Tako kot gasilci so s stavko zagrozili tudi policisti. Foto: BoBo
Tako kot gasilci so s stavko zagrozili tudi policisti. Foto: BoBo

Predsedstvo je na seji soglasno sprejelo sklep, da se bodo, če vlada predlogov ne bo umaknila, 3. decembra udeležili protestnega shoda in začeli tudi postopke za izvedbo stavke, je pojasnil predsednik sindikata Aleksander Ogrizek.

"Vlada je nekonstruktivna, njen odnos zlasti do uniformiranih poklicev pa ni korekten. Gasilci nismo smet, pač pa delavci, ki pomagamo vsem državljanom in za to želimo imeti tudi konkretno plačilo," je poudaril Ogrizek.

Gasilci skupaj s policisti
V sindikatu poklicnega gasilstva so se tako pripravljeni pogajati le o prenosu večine zdaj veljavnih ukrepov. Z možnostjo stavke sta sicer zagrozila tudi oba policijska sindikata, ki sta na vlado že naslovila vrsto zahtev.

Vlado in sindikate javnega sektorja čaka novo poglavje v pogajanjih o ukrepih, s katerimi bi v prihodnjem letu zmanjšali skupno plačno maso. Četrtek bo očitno odločilen za usodo tako možnosti dogovora kot tudi položaja javnih uslužbencev v prihodnjem letu. Na redni seji se bo o predlogih sindikatov najprej izrekla vlada, popoldne pa bodo sledila pogajanja.

V četrtek več znanega o protestih
V četrtek bo jasno tudi, ali bo sindikalna stran vztrajala pri protestu 3. decembra in kako množična bo na njem udeležba. Vsi reprezentativni sindikati javnega sektorja se bodo še pred pogajanji z vlado namreč sešli posebej.