Kot je ob robu podelitve priznanj najboljšim zdravnikom povedal zdravstveni minister Matjaž Gantar, bodo poleg proračunskih sredstev za skrajšanje čakalnih dob namenili tudi sredstva iz zdravstvene blagajne Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki jih bodo z aneksom k splošnemu dogovoru v zdravstvu zagotovili za širitve programov. To je po Gantarjevem mnenju spodbudnejši način financiranja izvajalcev v specialističnih ambulantah.

Zdravstveni minister se je dotaknil vprašanja reševanja čakalnih vrst v zdravstvu. Foto: BoBo
Zdravstveni minister se je dotaknil vprašanja reševanja čakalnih vrst v zdravstvu. Foto: BoBo

Za sredstva se bodo lahko potegovali tudi zasebniki

Financiranje z aneksom k splošnemu dogovoru je namenjeno tistim izvajalcem zdravstvenih storitev, ki imajo redne pogodbe z ZZZS-jem. Za sredstva, ki bodo zagotovljena za skrajševanje čakalnih dob v okviru petega protikoronskega svežnja, pa se bodo lahko potegovali tudi zasebniki, ki niso vključeni v javni zdravstveni sistem, je pojasnil minister.

Iz protikoronskega svežnja bodo financirali posamične storitve, za katere so čakalne dobe najdaljše, a točne opredelitve še pripravljajo, je pristavil Gantar. Na očitke, da bo to korak proti privatizaciji zdravstva, Gantar odgovarja, da največja privatizacija v tem smislu poteka že zdaj, ko ljudje plačujejo veliko denarja, da pridejo do zdravnika. Po novem pa bodo pri tistem zdravniku, tudi zasebniku, ki mu danes plačajo – če bo vključen v ta program –, imeli brezplačen pregled tako kot v javnem sistemu, je orisal Gantar. Prepričan je, da gredo s tem na roko predvsem bolnikom. Ta ukrep bo po njegovih navedbah časovno omejen, in ne trajna rešitev.

Odgovarjal je tudi na vprašanje o morebitnih dodatnih pooblastilih zdravstvenih inšpektorjev in možnosti nadzorovanja zasebnih druženj. "Mislim, da je to v celoti nedorečeno, pogoji za nadzor nad zasebnimi prostori so z zakonom dokaj jasni in mislim, da to ne bo potekalo na tak način," je pojasnil na koncu.