Kot ugotavljajo, jih ne. So pa iz celjske bolnišnice, ki jo vodi nekdanja SMC-jeva poslanka Margareta Guček Zakošek, sporočili, da so ventilatorji dobri, da so z njimi uspešno ventilirali 18 bolnikov, vendar ti niso bolehali za covidom-19, so sporočili v večernih Poročilih na TV Slovenija.

Brecelj bo presenečen, če bo Počivalšek ostal minister

Medicinskih ventilatorjev tega tipa, ki so po mnenju strokovne skupine najmanj primerni, v celjski in ljubljanski bolnišnici do zdaj niso imeli, čeprav je gospodarski minister Zdravko Počivalšek še sinoči trdil drugače, pa ugotavlja novinar TV Slovenija Rok Šuligoj v prispevku za Dnevnik.

Sorodna novica Tonin: Naj se posli preiščejo do potankosti

Zdravnik internist Rihard Knafelj iz ljubljanskega UKC-ja je na družbenih omrežjih prejel grožnjo s smrtjo, kar je prijavil policiji. Zdravnik je v oddaji Tarča predstavil mnenje strokovne skupine, ki je ocenila, da so medicinski ventilatorji Geneplaneta neustrezni za zdravljenje bolnikov s covidom-19, so sporočili v večernih Poročilih na TV Slovenija.

V sinočnji oddaji Tarča je minister Počivalšek znova potrdil, da so medicinski ventilatorji, ki jih je kupil Zavod RS za blagovne rezerve, ustrezni, in dodal: "Te respiratorje sta kupila UKC Ljubljana pred zavodom za blagovne rezerve in bolnišnica Celje."

To ne drži. Dokler jih Zavod RS za blagovne rezerve ni dostavil v celjsko bolnišnico in v klinični center v Ljubljani, medicinskih ventilatorjev siriusmed R30 v omenjenih bolnišnicah niso imeli.

Z nakupom teh medicinskih ventilatorjev so po posredovanju ministra Počivalška na Zavodu RS za blagovne rezerve obšli mnenje strokovne skupine. Dr. Rihard Knafelj pravi: "Ventilatorji so nižjega oz. srednjega zmogljivostnega razreda in za bolnike s covidom, glede na to, kaj imamo trenutno na razpolago od ventilatorjev, niso primerni."

Poleg dr. Riharda Knaflja sta bila v skupini še dr. Primož Gradišek in dr. Marko Noč. Slednji je kot strokovnjak sodeloval tudi pri parlamentarni preiskovalni komisiji pod vodstvom poslanke Jelke Godec, ki je preiskovala žilne opornice, zdaj pa kot strokovnjak sodeluje tudi na vladnih tiskovnih konferencah.

Sorodna novica Zakaj je država naročila 220 manj primernih respiratorjev podjetja Geneplanet?

Minister Počivalšek pa se sklicuje na specialista interne in intenzivne medicine iz celjske bolnišnice: "Mi pa imamo soglasje dr. Podbregarja za te ventilatorje."

Dr. Matej Podbregar, predstojnik oddelka za intenzivno interno medicino iz celjske bolnišnice, je bil po naših neuradnih informacijah precej presenečen in razburjen zaradi te izjave, saj je medicinske ventilatorje res ocenil za primerne, toda ne za covid-19. Ko smo iskali njegov uradni odziv, nas je napotil na vodstvo klinike, direktorica Margareta Guček Zakošek pa nam je kot sogovornika določila Rafaela Skaleta, zaposlenega v oddelku, ki ga vodi Podbregar.

Na vprašanje, ali so medicinske ventilatorje uporabili pri bolnikih, okuženih s covidom-19, je Skale odgovoril: "Ventilator je dober, to si upam javno reči, primeren za ventilirat najbolj kritične interne bolnike, kot tudi bolnike s covidpljučnico. Teh ventilatorje pri bolnikih s covidpljučnico nismo uporabili. Imeli smo kardiogeni šok, septični šok, odpovedi ledvic, zastrupitve, vse te bolnike, ki so potrebovali mehansko predihavanje."

Pozno popoldne nam je tudi Podbregar pisno odgovoril, da čeprav teh medicinskih ventilatorjev še niso uporabili za bolnike s covidom-19, bi bili v veliki večini primerni tudi zanje.

Tudi iz UKC-ja Ljubljana so nam sporočili, da na bolniku s covidom-19 tega medicinskega ventilatorja niso uporabili. Medicinski ventilatorji so shranjeni v skladišču in so pripravljeni za uporabo, če bi se pojavilo pomanjkanje zmogljivejših aparatov.

Včerajšnja Tarča razkrila nove nepravilnosti

20 novih medicinskih ventilatorjev je od ministra Počivalška v imenu celjske bolnišnice sprejela direktorica Margareta Guček Zakošek, vidnejša članica koalicijske stranke SMC-ja, ki je bila v prejšnjem mandatu tudi njihova poslanka in pozneje državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu pri Zdravku Počivalšku. Na čelo celjske bolnišnice jo je imenovala Cerarjeva vlada.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah, so pet medicinskih ventilatorjev tega tipa dobavitelja Geneplanet prejeli tudi v Splošni bolnišnici Izola, kjer pa jih imajo v kleti, saj so skupaj s strokovnjaki ocenili, da niso le neprimerni za covid-19, ampak celo nevarni.

Kirurg Erik Brecelj bo presenečen, če bo minister Počivalšek še naprej ostal minister. To bo veliko povedalo o zdajšnji vladi, je dodal. Foto: AP
Kirurg Erik Brecelj bo presenečen, če bo minister Počivalšek še naprej ostal minister. To bo veliko povedalo o zdajšnji vladi, je dodal. Foto: AP

Erik Brecelj: "Če bo Počivalšek ostal minister, bom presenečen"

O novih razkritjih v oddaji Tarča se je s kirurgom dr. Erikom Brecljem z Onkološkega inštituta Ljubljana, ki je znan po razkritjih korupcije in drugih nepravilnostih v zdravstvu, pogovarjala novinarka Elen Batista Štader.

Dr. Brecelj, kako vi gledate na sinočnje razkritje v Tarči, da so kupljeni ventilatorji po mnenju strokovne zdravniške skupine najmanj primerni za uporabo?
Po mnenju vrhunskih strokovnjakov niso primerni za uporabo. To pomeni, jaz sem bil nad tem šokiran, da če bolnika priključite na takšen medicinski ventilator, ima manj možnosti, da preživi, kot če bi ga priklopili na kvaliteten ventilator. Ta drobna razlika je, torej, več mrtvih zaradi ne dovolj dobre medicinske opreme.

Ampak! Šlo je za krizne razmere in življenja, je sinoči večkrat poudaril minister Zdravko Počivalšek, ali to opravičuje takšne nakupe?
Ne. Bili so na voljo tudi drugi respiratorji, celotna zgodba je zelo sumljiva za koruptivnost. To ne opravičuje, to je navaden izgovor.

Se vam zdi mogoče, da bi se takšna pogodba razdrla?
Morala bi se razdreti, ali pa tudi ne. To ni problem zdravnikov. Ventilatorje je treba umakniti iz zdravstva. Z njimi naj se ukvarjajo tisti, ki so jih nabavili, naj jih plačajo. Nabaviti pa je treba ventilatorje, s katerimi bodo zdravniki intenzivisti lahko reševali življenja ljudi, če bo to potrebno.

Videli smo, da so bili zdravniki, ki so se izpostavili, diskreditirani. Kaj predlagate? Kako naj se jih zaščiti?
Zdravniška organizacija, zdravniška zbornica, zdravniško društvo morajo zavzeti strokovno stališče in zdravnike zaščititi. Ne more se vsakdo do treh vrhunskih strokovnjakov (Rihard Knafelj, Marko Noč in Primož Gradišek, op. a.) obnašati na nekem pocestnem šankovskem nivoju. Zaščititi je treba stroko v Sloveniji.

Govorili smo še z nekaterimi drugimi strokovnjaki, ki se ne želijo javno izpostaviti ali pa jim tega ne dovolijo vodstva zavodov, kjer delajo. Kaj jim svetujete?
Svetujem jim, naj delajo po svoji vesti in spoštujejo kodeks medicinske etike. Če jim politika vsiljuje slabe materiale, slabe aparature, naj sledijo svoji vesti in naj to zavrnejo.

Takšne afere redko dobivajo epilog, tudi sami imate s tem kar nekaj izkušenj. Kaj pričakujete v tej zgodbi o sporni nabavi opreme?
Pričakujem marsikaj v zelo kratkem času. Bom pa zelo presenečen, če bo minister Počivalšek še naprej minister. To veliko pove o sedanji vladi.