Država je v dobrem mesecu za zaščitno opremo odštela nekaj več kot 266 milijonov evrov. Foto: BoBo
Država je v dobrem mesecu za zaščitno opremo odštela nekaj več kot 266 milijonov evrov. Foto: BoBo
Sorodna novica V Tarči razkrili politične pritiske na dobave zaščitne opreme
Sorodna novica Zakaj je država naročila 220 manj primernih respiratorjev podjetja Geneplanet?

Vlada je obravnavo poročila začela že na seji v sredo, po njej pa so v sporočilu za javnost spomnili, da jim je uspelo zagotoviti zadostno količino opreme, potrebne v epidemiji covida-19, kljub dejstvu, da so na globalnem trgu vladale izredne razmere.

Dobava zaščitnih sredstev je v zadnjem tednu po oddaji Tarča na Televiziji Slovenija dvignila veliko prahu, opozicija je napovedala interpelacijo najmanj gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, če ne celotne vlade, kljub prepovedi zbiranja so izbruhnili protesti, k čimprejšnji, a verodostojni razjasnitvi okoliščin je pristojne institucije pozval tudi predsednik republike Borut Pahor. Vlada je odgovorila s pripravo poročila, ki so ga pristojni resorji pripravljali čez pretekle praznike.

Po navedbah gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki zanika vmešavanje v izbor dobaviteljev, poročilo opisuje razvoj dogodkov vse od 27. februarja. Kot je pojasnil, je večino pogodb podpisal uslužbenec Zavoda RS za blagovne rezerve Ivan Gale, poročilo pa vsebuje dokumente o vplivanju na medresorsko delovno skupino, da se izbere eno konkretno podjetje.

Tonin opozoril, da ne gre vseh metati v isti koš

Na gospodarskem ministrstvu so za obravnavo na vladi pripravili poročilo o zagotavljanju zaščitne opreme in o stanju opreme ob primopredajah ob nastopu nove vlade in vanj vključili tudi poročila ministrstev za zdravje, za zunanje zadeve in za obrambo ter zavoda za blagovne rezerve.

Sorodna novica Tonin: Zaposleni pri nabavah so utrujeni in žalostni, ker se vse meče v isti koš

Minister za obrambo Matej Tonin je poudaril, da ministrstvo za obrambo nima česa skrivati, pa tudi, da je pri nabavah sodelovalo veliko ljudi, velika večina od teh v korist Slovenije.

Poudaril je, da so zaposleni, ki so sodelovali pri dobavah nujno potrebne zaščitne opreme, potrebne v epidemiji novega koronavirusa, utrujeni in žalostni, ker se po razkritjih o dobavah opreme vse meče v isti koš.

Tonin trdi, da so bili v nabave vpleteni vsi resorji, in ocenjuje, da je velika večina ljudi delala v javno korist. "Številni so delali po 16 ur na dan, čez vikende ... Delali so iskreno za to, da se Sloveniji zagotovi nujna oprema. Zato je prav, da imamo poročilo, iz katerega se bo jasno videlo, kaj je kdo počel," je dejal Tonin. Pokazal je na tabele, v katerih je po njegovih besedah natančno popisano tudi, koliko opreme je bilo v skladiščih, ko so vlado prevzeli, ter koliko in komu je bila razdeljena.

266 milijonov evrov v dobrem mesecu dni

Zavod RS za blagovne rezerve je od sredine marca do 25. aprila sicer podpisal 59 pogodb za 183,7 milijona evrov. Po poročanju Televizije Slovenija pa so sklenili še 10 aneksov v vrednosti 82,9 milijona evrov. Država je v dobrem mesecu za zaščitno opremo odštela nekaj več kot 266 milijonov evrov. Kot je znano, Ivan Gale trdi, da je v obdobju med 16. in 23. marcem podpisal le pet pogodb.

Kot poroča Vesna Zadravec (TV Slovenija), pa podatki ministrstva kažejo, da je od 16. marca do 24. marca Ivan Gale podpisal šest pogodb v vrednosti 19.372.722,75 evra in en aneks k pogodbi v znesku 8.008.000 evrov, kar skupaj znaša 27.380.722,75 evra. Nekdanji direktor Zavoda RS za blagovne rezerve Anton Zakrajšek je podpisal 13 pogodb v znesku 17.004.171,57, finančnik zavoda Lojze Černe pa pet pogodb v znesku 2.775.139 evrov in šest aneksov v znesku 12.106.562,77 evra, torej skupaj 14.881.701,77 evra. V tem obdobju je bilo sicer podpisanih 25 pogodb in sedem aneksov.

Od 16. marca pa do 25. aprila pa podatki kažejo, da je Ivan Gale podpisal 11 pogodb in tri dodatke k pogodbi v znesku 69.066.015,75 evra. Medtem ko je Anton Zakrajšek podpisal 13 pogodb v znesku 17 milijonov evrov. Lojze Černe pa največ, 34 pogodb in šest dodatkov k pogodbam v znesku skoraj 139.810.059,09 evra. Vse vrednosti so brez DDV-ja.

Vlada še ni končala obravnave poročila o opremi