Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je s še nekaterimi drugimi akterji znašel sredi godlje domnevno spornih poslov pri dobavi opreme za boj s pandemijo novega koronavirusa SARS-CoV-2. Foto: BoBo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je s še nekaterimi drugimi akterji znašel sredi godlje domnevno spornih poslov pri dobavi opreme za boj s pandemijo novega koronavirusa SARS-CoV-2. Foto: BoBo
Povzetek Tarče o nabavi neustreznih respiratorjev

Prvak koalicijske stranke NSi in obrambni minister Matej Tonin je na Facebooku napovedal, da bo NSi prispeval podpise pod zahtevo za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki bo pregledala posle dobav opreme, potrebne ob epidemiji novega koronavirusa. "Naj se posli preiščejo do potankosti," je pozval.

Tonin zahteva transparentno in neodvisno preiskavo vseh poslov, hkrati pa je znova poudaril, da ni prav, da se kriminalizirajo kar vsi ponudniki in javni uslužbenci, ki "so v tistih kritičnih časih pregorevali, da bi Sloveniji zagotovili zaščitno opremo".

"To ni fer in te ljudi moramo zaščititi," je poudaril in dodal, da je morebitne "vojne dobičkarje", ne glede na to, kako se pišejo in kateri stranki pripadajo, treba sankcionirati.

Tako ja, nima veze, desni/levi, rumeni/zeleni... Če je sum na korupcijo naj se preišče. Po potrditvah pa sankcije odgovornih. Dovolj je bilo sprenevedanja in kraje javnega premoženja pri belem dnevu.
-kraut 2020-05-01T13:33:27+02:00
To je delo za kriminaliste in ne parlamentarne preiskovalne komisije.
-Adi H. 2020-05-01T13:38:27+02:00
Napolnili so skladišča z robo, za katere so sosednje države plačale trikrat manj. Nazadnje pa se je izkazalo, da je veliko te robe tudi nekvalitetne ali celo neuporabne. Ampak glavno je, da so skladišča polna in da so si eni fajn napolnili žepe. Počivalšek pa je pri vsem tem bil zraven prej v Šarčevi vladi in sedaj v Janševi vladi. Ampak on ni za nič odgovoren in ne kriv. Zna samo kazati s prstom na druge. Pokvarjenost na kubik.
-garmond 2020-05-01T16:05:34+02:00
Nisem noben strokovnjak, ampak sem gledal oddajo in slisal, da so naroceni ventilatorji brez potrebne dodatne opreme, ki jo je sicer mozno narocit, vendar je potrebno doplacat. Kakorkoli obracas, vlada je zaprosila za mnenje strokovne komisije, katerega potem niso upostevali. Mogoce se motim in sem preslisal, ampak se vedno niso povedali, kdo je bil tisti, ki je v tej organizaciji, dal koncno mnenje, kaj se naroci. Pocivalsek je v oddaji s prstom kazal kar na Galeta, ces da je on tisti, ki je podpisoval pogodbe, ceprav smo slisali telefonski pogovor in ceprav so vmes tudi sami ze rekli, da je zavod izdajal samo narocilnice.
-miki_7 2020-05-01T15:44:30+02:00
Brecelj bo presenečen, če bo Počivalšek ostal minister

Gale zanikal, da bi Tonin posredoval pri poslu
Toninu so nekateri očitali vpletenost v posel s podjetjem Acron, v katerem je zaposlena njegova mama, a je uslužbenec zavoda za blagovne rezerve Ivan Gale v četrtkovi oddaji Tarča na Televiziji Slovenija ponovil, da ni bil Tonin tisti, ki bi posredoval pri poslu. V oddaji pa so se odprla nekatera nova vprašanja o poslu s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo predplačilo za dobavo medicinskih ventilatorjev, za katere naj bi tričlanska strokovna komisija ocenila, da niso primerni za predihavanje bolnikov s covidom-19, a naj bi imeli tudi drugo strokovno mnenje. V oddaji so izpostavili tudi vlogo državne sekretarke v kabinetu predsednika vlade Jelke Godec, ki je pri nabavah sodelovala še kot poslanka SDS-a oz. – kot je dejala sama – kot bodoča državna sekretarka.

Jokanje Tonina in Godčeve, kako so garali, odpirali 80 ponudb na dan in nič spali, a hkrati pošiljali s.p. priganjače volunterje na zavod, da so "pomagali" pri hitrejšem podpisovanju pogodb, res ne bi smelo nikogar ganit. Gre za sistemsko nastavljeno past nepomembnim nižjim uradnikom, da podpisujejo, kar dobijo na mizo in da se jih lahko izpljune, ko se jih ne potrebuje več ali ko je ogrožena koruptivna shema. Gre za prelaganje odgovornosti, kar je Počivalšek verjetno na grozo vseh vpletenih včeraj upal celo večkrat ubesediti, Tonin pa, jezus, je res tako naiven ali pa le odličen v hlinjenju... oboje je žalostno po svoje.
-a-spot 2020-05-01T15:31:54+02:00
Zakaj pa levičarji niso naročili ustrezne ventilatorje, ko so bilo še na trgu. Smo jih opozarjali že od januarja, naj začnejo nabavljati. Vseeno je bolje da imamo te kot nič. Se jih bo pač uporabljalo za necovid bolnike. Za covid bolnike se bo nabavilo pa še dodatne, zdaj ko bojo na voljo. Ampak šele ko bojo na voljo.
-Leeandley 2020-05-01T13:59:51+02:00
V Šarčevi vladi so odstopili zaradi sendviča. Tukaj pa 100 afer pa 100 protikoronskih zakonov, ki nimajo veze s koronavirusom.
-Zdejkapopi 2020-05-01T13:35:19+02:00
Kaj ti pomagajo boljši ventilatorji, če pa so bili dobavljivi šele ob koncu leta. Seveda obstajajo boljši ventilatorji, ampak takrat ni šlo za tehnično absolutno najboljše, a nedobavljive ventilatorje, ampak za optimalno rešitev v TISTEM času. Da pa je bila cena visoka je vsakomur jasno. Tedaj so bile pač takšne okoliščine, žal. Nobena država ni kupovala po običajnih cenah. Malo objektivnega gledanja na tedanji položaj ljudem ne bi škodilo.
-generusus 2020-05-01T14:12:34+02:00
Tonin za preiskovalno komisijo o nakupih opreme
Sorodna novica Tonin: Naj se posli preiščejo do potankosti

Počivalšek očitke večkrat zanikal
Vse prispele ponudbe naj ne bi bile pregledane. Opozicija se je že na predhodna razkritja o nabavah opreme odzvala z napovedjo parlamentarne preiskave in interpelacije najmanj proti ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku. Vlada je medtem naložila resorjem, naj pripravijo poročilo. To je bilo na mizi vladne ekipe že na dveh sejah, a obravnave še ni končala. Kdaj jo bo nadaljevala, ni znano. Počivalšek je očitke že večkrat zanikal in s prstom pokazal na zavod za blagovne rezerve, ki da je podpisoval pogodbe z dobavitelji.

Ni prav, da se obtožuje samo Počivalška, ki je moral skladišča na hitro napolniti, takoj, ko ga je nova vlada potrdila za ministra. Po mojem bi moral odgovarjati tudi tisti minister, ki je bil za te zadeve zadolžen pred njim. Naj se ju sooči v Tarči, pa bomo videli, kdo je kriv za nastalo situacijo.
-piš 2020-05-01T15:47:10+02:00
Tudi 40 metrov dolgi kamioni so zelo dobri. Za Ameriko in ravninske države. V Sloveniji bi pa šofer samomor storil, če bi dostavljati z njim. Tudi Megane ni ravno fajn, če imaš 5 mulcev. Tudi po avtocesti ne. Itd, itd... Kaj je našim zdravnikom fajn, je treba njih vprašati, ne pa Počivalkota, Joca, Janeza ali tuje medije. Ker nihče od naštetih ne bo reševal življenj s tem.
-kritik101 2020-05-01T13:41:12+02:00
Naj se stvari preiščejo in naj odgovarjajo, če se je kdo okoristil......SAJ TO SE ŽE DOGAJA.... Policija, tožilstvo, KPK, računsko sodišče ... se že s tem ukvarjajo. V strokovni skupini sta bila poleg dr. Knaflja, še zdravnika Marko Noč in Primož Gradišek in strokovna skupina je od 90 medicinskih ventilatorjev kar 13 drugih pisno ocenila za zelo primerne. Najbolj znan član skupine je Marko Noč, žvižgač pri žilnih opornicah, ki se je stalno pojavljal v medijih.. Ki pa se je v primeru ventilatorjev umaknil v ozadje, verjetno zaradi lojalnosti do J. Godec. Ponavljam, ni Knafelj ugotovil, da so nabavljeni ventilatorji neprimerni za covid19, temveč 3 (tri) članska strokovna skupina.
-starkavčar 2020-05-01T13:55:41+02:00
Čakaj malo, saj niso novinarji tisti, ki so ocenjevali ventilatorje. Strokovna komisija jih je, ta ista, s katero je bila v navezi Gobčeva. Počivalšek je imel več kot eno možnost, da navede mnenje drugih, strokovnjakov, ki naj bi robo požegnali, pa tega ni storil, raje je šel diskreditirat te zdravnike, ki opreme niso odobrili, češ da so "strankarski". Kar je smešno, glede na to, da je ravno vlada tista, ki nastavlja svoje "strokovnjake", z Beovičko in Krekom na čelu.
-Ocelot 2020-05-01T13:47:21+02:00