Dobava zaščitne opreme. Foto: BoBo
Dobava zaščitne opreme. Foto: BoBo

Mineva namreč osem dni, odkar je ministrstvo za zdravje odločilo, da bodo 110, torej polovico od 220 naročenih medicinskih ventilatorjev siriusmed R30 odpovedali, 20 že dobavljenih so vrnili Geneplanetu, obdržali pa so jih 90, ki so že razdeljeni po slovenskih bolnišnicah, saj so z dodatki sprejemljivi tudi za bolnike s covidom-19. Za teh 90 medicinskih ventilatorjev še naprej veljajo pripadajoče obveznosti – garancija, servis in dodatna oprema, je poročal Rok Šuligoj za Televizijo Slovenija. 20 še neuporabljenih medicinskih ventilatorjev bo dobavitelj v osmih dneh od sklenitve sporazuma prevzel v skladišču na Rojah, prav tako bo v osmih dneh vrnil prejeti avans, so navedli na zavodu za blagovne rezerve.

Podjetje Geneplanet je po medijskem poročanju o domnevni neustreznosti medicinskih ventilatorjev za zdravljenje covida-19 samo predlagalo sporazumno razvezo pogodb za njihovo dobavo. Medicinski ventilatorji naj bi bili sicer ustrezni ob nakupu dodatne opreme.

Na zavodu so v povezavi s tem pred dnevi za STA pojasnili, da dodatna oprema ni predmet sklenjenih pogodb med zavodom in Geneplanetom. "Za njeno nabavo bo treba skladno s predpisi izvesti potrebne aktivnosti. Zato tudi o končni ceni dodatne opreme v tem trenutku ne moremo govoriti," so dodali.

Podjetje Acron je zavod pozvalo k modulaciji cen in dobavnih rokov za zaščitne maske

Potrdili so tudi, da je zavod na sestanku pozval predstavnike podjetja Acron k modulaciji cen in dobavnih rokov za zaščitno opremo. V podjetju Acron, ki je državi dobavilo del zaščitnih mask iz Kitajske, so sicer prek svojega pravnega zastopnika Velimirja Cugmasa zavrnili navedbe, da naj bi bili njihova dokumentacija in certifikati ponarejeni, zaščitne maske pa nevarne za uporabo.

Na zavodu za blagovne rezerve so na vprašanje, ali še zaupajo podjetju Bureau Veritas, ki je preverjalo certifikate, odgovorili, da ustreznost certifikatov in druge strokovne presoje za zavod opravlja omenjena družba, "ki je uveljavljena strokovna družba za opravljanje tovrstnih storitev". "Zavod za blagovne rezerve ne poseduje kompetenc za presojanje ustreznosti, zato je za to področje najel zunanjo strokovno podporo," so še dodali.

Spletni portal 24ur je namreč v ponedeljek poročal, da naj bi po preverjanju dokumentov pri kitajskem laboratoriju Huaxun ugotovili, da certifikat za maske pri njih ni bil izdan in da navedenega proizvajalca ne poznajo. Odvetnik Cugmas pa je nato medijem zagotovil, da so vsi izdelki, ki so jih dobavili, ustrezni. Po njegovih navedbah so bili prvi dobavitelj mask v takrat še prazna skladišča zavoda za blagovne rezerve, hkrati pa tudi nekajkrat žrtev medijskih neresnic.

Odvetnik je na ogled postavil originalne dokumente, s katerimi Acron dokazuje, da dokumentacija ni ponarejena. Po njegovih zagotovilih certifikatov ne skrivajo pred nikomer, zavod za blagovne rezerve pa je priskrbel strokovno usposobljeno podjetje za nadzor kakovosti in količine dobavljenega blaga.

Acron ne verjame navedbam omenjenega spletnega portala, da naj bi jim Andy Džang iz laboratorija Huaxun zatrdil, da certifikat pri njih ni bil izdan. Original, ki ga je pokazal medijem, ima namreč žig in njegov podpis, zato je po Cugmasovem mnenju v resnici vprašanje, kdo je omenjenemu mediju dejansko odgovarjal na njihovo povpraševanje. Z originalom je zavrnil še drugo navedbo, da naj bi bil ponarejen tudi certifikat podjetja Zhejiang Hongyu medicali commodity, ki naj ne bi imel vodnega tiska.