, kaj bo zdaj z vsemi temi maskami, glede na to, da so skladišča polna, predvsem higienskih mask, s katerimi si medicinsko osebje ne more kaj veliko pomagati. Gale je odgovoril, da je ministra med nabavami začel opozarjati, da so skladišča polna, ta pa da mu je odgovoril, da mu ne verjame. Kaj bo s temi maskami, Gale ne ve. Imajo rok trajanja in če ne bodo uporabljene, bodo najbrž šle v prodajo po nizki ceni. Dodal je komentar, da so se z nabavami dodatnih mask kljub polnim skladiščem reševali dobavitelji.

Kakšno je stanje zaščitne opreme po skladiščih

Novinarji Tarče so preverjali, koliko zaščitne opreme in medicinskih ventilatorjev je še po skladiščih. Osrednje skladišče v Zalogu je do vrha polno. V njem je opreme za 30 vlačilcev s priklopniki oziroma okoli 30 milijonov mask. Prevladujejo higienske maske za splošno uporabo brez certifikatov. Veliko jih je dobavilo podjetje HMEZAD TMT, ki se sicer ukvarja z gradbeništvom. Dobavilo pa jih je, ko se je epidemija bližala koncu in so bila skladišča že praktično polna, poroča Tarča, po ceni 0,56 evra na masko. V skladišču so tudi maske Joca Pečečnika in Acronove. Na Rojah Tarči niso dovolili snemati, so pa dobili podatke, da je tam pet milijonov higienskih mask, pa 13 medicinskih ventilatorjev različnih proizvajalcev.

Glede ventilatorjev je zdaj končna bilanca: imamo jih 439 ob 257 posteljah. Bolnišnice jih novinarjem bolj ali manj niso želele kazati. Izjema je izolska bolnišnica, ki je dovolila posneti tri Geneplanetove in štiri Hisensove. Ti niso bili uporabljeni in zdaj v bolnišnici ne vedo, kaj z njimi. Celjska bolnišnica ima 20 Geneplanetovih ventilatorjev, mariborska pa 17 ventilatorjev, od tega 10 Geneplanetovih. Zdaj se zastavlja vprašanje, kaj z njimi: kdo jih bo servisiral, so še navedli v oddaji TV Slovenija.

Zakaj je odšel Zakrajšek

V oddaji so predstavili dokumente, ki kažejo, da nekdanji vodja blagovnih rezerv Zakrajšek ni odstopil samo iz zdravstvenih razlogov. Minister Počivalšek naj bi zahteval prokurista na zavodu, ki bi ga imenoval sam, Zakrajšek pa se s tem ni strinjal. Glede na dokumente je sledila napoved Počivalška, da bo Zakrajša zamenjal zaradi domnevnega malomarnega opravljanja dela. Gale je komentiral, da so bile najbrž "prevelike stvari v igri", Zakrajška pa da so "odvrgli kot smet". Gonja proti Zakrajšku se je stopnjevala iz dneva v dan, ker ni hotel popustiti ministru in delovati nezakonito. Za imenovanje prokurista v tem zavodu namreč po Galetovih besedah ni zakonske podlage.

Gale: Reševanje kmetijstva

Od zavoda so med epidemijo zahtevali stvari, za katere ni namenjen, je v Tarči povedal Gale. V bistvu bi moral zavod za blagovne rezerve, ki mora pomagati, če nečesa zmanjka; v praksi kupovati tisto blago, ki ga je preveč. Naštel je viške kmetijskih pridelkov, zamrznjeno meso, drobnico, celo 10 milijonov litrov vina. Za to že imamo eno državno institucijo, ki se imenuje agencija za kmetijske trge, je opozoril Gale.

Navedel je še nekaj lastnih izkušenj pri tem početju. Rejci drobnice so bili "zelo nesramni" in grozili z raznimi "Podobniki in Bogoviči", dobil je anonimko, da naj bi s kupovanjem zamrznjenega mesa reševali Celjske mesnine; s kupovanjem vina pa naj bi pač reševali vinarje. Rečeno je sicer bilo, da naj bi iz vina predelali etanol, tega pa uporabili za izdelavo razkužila. Za liter etanola bi porabili za 15 evrov vina, medtem ko je cena etanola evro in pol za liter, dobava etanola pa tudi takrat ni bila ogrožena, je še povedal Gale.